Signataras Zigmas Vaišvila ir parlamentaras Audrius Nakas siūlo sušaukti Valstybės gynimo tarybos posėdį

Signataras Zigmas Vaišvila ir parlamentaras Audrius Nakas siūlo sušaukti Valstybės gynimo tarybos posėdį

Pabėgėliams plūstant į Europą Kovo 11-osios Akto signataras Zigmas Vaišvila ir Seimo narys Audrius Nakas siūlo skubiai sušaukti Valstybės gynimo tarybos posėdį "dėl Lietuvos Respublikos užsienio politikos keitimo ir pripažinti būtinumą koordinuoti savo veiksmus su Rytų Europos ES valstybėmis narėmis, derinti su jomis ES Taryboje priimamus sprendimus, vengti tarptautinių provokacijų ir konfliktinių tarpvalstybinių santykių".

Toks pasiūlymas adresuotas Prezidentei Daliai Grybauskaitei, Seimui ir Vyriausybei, Lietuvoje rinktiems Europos Parlamento nariams.

"Nekontroliuojamas nelegalių imigrantų į ES antplūdis tęsiasi. 2015 m. ES jau priėmė 500 000 pabėgėlių. Į ES masiškai plūsta ir jai priešiški asmenys - islamo valstybės teroristinė organizacija paskelbė, kad su imigrantų srautu į ES jau atsiuntė 4000 teroristų. ES vadovybė nesiima jokių priemonių, kad būtų sunaikinti terorizmo židiniai Artimuosiuose Rytuose, skatinantys masinę emigraciją, ir yra nusikalstamai neveikli. Dėl šių priežasčių sparčiai didėja grėsmė ES valstybių narių išlikimui. Tokia situacija provokuoja ES valstybių narių tarpusavio konfliktus ir nevaldomą Europos Sąjungos griovimą, visuotinį chaosą", - sakoma kreipimesi į Lietuvos valdžią, kurį Z. Vaišvila ir A. Nakas pristatė pirmadienį spaudos konferencijoje Seime.

Jie taip pat siūlo sustabdyti Lietuvos Vyriausybės šių metų rugsėjo 10 d. ir rugsėjo 21 d. priimtų nutarimų vykdymą, kuriais Vidaus reikalų ministerijai pavesta koordinuoti nelegaliai į ES patekusių užsieniečių perkėlimą į Lietuvos teritoriją ir sudaryta tarpžinybinė komisija.

Pareiškime siūloma šių metų rugsėjo 14 d. ir rugsėjo 22 d. ES Tarybos sprendimus pateikti ratifikuoti Lietuvos Seimui, nes tai yra valstybės saugumo ir išlikimo klausimai.

"ES Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos sprendimai dėl nelegalios imigracijos, pavadinti sprendimais dėl Italijos ir Graikijos labui nustatomų laikinųjų priemonių tarptautinės apsaugos srityje, buvo priimti 2015 m. rugsėjo 14 d. (dėl 40 000 nelegalių imigrantų privalomo padalinimo valstybėms narėms) ir rugsėjo 22 d. (dėl 120 000 nelegalių imigrantų privalomo padalinimo valstybėms narėms), Lietuvos Respublikai šiuose posėdžiuose atstovavo vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. (...) ES Tarybos sprendimai priimti nevieningai, nors ES teisė nustato, kad ES Taryba turi balsuoti vieningai dėl klausimų, kurie yra opūs, ir visų pirma, - dėl bendros užsienio ir saugumo politikos. Kadangi šie ES Tarybos sprendimai priimti ne vienbalsiai, t. y. pažeidžiant nustatytą tvarką, jie yra neteisėti. Neteisėtų sprendimų valstybės narės vykdyti neprivalo, todėl jie turi būti nedelsiant nustatyta tvarka apskųsti ar pakeisti vieningu sutarimu. ES vadovų ir didžiųjų ES valstybių grasinimai naudoti prievartą prieš nepaklusnias valstybes nares griauna ES pamatus, ant kurių ji buvo pradėta statyti", - sako Z. Vaišvila ir A. Nakas.

Spaudos konferencijoje jie pasiūlė skubiai priimti Seimo nutarimą rengti referendumą dėl Lisabonos sutarties.

Pareiškimo autoriai ragina nelegalių imigrantų, patenkančių į ES ir Lietuvą, klausimus spręsti pagal galiojančius ES ir Lietuvos teisės aktus, "imigrantams netaikyti jokių išimčių".

"Socialinės ir kitos garantijos neturi pranokti garantijų, teikiamų Lietuvos Respublikos piliečiams", - įsitikinę Z. Vaišvila ir A. Nakas.

Jie siūlo inicijuoti skubų realios, o ne formalios ES išorinių sienų apsaugos klausimų svarstymą Europos Vadovų Taryboje, ES Taryboje ir Europos Parlamente.

Politikų nuomone, Lietuva turi skubiai inicijuoti JT Saugumo Tarybos posėdį dėl ginkluotų konfliktų ir kovos su teroristais Sirijoje, Irake ir Libijoje sprendimo.

Spaudos konferencijoje Seimo narys A. Nakas ir Nepriklausomybės Akto signataras Z. Vaišvila pakvietė signatarus, dabartinius ir buvusius Seimo narius, Lietuvoje rinktus europarlamentarus pasirašyti šį pareiškimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder