"Spaudos vaidmuo žmonių gyvenime yra didžiulis"

"Spaudos vaidmuo žmonių gyvenime yra didžiulis"

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse "Vakarų ekspresas" paklausė keleto žinomų miestelėnų, ką jie mano apie šiandieninę spaudą, ir ko palinkėtų tiek žurnalistams, tiek ir skaitytojams.

"Žvelkime labiau optimistiškai"

Artūras RAZBADAUSKAS, Klaipėdos savivaldybės bendruomenės sveikatos tarybos pirmininkas

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena yra, manau, šventė visiems, nes kiekvienam mąstančiam piliečiui spaudos laisvė yra labai svarbi. Spauda yra ketvirtoji valdžia, jos įtaka yra labai didelė. Džiaugiuosi, kad Klaipėdoje žiniasklaida yra profesionali, objektyvi, nesivaikanti pigių sensacijų. Manau, žiniasklaidos kokybę uostamiestyje lemia spaudos leidinių, interneto portalų ir kitų žiniasklaidos priemonių konkurencija. Miesto sveikatos apsauga, medikų, gydymo įstaigų problemos, situacija yra nušviečiama gana tiksliai, korektiškai, gilinamasi į problemas, išklausomos visos pusės. To nepasakyčiau apie respublikinę žiniasklaidą, kurioje iš kiekvienos gydytojų klaidos išpučiamas didžiulis burbulas. Nuo tų klaidų juk nė vienas neapsaugotas. Nereikėtų spaudoje mėgautis nelaimėmis, gąsdinti žmonių karais ar kitokiomis bėdomis, į mūsų valstybę ir jos vystymąsi, manau, reikėtų žvelgti labiau optimistiškai.
Žurnalistų darbas yra sunkus ir atsakingas, reikalaujantis daug sveikatos. Profesinės šventės proga Klaipėdos žurnalistams palinkėčiau ištvermės, optimizmo ir nepamiršti, kad gyvename sveikame mieste, dažniau išeiti pasivaikščioti ar sėsti ant dviračio, išnaudoti laisvalaikį savo sveikatos stiprinimui.

"Laimė, kad turime savo kalbą"

Virginija KOCHANSKYTĖ, aktorė

Gegužės 7-oji, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena, yra labai reikšminga. Žiniasklaida žmones gali paskatinti veikti, pakelti nuotaiką. Jos misija yra labai svarbi. Skaitytojams šios dienos proga norėčiau palinkėti būti aktyvesniems - ne tik skaityti, bet ir patiems siūlyti temas, kreiptis, dalintis informacija, istorijomis. Mums atrodo, kad žurnalistai turi mumis domėtis, bet jei mes patys rodytume iniciatyvą, būtų didesnis abipusis pasitikėjimas.
Kalba yra pagrindų pagrindas, valstybės ir piliečio gyvenimo garantas. Kokia laimė, kad turime savo kalbą. Juk lietuviškos spaudos draudimas - tokia skaudi patirtis. Laisvas žodis patyrė labai daug, kad galėtų būti laisvai ištariamas, todėl turime tai vertinti.

"Išlikite tokie, kokie esate - objektyvūs ir teisingi"

Rimantas TARAŠKEVIČIUS, Klaipėdos pramonininkų asociacijos prezidentas

Tiek būnant Klaipėdos miesto meru, tiek einant kitas pareigas, mano diena prasidėdavo ir vis dar prasideda nuo uostamiesčio dienraščių puslapių apžvalgos. Būtent iš jų sužinai visas miesto naujienas bei "šviežiausius" įvykių vertinimus.
Man spauda visais laikais reiškė daug, nes žiniasklaida parodo, ar teisingai yra dirbama, ar gera kryptimi einama. Todėl kas rytą dienraščiuose ir ieškai tų naujienų, tiek geresnių, tiek ir blogesnių.
Informacijos elektroninėje erdvėje gausa tokia, kad galėtum nuo ryto iki vakaro sėdėti ir skaityti, kas dedasi įvairiose gyvenimo srityse - versle, politikoje, sporte ar kultūroje. Visko tiek, jog neįmanoma aprėpti. Tačiau visada akcentavau, kad išsamiausią ir objektyviausią informaciją apie Klaipėdos miesto gyvenimą, pagrindinius jo akcentus ar vertinimus randu būtent miesto dienraščių puslapiuose.
Džiugu, kad uostamiesčio žurnalistams jau pakanka patirties, jog teisingai įvertintų gaunamą informaciją ir ieškodami sensacijų nenueitų pigiu populizmo keliu. Sveikinu mūsų miesto žiniasklaidos atstovus su tuo, jog jau išmoko atskirti pelus nuo grūdų ir objektyviai, suprantamai pateikti informaciją, kurios taip laukia visi miesto gyventojai.
Išlikite tokie, kokie esate - objektyvūs ir teisingi. Tikiu, kad ir daugelis klaipėdiečių jus taip vertina.

 

"Linkiu susigaudyti, kas yra kas"

Daiva MOLYTĖ-LUKAUSKIENĖ, poetė, dailininkė, žurnalistė

Šiuo metu, kai spauda, leidyba ir žodžio laisvė yra nevaržomos, galimybės skaityti tiek interneto erdvėje, tiek popieriuje yra didelės. Rašytojams ir skaitytojams palinkėsiu nepasiklysti tekstų, žodžių ir minčių džiunglėse. Žurnalistams, aišku, linkiu išlikti sumaniems, aktyviems, plataus požiūrio, kūrybingiems ir padėti susigaudyti spaudos erdvėje, kas yra kas.


"Linkiu siekti išskirtinumo"

Arnoldas ŠILEIKA, AB Vakarų laivų gamyklos generalinis direktorius

Skaitau ir vietinę, ir Lietuvos spaudą, bet nemažai dėmesio skiriu ir tarptautiniams laikraščiams, žurnalams, ypač tiems, kurie susiję su jūriniu verslu, laivų remontu. Spaudos vaidmuo žmonių gyvenime yra didžiulis. Tačiau gyvenimas labai greitai kinta ir tradicinei spaudai ne visada pasiseka perteikti žinias operatyviai. Tai - vienas iš jos trūkumų. Šiuolaikiniame pasaulyje, kai įvykis veja įvykį, interneto erdvė tam turi geresnes galimybes. Tačiau joje būna tik greitas faktų konstatavimas. O gilesnis jų vertinimas, analizė, nuomonės formavimas turėtų likti tradicinės spaudos prerogatyva. Internete tokių funkcijų nėra daug. Jeigu man reikia greitai ką nors sužinoti, renkuosi internetą, o rimtų straipsnių ieškau laikraščiuose. Visgi pasigendu analitinių, vertinamųjų, žmonių pasaulėžiūrą ir pilietiškumą formuojančių straipsnių. Dažniausiai pateikiami sausi faktai, reklaminiai dalykai.
Daugelis žmonių turi įprotį vartyti popierinę spaudą, net dokumentus galima perskaityti ir analizuoti interneto erdvėje, bet jeigu juose yra svarbi ir sudėtinga informacija, verčianti mąstyti ir vertinti, maloniau skaityti popierinę versiją.
Didžiausia mūsų bėda - pirmą vietą užima kriminalinė kronika. Pirmuose laikraščių puslapiuose - tai, kas pas mus nutiko blogiausia. Nesinori imti laikraščio, žiūrėti televizijos žinių, nes viskas prasideda nuo pačių bjauriausių dalykų, neretai išgirsti, kad esame blogiausia tauta pasaulyje ir kita. O geri dalykai, geros naujienos yra antraplaniai. Gal jie kitiems sukelia pavydą? Tai - labai blogai.
Dienraščiui "Vakarų ekspresas" linkėčiau kaip ir versle siekti išskirtinumo, kad kuo nors išsiskirtų iš kitų. Laikraščių šiandien yra gana nemažai ir daugelyje jų gali rasti lygiai tas pačias perspausdintas naujienas kaip ir interneto portaluose - tuos pačius pranešimus spaudai. Norėtųsi, kad šiame laikraštyje būtų išsamesnių žurnalistinių tyrimų, analitinių straipsnių, kad jo skaitytojai galėtų rasti ne tik sausus faktus - tam yra internetas. Linkiu jums atrasti išskirtinumą, savitumą, žurnalistams - kūrybiškumo gyslelės, sugebėti sudominti savo skaitytojus ir išplėsti interesų ratą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder