STT kritiškai vertina Miškų įstatymo pataisas

STT kritiškai vertina Miškų įstatymo pataisas

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atkreipia dėmesį į šiuo metu tobulinamo Miškų įstatymo pataisas, kadangi nenustatomi antikorupciniu požiūriu pakankamai skaidrūs mechanizmai ir aiškūs kriterijai, pagal kuriuos bus leidžiama keisti miško žemės paskirtį namų valdoms formuoti ir buvusioms sodyboms atstatyti.

Miškų įstatymo projekte neatskleidžiama, kaip bus nustatomas faktas, kad privačioje žemėje buvo sodyba. Tai gali paskatinti klastoti duomenis apie buvusių sodybų liekanas ir sudaryti sąlygas tarnautojams ar jiems prilygintiems asmenims piktnaudžiauti suteiktais įgaliojimais, kaip tai buvo daroma saugomose teritorijose.

Pagal projekto nuostatas miško žemė gali būti paverčiama kitomis naudmenomis iki 0,2 hektaro žemės ploto. Šią žemę būtų leista paversti namų valda. Tačiau nėra nustatyta aiškių sąlygų, kokiu pagrindu tai būtų daroma. STT nuomone, siekiant išvengti nepagrįsto miško žemės pavertimo kitomis naudmenomis ir miškų augalijos naikinimo, šiame įstatyme turi būti nustatyti aiškūs tokių sąlygų kriterijai.

STT nuomone, siūlomas miško žemės plotų skaidymas ir pavertimas kitomis naudmenomis gali sudaryti sąlygas priimti nepagrįstus sprendimus paversti miško žemę kitomis naudmenomis ir skaidyti tokius miško plotuose esančius žemės sklypus į smulkesnius (mažesnius nei 5 hektarai), turint tikslą plėtoti veiklą, nesusijusią su šio įstatymo saugomomis vertybėmis.

Dalį Miškų įstatymo pataisų Seimas svarstė kovo 31 d. Pakartotinai svarstyti šio įstatymą projektą Seimas planuoja balandžio 12 d.

Miškų įstatymo 2, 4, 11, 13 ir 14 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo projekto Nr. XIP-1649(2) antikorupcinį vertinimą STT pateikė Seimo Antikorupcijos komisijai ir Aplinkos apsaugos komitetui š. m. kovo 25 d.

Išsamus Miškų įstatymo projekto antikorupcinis vertinimas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder