Siūloma įteisinti valstybės tarnautojo priesaiką

Siūloma įteisinti valstybės tarnautojo priesaiką

Asmenims, norintiems eiti karjeros valstybės tarnautojo pareigas, siūloma nustatyti priesaiką Lietuvos Respublikai.

Tokį patobulintą Valstybės tarnybos įstatymo papildymo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys Evaldas Jurkevičius.

Priėmus pataisą, įstatymas bus papildytas nauju straipsniu "Valstybės tarnautojo priesaika", kuriame reglamentuojamas priesaikos tekstas, priesaiką priimančios pareigybės.

Parlamentaras siūlo įteisinti, kad valstybės tarnautojų priesaikos priėmimo tvarką ir priesaikos sulaužymo tyrimo tvarką nustato vidaus reikalų ministras. Įstatymo pataisose numatyta, kad valstybės tarnautojas atleidžiamas iš pareigų, jeigu sulaužo valstybės tarnautojo priesaiką; atsisako prisiekti Lietuvos Respublikai. Įstatymo pataisa taip pat nustato, kad valstybės tarnautojas, sulaužęs valstybės tarnautojo priesaiką, nebegali būti priimamas į valstybės tarnautojo pareigas.

"Projektas teikiamas siekiant sustiprinti moralinį valstybės tarnautojų įsipareigojimą, prisiekiant Lietuvos Respublikai, vykdyti konstitucinį imperatyvą - "valdžios įstaigos tarnauja žmonėms".

Pabrėžtina, kad priesaika nėra vien formalus ar simbolinis aktas, vien iškilmingas priesaikos žodžių ištarimas ir priesaikos akto pasirašymas. Kadangi priesaikos institutas yra įtvirtintas Konstitucijoje, duota priesaika turi konstitucinę teisinę reikšmę. Neprisiekęs, atsisakęs prisiekti, prisiekęs su išlyga ar atsisakęs pasirašyti priesaikos tekstą valstybės tarnautojas negali toliau eiti savo pareigų",- sako E. Jurkevičius.

Jo nuomone, priesaikos aktas yra konstituciškai teisiškai reikšmingas ir dėl to, kad valstybės tarnautojas, duodamas priesaiką Tautai, viešai ir iškilmingai įsipareigoja veikti tik taip, kaip jį įpareigoja ši priesaika, ir jokiomis aplinkybėmis šios priesaikos nesulaužyti.

"Valstybės tarnautojai, vykdydami savo funkcijas, privalo vadovautis Konstitucija, teise ir joms paklusti, taip pat privalo veikti Tautos ir Lietuvos valstybės, o ne savo asmeniniais ar grupiniais interesais, nesinaudoti savo statusu savo ar sau artimų asmenų arba kitų asmenų asmeninei naudai gauti. Už priesaikos sulaužymą visam laikui atimama teisė dirbti valstybės tarnyboje. Taigi galime drąsiai daryti išvadą, kad priesaika Lietuvos Respublikai yra būtina, o pareigūnai, kuriems yra numatyta prievolė prisiekti, privalo ją atlikti, nes tik prisiekus jie įgyja toms pareigoms tenkančias teises ir pareigas. Paprastai tariant, neprisiekęs tu nesi visateisis valstybės tarnautojas", - sako E. Jurkevičius.

Šiuo metu karjeros valstybės tarnautojai priesaikos Lietuvos Respublikai neduoda.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder