Spaudos dieną - dar vienas pažadas

Spaudos dieną - dar vienas pažadas

Regioninių dienraščių protesto akcija prieš dabartinės valdžios vykdomą nuoseklią spausdinto žodžio naikinimo politiką, atrodo, pasiekė Seimo pirmininkės Irenos Degutienės ausis ir ji pažadėjo, kad šį ketvirtadienį pagaliau bus svarstoma įstatymo pataisa dėl lengvatinio PVM taikymo spaudai ir žurnalams.

Tuo metu premjeras Andrius Kubilius ir toliau atkakliai laikosi pozicijos, kad spaudai jokių lengvatų nereikia, ir geriau priversti ją žemintis prašant paramos iš Spaudos rėmimo fondo.

Tikisi teisingo sprendimo

Ketvirtadienį Seimas ketina svarstyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos įteisinimą laikraščiams ir žurnalams. Apie tai, anot informacinės agentūros ELTA, vakar pranešė Seimo pirmininkė Irena Degutienė, sveikindama Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti skirtos konferencijos dalyvius.

"Tikiuosi, kad Seime bus priimtas mano kolegų - Seimo narių teisingas sprendimas", - sakė I. Degutienė, linkėdama žurnalistams gražios šventės.

Pagal PVM įstatymo papildymo projektą, "lengvatinis 6 procentų PVM tarifas taikomas laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir (ar) smurtinio pobūdžio leidinius, kuriuos tokiais pripažino teisės aktų įgaliota institucija, bei spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto".

Siūloma, kad ši įstatymo pataisa įsigaliotų nuo šių metų spalio 1 d.

Pernai gruodžio 23 d. Seimas neįteisino prezidentės siūlyto lengvatinio 9 proc. PVM tarifo spaudai. Šis klausimas buvo nukeltas iki šių metų pavasario. Parlamentarai, priimdami pavasario sesijos darbų programą, buvo įsipareigoję tai padaryti dar kovo mėnesį, tačiau iki šiol vilkino sprendimo priėmimą.

Pasiūlymus taikyti lengvatą periodinei spaudai yra pateikę ir įvairioms frakcijoms priklausantys politikai. "Vakarų ekspresas" kiekvienam Seimo nariui el. paštu buvo nusiuntęs klausimą, kaip jie balsuotų už minėtąsias pataisas, jei pagaliau parlamento vadovybė teiksis jas įtraukti į darbotvarkę. Per daugiau nei savaitę iš visų Seimo narių į klausimą sugebėjo atsakyti tik 23 parlamentarai - Irena Šiaulienė, Agnė Bilotaitė, Evaldas Jurkevičius, Kęstutis Daukšys, Vytautas Gapšys, Algimantas Dumbrava, Jonas Stanevičius, Dalia Teišerskytė, Naglis Puteikis, Petras Auštrevičius, Algis Čaplikas, Mečislovas Zasčiurinskas, Rimantas Sinkevičius, Edvardas Žakaris, Kęstas Komskis, Kęstutis Glaveckas, Agnė Zuokienė, Edmundas Jonyla, Saulius Stoma, Andrius Mazuronis, Jurgis Razma, Rima Baškienė ir Algirdas Sysas. Visi jie tvirtino, kad yra už tokią lengvatą. Kaip yra iš tiesų, pamatyti bus galima jau netrukus, jei ir vėl neatsiras "svarių" priežasčių pakoreguoti darbotvarkę ir atidėti šio klausimo svarstymą.

Premjeras - neperkalbamas

Nors per pastaruosius metus tiek leidėjai, tiek spaustuvininkai, tiek žurnalistų etikos inspektoriai skaičiais ir įvairiais argumentais įrodinėjo tiesioginę ir netiesioginę spaudos atžvilgiu padarytų mokestinių pakeitimų žalą, premjeras A. Kubilius toliau laikosi savo. Anot Eltos, jis vakar pareiškė, kad regioninei spaudai reikia ne lengvatinių PVM sąlygų, o finansinės paramos.

"Tos diskusijos tęsiasi ir toliau, nors, mano įsitikinimu, ypač matant tuos iššūkius, su kuriais Lietuva susidūrė per pastarojo laikotarpio krizę, kai reikėjo tvarkyti visos finansų sistemos stabilumą ir ieškoti, kaip užkamšyti skyles, kurios buvo sukurtos įvairiomis anksčiau egzistavusiomis lengvatomis, tai lengvatų kelias nėra tas kelias, kuriuo Lietuva turėtų eiti", - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė premjeras.

A. Kubiliaus teigimu, regioninei spaudai reikalinga finansinė parama. Jos skyrimu turėtų pasirūpinti Spaudos rėmimo fondas.

"Ne lengvatų reikia, o normalios finansinės paramos, nutaikytos kaip tik regioninei spaudai (...) Manau, Spaudos rėmimo fondas galėtų rasti galimybių iš tų lėšų, kurios biudžete yra skiriamos Spaudos rėmimo fondui, daugiau lėšų skirti ten, kur jų poreikis yra didesnis - regioninei spaudai", - teigė A. Kubilius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder