Socialdemokratai į eurokomisarus deleguoja Vytenį Povilą Andriukaitį

Socialdemokratai į eurokomisarus deleguoja Vytenį Povilą Andriukaitį

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) į eurokomisarus deleguoja partijos narį, sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Povilą Andriukaitį.

Tokį sprendimą LSDP priėmė per ketvirtadienį vykusį valdybos posėdį.

Dėl to, kokia partija siūlys eurokomisarą, pirmadienį dar turėtų apsispręsti valdančioji koalicija.

"Apsispręsta vieningai mūsų valdybos nariams pritarus deleguoti mūsų partijos pirmininko pavaduotoją, sveikatos apsaugos ministrą V. Andriukaitį užimti komisaro pareigas nuo Lietuvos pusės", - po valdybos posėdžio pranešė Premjeras Algirdas Butkevičius.

Ministras Pirmininkas, LSDP pirmininkas vylėsi, kad V. P. Andriukaitis puikiai atliks šias pareigas. A. Butkevičius gyrė kandidatą, kad jam puikiai žinomas Europos Parlamento, Europos Komisijos darbas.

"Jisai vienas iš geriausių ir dabartinių ministrų, ir ankstesnių ministrų, ir vertinamas ES lygiu, ir tikrai jis pats sutiko kandidatuoti. Aišku, buvo išsakyta tam tikrų nuogąstavimų, kad prarasime labai gerą, populiarų ministrą, kai kurie partijos nariai išgyveno, kad tai žmogus, turintis labai kryptingą ideologinę poziciją vertinant socialdemokratines vertybes. Bet jisai grįš į Lietuvą, jis liks ir mūsų partiniame gyvenime", - pagyrų V. P. Andriukaičiui negailėjo A. Butkevičius.

Už kokią sritį V. P. Andriukaitis bus atsakingas, pasak Premjero, ankstyvas klausimas.

"Europos Vadovų Tarybos posėdyje Prezidentė galės diskutuoti su kitų šalių vadovais vertinant mūsų kandidatą ir gal iš anksto derantis, kokį galėtų gauti portfelį. Tai labai daug priklauso nuo didžiųjų valstybių", - buvo įsitikinęs socialdemokratų lyderis.

Premjeras tikisi valdančiosios koalicijos pritarimo ir paramos V. P. Andriukaičio kandidatūrai. Klausiamas, ar žinoma apie Darbo partijos taip pat keliamą kandidatą į eurokomisarus, Premjeras teigė, kad šis klausimas bus aptartas pirmadienį vyksiančioje valdančiųjų politinėje taryboje.

Pasak A. Butkevičiaus, "Lietuva norėtų pačio geriausio eurokomisaro posto", tačiau kokia tai sritis, neįvardino.

"Visi postai labai svarbūs, čia atstovaus ne Lietuvai, čia atstovaus komisaras visai ES. Bet, aišku, simpatijos išliks ir Lietuvai, bus malonu atvykti į Briuselį, susitikti ir ten aptarti klausimus, kuriuos aptardavome ir su Algirdu Šemeta, nesvarbu, kokią sritį jis kuravo, bet mes kalbėdavomės ir kitais klausimais", - sakė A. Butkevičius ir nesiėmė vertinti kritikų pastabų, kad LSDP, deleguodama V. P. Andriukaitį į eurokomisarus, išsiunčia vieną didžiausių savų kritikų. A. Butkevičius gyrė galimo EK nario patirtį Lietuvos ir užsienio politikoje, kompetenciją.

Be V. P. Andriukaičio, į prestižiniu laikomą postą minėtos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, europarlamentarų Vilijos Blinkevičiūtės, Zigmanto Balčyčio, Seimo narės Birutės Vėsaitės pavardės.

Pats V. P. Andriukaitis, penktadienį kaip sveikatos apsaugos ministras susitiksiantis su Prezidente Dalia Grybauskaite, nespėliojo, ar sulauks jos palaikymo.

Kas užims jo ministro kėdę, taip pat lieka neaišku.

V. P. Andriukaitis, esą tik iš žiniasklaidos sužinojęs apie savo kandidatūrą, kaip savo privalumais išskyrė patirtį, darbą Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu ir pan. Politikas neslėpė, kad jam artimiausios sritys - sveikatos apsaugos, socialinė sritis, vartotojų teisės. Tiesa, pripažino, kad bus gaila palikti sveikatos apsaugos ministro postą.

"Aš laikiausi nuostatos, kad reikia labai svariai ir kolektyviai spręsti tą dalyką. Tikėjausi, kad praeitą šeštadienį prezidiume bus diskusija. (...) Man teko formuoti socialdemokratiją nuo 1989 m., aš esu kolektyvinio sprendimo priėmimo šalininkas ir to laikausi", - apie jo delegavimą į EP kalbėjo V. P. Andriukaitis.

Eurokomisarą skiria Europos Komisijos (EK) vadovas, pasikonsultavęs su šalies, iš kurios atvyksta komisaras, Vyriausybe.

Dabartinės sudėties EK kadencija baigėsi po Europos Parlamento rinkimų, vykusių gegužės 25 dieną. Dar nėra žinoma, už kokią sritį Europos Komisijoje atsakomybė atiteks atstovui iš Lietuvos.

Šiuo metu Lietuvai EK atstovauja 2009-ųjų metų liepą paskirtas Algirdas Šemeta, atsakingas už mokesčius, muitų politiką, auditą bei kovą su sukčiavimu. A. Šemetos kadencija baigiasi rudenį.

Iki jo Lietuvos deleguoto eurokomisaro pareigas ėjo dabartinė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder