Siūloma išplėsti ratą savivaldybių, kurioms netaikomi Šilumos ūkio įstatymo draudimai

Siūloma išplėsti ratą savivaldybių, kurioms netaikomi Šilumos ūkio įstatymo draudimai

Praėjusią savaitę Seimui nusprendus grąžinti iniciatoriams tobulinti Šilumos ūkio įstatymo pataisų projektą, Seimo narių grupė įregistravo pakoreguotą šio įstatymo pakeitimo projektą.

Projektu siekiama išplėsti ratą savivaldybių, kurioms Šilumos ūkio įstatyme numatyti draudimai netaikomi - nustatyti, kad šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtojai gyvenamuose pastatuose galėtų būti šilumos tiekėjas arba asmenys, susiję su šilumos tiekimu tose savivaldybėse, kuriose gyvena mažiau nei 150 tūkst. gyventojų.

Išimtis būtų taikoma, jei savivaldybės taryba nuspręstų kitaip, arba jei patalpų savininkai yra įsteigę bendriją.

Šiuo metu nustatytas draudimas netaikomas prižiūrint daugiabučio namo šildymo ir karšto vandens sistemas pastatuose, esančiuose 50 tūkst. gyventojų turinčiose savivaldybėse.

Parlamentarų teigimu, Šilumos ūkio įstatymo įgyvendinimas miesto daugiabučių namų gyventojams sukėlė rimtų problemų. Viena iš jų - šilumos punktų ar jų įrenginių, priklausančių šilumos tiekėjui, išpirkimas ir (ar) perleidimas butų ir patalpų savininkams.

"Energetikos ministerija parengė ir pateikė Vyriausybei tvirtinti Šilumos punktų ar jų įrenginių, priklausančių šilumos tiekėjams ar tretiesiems asmenims, išpirkimo ir (ar) perleidimo tvarkos aprašą, tačiau Šiaulių, Alytaus, Marijampolės miestų daugiabučių gyventojai atsisako išpirkti šilumos punktus.

Projekto iniciatorės - Šiaulių savivaldybės gyventojai teigia, kad juos, kaip centralizuotai tiekiamos šilumos vartotojus, tenkino iki įstatymo priėmimo mieste buvusi tvarka, kai šilumos punktai nuosavybės teise priklausė (ir kol kas dar tebepriklauso) bendrovei "Šiaulių energija". Panaši situacija ir Alytuje, kur šilumos punktai priklausė "Alytaus šilumos tinklams".

Mūsų, Seimo narių grupės nuomone, laužomas Civilinio kodekso garantuojamas sutarčių laisvės principas, t. y. suvaržoma pasirinkimo, kaip organizuoti namo šildymą, laisvė. Susitikimuose gyventojai savo argumentus grindė ir tuo, kad šilumos tiekėjas ilgą laiką gavo pajamų už šilumos punktų priežiūrą ir eksploatavimą iš šilumos kainos ir iš maksimalaus jų priežiūros tarifo", - teigia parlamentaras socialdemokratas Edvardas Žakaris.

Šilumos ūkio įstatymo pataisas teikia socialdemokratai E. Žakaris, Jonas Juozapaitis, Valerijus Simulikas, Albinas Mitrulevičius, Julius Sabatauskas ir mišrios frakcijos narė Rima Baškienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder