Sovietinis laivas užrūstino parlamentarus

Sovietinis laivas užrūstino parlamentarus

Lie­tu­vo­je už vie­šą so­vie­ti­nės ir na­cis­ti­nės sim­bo­li­kos de­mons­tra­vi­mą gre­sia net bau­džia­mo­ji at­sa­ko­my­bė, ta­čiau mu­zie­jams ši tai­syk­lė ne­ga­lio­ja. Po­li­ti­kus tai pik­ti­na.

Ke­lis Sei­mo na­rius už­rūs­ti­no pa­ke­liui į Lie­tu­vos jū­rų mu­zie­jų (LJM), Kop­ga­ly­je, ant se­no žve­jy­bi­nio tra­le­rio „Du­bin­giai“ be­si­pui­kuo­jan­ti so­vie­ti­nė vė­lia­va su kū­ju ir pjau­tu­vu.

Pa­čia­me lai­ve – di­de­lė so­vie­ti­nės pro­pa­gan­dos eks­po­zi­ci­ja, ta­čiau į jį pa­tek­ti ga­li­ma tik to pa­no­rė­jus, o So­vie­tų Są­jun­gos vė­lia­va iš to­lo ma­ty­ti bet ku­riam ei­nan­čiam mu­zie­jaus te­ri­to­ri­ja. „Ma­ne tai žei­džia kaip žmo­gų ir Lie­tu­vos pa­trio­tą. Glu­mi­na mu­zie­ji­nin­kų bra­vū­ra, ne­va po­li­ti­kai ne­sup­ran­ta mu­zie­ji­nin­kys­tės pa­skir­ties. Vis dėl­to kaip su žve­jy­bos is­to­ri­ja su­si­ję so­vie­ti­niai sim­bo­liai, ku­rių pri­grūs­ta ta­me lai­ve? O so­vie­ti­nė vė­lia­va yra ko­ne LJM vi­zi­ti­nė kor­te­lė, nes ji ir pa­si­tin­ka, ir pa­ly­di lan­ky­to­jus“, - LŽ pik­ti­no­si Sei­mo na­rys Vy­tau­tas Juo­za­pai­tis. Dėl vie­šo so­vie­ti­nės sim­bo­li­kos de­mons­tra­vi­mo ant lai­vo ka­mi­no jis jau krei­pė­si į kul­tū­ros mi­nis­trą Ša­rū­ną Bi­ru­tį. Šis ža­dė­jo pa­si­do­mė­ti si­tua­ci­ja.

Pri­me­na mauzoliejų

Lie­tu­va skai­čiuo­ja dvi­de­šimt ket­vir­tuo­sius Ne­prik­lau­so­my­bės at­kū­ri­mo me­tus, ta­čiau iki šiol ne­su­ge­ba at­si­kra­ty­ti so­vie­ti­nės epo­chos pa­mink­lų, nors vals­ty­bė­je ga­lio­ja tei­sės ak­tai, drau­džian­tys na­cis­ti­nių ar ko­mu­nis­ti­nių sim­bo­lių pla­ti­ni­mą ir de­mons­tra­vi­mą. Vil­nius ko­vo­ja dėl so­vie­ti­nių Ža­lio­jo til­to skulp­tū­rų pa­ša­li­ni­mo, o da­bar pa­na­ši po­le­mi­ka per­si­kė­lė ir į uos­ta­mies­tį. Mat žmo­nės, iš­li­pę iš kel­to Smil­ty­nė­je ir ei­da­mi pa­kran­te LJM link, kai­rė­je pu­sė­je ma­to iš­ri­kiuo­tus įvai­rių lai­ko­tar­pių jau ne­nau­do­ja­mus žve­jy­bi­nius lai­vus, ku­rių di­džiau­sias - „Du­bin­giai“. Tai – vi­du­ti­nis žve­jy­bos tra­le­ris VŽT-3216, pa­sta­ty­tas „Bal­ti­jos“ lai­vų sta­tyk­lo­je 1961 me­tais. Jis bu­vo skir­tas žve­jo­ti tra­lu ir drei­fuo­jan­čiais tink­lais.

Tralerio triumas prikimštas tarybinės atributikos ir propagandos reliktų. / Deniso Nikitenkos (LŽ) nuotrauka.

 

Ant lai­vo ka­mi­no iki šiol iš to­lo rau­do­nai švie­čia SSRS vė­lia­va su kū­ju ir pjau­tu­vu, o pa­čia­me tra­le­ry­je įreng­ta vi­sa so­vie­ti­nės at­ri­bu­ti­kos ir pro­pa­gan­dos eks­po­zi­ci­ja. Jo­je – ir Le­ni­nas, ir Brež­ne­vas, ir SSRS vė­lia­va, ir įvai­riau­si pro­pa­gan­di­niai pla­ka­tai. Lai­vo vi­du­je rau­do­nuo­ja trans­pa­ran­tai su ru­siš­kais šū­kiais: „Į nau­jas dar­bo per­ga­les!”, „Tei­sin­gu ke­liu ei­na­te, drau­gai!” ir kt. Gre­ta lai­vo is­to­ri­jos de­mons­truo­ja­mi par­ti­jos su­va­žia­vi­mų do­ku­men­tai, So­vie­tų Są­jun­gos him­no teks­tas ir ki­ti eks­po­na­tai.

Tie­sa, pa­tek­ti į "Du­bin­gius" ga­li­ma tik nu­ma­ty­to­mis va­lan­do­mis. Ta­čiau so­vie­ti­nė vė­lia­va ant ka­mi­no rau­do­nuo­ja nuo­lat ir yra ma­to­ma vi­siems, ei­nan­tiems pa­kran­te. “Mu­zie­jų ypač gau­siai lan­ko ru­sai. Man kan­try­bė trū­ko, kai ke­li jų di­džiuo­da­mie­si pos­trin­ga­vo, kad Lie­tu­va vis dar yra so­vie­ti­nė res­pub­li­ka, nes ne­išd­rį­so už­da­žy­ti kū­jo ir pjau­tu­vo ant lai­vo. Ma­nau, da­bar­ti­nių įvy­kių ir Ru­si­jos de­mons­truo­ja­mos ag­re­si­jos prieš Bal­ti­jos vals­ty­bes kon­teks­te pats lai­kas pa­nai­kin­ti so­vie­ti­nę at­ri­bu­ti­ką. Juk dėl to lai­vas ne­nu­ken­tės. O jo vi­du­je esan­ti eks­po­zi­ci­ja ir­gi pa­na­ši į so­vie­ti­nį mau­zo­lie­jų, o ne į žve­jy­bos is­to­ri­jos par­odą”, - LŽ sa­kė vie­nas kau­nie­tis, tar­nau­jan­tis Lie­tu­vos ka­riuo­me­nė­je.

Pa­keis stendą

LJM Ry­šių su vi­suo­me­ne sky­riaus ve­dė­ja Ni­ka Pu­tei­kie­nė LŽ pir­miau­sia pa­brė­žė, kad lai­vas yra mu­zie­ji­nis, jis sto­vi ant LJM pa­ti­kė­ji­mo tei­se val­dy­ti per­duo­tos vals­ty­bi­nės že­mės. „Į mus dėl tos vė­lia­vos ir eks­po­zi­ci­jos jau krei­pė­si ir Sei­mo na­riai. Ta­čiau įsta­ty­mams ne­nu­si­žen­gia­me, nes so­vie­ti­nė sim­bo­li­ka ga­li bū­ti de­mons­truo­ja­ma mu­zie­ji­niais tiks­lais. Vis dėl­to nu­spren­dė­me pa­pil­dy­ti in­for­ma­ci­nį sten­dą prie „Du­bin­gių“, kad kil­tų ma­žiau ne­su­sip­ra­ti­mų“, - aiš­ki­no N. Pu­tei­kie­nė. Prie tra­le­rio, ant ku­rio ka­mi­no pui­kuo­ja­si iš to­lo ma­to­ma So­vie­tų Są­jun­gos vė­lia­va, bus pa­teik­ta pa­pil­do­ma in­for­ma­ci­ja lie­tu­vių ir ang­lų kal­bo­mis, kad „so­vie­ti­nės epo­chos re­lik­tų ir sim­bo­lių eks­po­na­vi­mu par­odos ren­gė­jai sie­kia pri­min­ti ne­to­li­mo­je pra­ei­ty­je dau­ge­lio žmo­nių gy­ve­ni­mą ir veik­lą gau­bu­sį pro­pa­gan­dos ir agi­ta­ci­jos fo­ną sten­gian­tis for­muo­ti „so­vie­ti­nio žmo­gaus“ men­ta­li­te­tą“.

Agnė Bilotaitė. / Ritos Stankevičiūtės (LŽ) nuotrauka

Siū­lo per­žiū­rė­ti įstatymą

Ta­čiau toks LJM spren­di­mas ne­ten­ki­na Sei­mo na­rių V. Juo­za­pai­čio ir klai­pė­die­tės Ag­nės Bi­lo­tai­tės. Par­la­men­ta­rai ėmė iš­sa­miai do­mė­tis so­vie­ti­nės pro­pa­gan­dos de­mons­tra­vi­mo lai­ve tei­sė­tu­mu.

„Lai­kas to­bu­lin­ti tei­si­nę ba­zę dėl drau­džia­mų sim­bo­lių de­mons­tra­vi­mo. Jū­rų mu­zie­jaus lai­vas yra pa­vyz­dys, at­sklei­džian­tis įsta­ty­mų spra­gą. Juk so­vie­ti­nė vė­lia­va ant mu­zie­ji­nio eks­po­na­to pri­myg­ti­nai bru­ka­ma. Lan­ky­to­jai pri­vers­ti žvelg­ti į so­vie­ti­nę sim­bo­li­ką vie­šo­je vie­to­je, ne­atri­bo­to­je nuo tiks­li­nio lan­ky­to­jo“, - LŽ sa­kė A. Bi­lo­tai­tė. Jos ma­ny­mu, tai - mo­ra­li­nis klau­si­mas. "Kaip mes rep­re­zen­tuo­ja­me sa­vo ša­lį? Vals­ty­bi­nis mu­zie­jus pa­si­tin­ka ir pa­ly­di lan­ky­to­jus su rau­do­na So­vie­tų Są­jun­gos vė­lia­va ant lai­vo. Ar ji – mu­zie­jaus vi­zi­ti­nė kor­te­lė? Ta vė­lia­va tu­ri bū­ti už­da­žy­ta“, - svars­tė Sei­mo na­rė.

V. Juo­za­pai­tis taip pat ne­slė­pė pa­si­pik­ti­ni­mo: „Vė­lia­va ant lai­vo ka­mi­no spin­din­ti, ma­tyt, ne­se­niai per­da­žy­ta! Va­di­na­si, rū­pi­na­ma­si so­vie­ti­nio pa­vel­do ko­ky­be." Par­la­men­ta­ras tei­gė pra­ėju­sį mė­ne­sį lan­kę­sis lai­vo vi­du­je, ir jį esą "iš­ti­ko leng­vas šo­kas". "Anū­kei su­nku bu­vo pa­aiš­kin­ti, ko­dėl triu­me ka­bo Le­ni­nas, Brež­ne­vas, rau­do­na vė­lia­va. Tik Sta­li­no ir trū­ko...“ – kal­bė­jo par­la­men­ta­ras. A. Juo­za­pai­tis įsi­ti­ki­nęs, kad LJM rei­kė­tų ge­ro­kai su­ma­žin­ti lai­ve so­vie­ti­nės at­ri­bu­ti­kos, ja­me tu­rė­tų bū­ti su­pa­žin­di­na­ma su to lai­ko­tar­pio žve­jy­ba, o ne su So­vie­tų Są­jun­gos ideo­lo­gi­ja ir pro­pa­gan­da. "Juk tai - vals­ty­bi­nė įstai­ga, ne pri­va­tus mu­zie­jus", - pa­brė­žė V. Juo­za­pai­tis.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder