Siūloma griežtinti atsakomybę už melagingus pagalbos pranešimus

Siūloma griežtinti atsakomybę už melagingus pagalbos pranešimus

Vidaus reikalų ministerija (VRM) pateikė Vyriausybei Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) ir Baudžiamojo kodekso (BK) pakeitimų įstatymų projektus, numatančius griežtesnes bausmes už melagingus pranešimus apie gresiančias ar ištikusias nelaimes ir pavojus, žinomai melagingą specialiųjų tarnybų iškvietimą ir kreipimąsi specialiųjų tarnybų kontaktais, kai nėra pagalbos poreikio.

Asmenis, kurie žinomai melagingai iškvietė priešgaisrinės apsaugos, policijos, greitosios medicinos pagalbos ir kitas specialiąsias tarnybas, siūloma bausti bauda nuo 500 iki 1000 litų arba administraciniu areštu nuo 30 iki 50 parų. Šiuo metu už tai gresia bauda nuo 300 iki 600 litų arba administracinis areštas iki 30 parų.

ATPK pakeitimais taip pat siūloma numatyti atsakomybę ne tik už nepagrįstą skambinimą pagalbos telefono numeriais, bet ir už bet kokį kitokį nepagrįstą kreipimąsi specialiųjų tarnybų kontaktais, žinant, kad nėra pagalbos poreikio. Tokiais atvejais asmenys būtų baudžiami bauda nuo 500 iki 1000 litų arba administraciniu areštu nuo 30 iki 50 parų. Šiuo metu asmenys baudžiami, tik jei skambina pagalbos numeriais, jiems taikomi įspėjimas arba bauda nuo 300 iki 500 litų, arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų.

BK pakeitimais siūloma nustatyti, kad asmuo, tyčia melagingai pranešęs ar viešai paskleidęs žinią apie valstybei, valstybinės reikšmės objektui ar didelei žmonių grupei gresiantį pavojų, gresiančią ar įvykusią didelę nelaimę, jeigu dėl to kilo sumaištis žmonių grupėje arba buvo padaryta didelės turtinės žalos, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Jeigu dėl tokio pobūdžio melagingo pranešimo tektų pasitelkti teisėsaugos institucijas, greitosios medicinos pagalbos tarnybą, priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą arba kitas specialios paskirties tarnybas, institucijas ar įstaigas, asmuo būtų laikomas padariusiu nusikaltimą (nebe baudžiamąjį nusižengimą) ir būtų baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Dabar BK numato viešuosius darbus, arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą.

VRM aiškina, kad parengti šiuos ATPK ir BK pakeitimus paskatino itin išaugęs su realiu pagalbos poreikiu nesusijusių skambučių skaičius - vien pernai iš Bendrojo pagalbos centro priimtų 3,9 mln. skambučių 80 proc. nebuvo susiję su pagalbos iškvietimu.

Tikimasi, kad priėmus šiuos projektus sumažės melagingų pranešimų apie nelaimes, pavojus ir piktavališkų pranešimų Bendrajam pagalbos centrui, priešgaisrinės apsaugos, policijos, greitosios medicinos pagalbos ar kitoms specialiosioms tarnyboms.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder