Socialiniai tinklai virsta šiuolaikine politinių žaidimų arena

Socialiniai tinklai virsta šiuolaikine politinių žaidimų arena

Socialiniai tinklai virsta šiuolaikine politinių žaidimų arena, nes vis didesnė visuomenės dalis šiandien tampa pasiekiama vien per internetą. Į virtualią erdvę keliasi ir valdžios institucijos, ir politinės partijos.

"Lietuvos žinių" kalbinti partijų atstovai vienbalsiai tvirtina taip siekiantys priartėti prie žmonių ir sužinoti jų problemas. Tačiau politinės komunikacijos specialistai tokį staiga padidėjusį politikų "geranoriškumą" vertina skeptiškai, o mėginimus per socialinius tinklus užkariauti balsuotojų širdis vadina nelabai sėkmingais dėl komunikavimo vienpusiškumo.

Liberalų sąjūdis (LS) iš visų politinių partijų virtualioje erdvėje kol kas reiškiasi aktyviausiai. Savo partijos puslapius liberalai sukūrė net dviejuose didžiuosiuose socialiniuose tinkluose "Twiter" ir "Facebook". Simpatijas šiai politinei jėgai juose jau yra išreiškę per 7,7 tūkst. virtualių gerbėjų. Populiariame socialiniame tinkle "Facebook" susitelkė ir kone visi rajoniniai LS partijos skyriai.

LS atstovams beveik nenusileidžia ir liberalcentristai, jų gerbėjų "Facebook" tinkle - apie 6 tūkstančius.

Populiarumo internete siekia ir "darbiečiai", socialiniuose tinkluose telkiantys savo partijos gerbėjų grupes. "Facebook" tinkle jau sutelkta per 2,8 tūkst. šios partijos gerbėjų ir entuziastų.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) "Facebook" socialiniame tinkle savo partijos puslapį kasdien papildo naujienomis. Tačiau konservatoriams populiarumo stinga ir internete - kol kas savo simpatijas jiems išreiškė tik 560 gerbėjų.

"Facebook" tinkle galima rasti ir rajoninių TS-LKD skyrių puslapius. Gausiausias gerbėjų gretas subūrė Kretingos skyriaus konservatoriai - net 12 tūkst. internautų. Tačiau šiame puslapyje paskutiniai įrašai baigiasi kartu su pernai vykusių savivaldybių tarybų rinkimų data. Akivaizdu, kad politikų aktyvumas tiesiog proporcingas artėjantiems rinkimams...

Populiarumu socialiniuose tinkluose pasigirti negali ir socialdemokratai. Jų "Facebook" puslapyje palankumą kol kas išreiškė tik 553 gerbėjai. Tačiau socialdemokratai tikina to nesureikšminantys. Partijos informacijos centro vadovas Gediminas Kirkilas įsitikinęs, kad interneto erdvė didesnės reikšmės turi nebent tose valstybėse, kur patvirtintas elektroninis balsavimas.

Partija "Tvarka ir teisingumas" oficialaus savo puslapio socialiniuose tinkluose išvis neturi. "Facebook" tinkle galima rasti tik pavienių rajonų skyrių sukurtas grupes ar partijai priklausančių pavienių politikų profilius. "

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto lektorius dr. Andrius Šuminas, tyrinėjantis politinę komunikaciją socialinių tinklų svetainėse, pastebi, kad vis daugiau partijų virtualiuosiuose tinkluose mėgina "sugaudyti" potencialius rinkėjus. "Tačiau politikai nelabai supranta socialinių tinklų ypatybes ir bent jau kol kas nesugeba panaudoti visų jų teikiamų galimybių. Jų bendravimas su žmonėmis apsiriboja siunčiamais pranešimais. Tačiau žmonių balso jie dažniausiai negirdi ir net nesistengia išgirsti", - tikino A.Šuminas.

Tad esą galima įtarti, kad dauguma politinių partijų socialiniuose tinkluose atsiduria tik "dėl mados". "Partijos nenori pasirodyti atsilikusios nuo gyvenimo, susikuria savo puslapius socialinių tinklų svetainėse. Tačiau jos nė nesusimąsto, ko tuo siekia. Laikomasi nuostatos, kad tiesiog reikia būti tinkle "Facebook", nes jame yra visi politiniai konkurentai", - ironizavo politinės komunikacijos specialistas.

A.Šuminas taip pat skeptiškai vertina akivaizdų politinių partijų aktyvėjimą prieš artėjančius rinkimus. "Socialinėje erdvėje turi vykti ilgalaikis dialogo kūrimas. Prieš pat rinkimus susigriebus ir pažėrus didžiulį kiekį informacijos naudos bus mažai. Juk ir socialinių tinklų naudotojai nėra kvailiai, jų taip lengvai nepapirksi", - LŽ pabrėžė A.Šuminas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder