Sigį žudyti vertė konkurentų baimė

Sigį žudyti vertė konkurentų baimė

Galima spėti, kad 1997-aisiais, anot prokurorų, nusikalstamam susivienijimui vadovavusį Sigitą Gaidjurgį buvo apėmusi tikra persekiojimo manija - bijodamas susidorojimo arba išdavystės, jis pats arba parankinių rankomis nuo kovo iki gruodžio mėnesio iš gyvenimo pašalino daugiau nei 10 žmonių.

 
 

Vakar Vilniaus Vilniaus apygardos teisme nagrinėtas dar vienas S. Gaidjurgio gaujos nusikaltimas - klaipėdiečio Romualdo Makausko (gim. 1947 m.) nužudymas. Jis buvo nušautas praėjus vos mėnesiui po Valdemaro Česnaičio, pravarde Valdelis, nužudymo rugsėjo 26 d.

Paaiškėjo, jog R. Makauskas, kaip ir V. Česnaitis, gana artimai bendravo su senu Sigio priešu Sergejumi Bėgliku (gim. 1971 m.). Būtent draugystė su S. Bėgliku, dar 90-ųjų pradžioje pagarsėjusiam nenoru paklusti S. Gaidjurgio diktatui, ir kainavo gyvybę R. Makauskui.

Anot prokurorų kaltinimo, V. Česnaitis taip pat buvo nužudytas S. Gaidjurgio, bijojusio tapti susidorojimo auka, įsakymu. Teisėtvarkininkai teigia, kad jį nušovė Marius Marijošius, po mėnesio tuo pačiu ginklu Anapilin "išlydėjęs" ir R. Makauską.

Sušaudytas automobilyje

Spalio 29-osios vakarą Vingio 13 name gyvenęs R. Makauskas, pravarde Makena, išsiruošė į netoliese esančią stovėjimo aikštelę pastatyti savo automobilį BMW-540.

Šioje mašinoje namo kieme vyriškį ir pasitiko žudiko kulkos. Į R. Makauską šaudyta per stiklą - viena kulka pataikė į krūtinę ir perkirto pagrindinę arteriją. Nuo šio sužeidimo, nukraujavęs, jis ir mirė.

Dar viena kulka perskrodė riešą (manoma, kad vyriškis bandė užsidengti nuo žudiko), dar viena pataikė į pilvą, o ketvirta - į šlaunį. Ekspertai spėjo, jog šaudyta revolveriu - įvykio vietoje kriminalistai gilzių nerado.

Kontrabanda supainiojo pėdsakus

Iš pradžių manyta, kad anksčiau už sukčiavimą teisto R. Makausko nužudymas yra susijęs su kontrabanda, mat paties Makenos vardas ne kartą minėtas įvairiose nelegalių krovinių gabenimo bylose.

Paskutinį kartą jis buvo sulaikytas beveik lygiai prieš metus iki mirties, 1996-ųjų spalio 23 d. Tąkart vyriškio vairuojamas BMW lydėjo du tarp bananų krovinio paslėptą kontrabandinę degtinę per miestą gabenusius treilerius ir netgi blokavo vilkstinę sekusių kriminalistų automobilį.

Dėl beveik 17 tūkstančių litrų degtinės kontrabandos buvo iškelta baudžiamoji byla, tačiau neužilgo, pritrūkus įkalčių, R. Makauskas paleistas iš areštinės, o byla nutraukta.

Karas smegenyse

1997-ųjų rudenį, kuomet per porą mėnesių mieste buvo nužudyti keturi su nusikalstamu pasauliu siejami žmonės, o per mėnesį sudeginta bemaž 10 automobilių, situacija buvo įkaitusi iki kraštutinimo.

"Paskutinieji nužudytieji - tarp gaujų prasidėjusio karo dėl narkotikų koridoriaus aukos", - tokiomis antraštėmis tų metų rudenį mirgėjo dienraščiai.

Šiandien aišku, kad tai išties buvo savotiško karo aukos, tačiau karo, vykusio ne dėl narkotikų kelio ar kontrabandos kontrolės, o "gaidjurginių" gaujos vadeivos galvoje.

S. Gaidjurgis nuolat bijojo, jog arba jį gali nužudyti konkurentai, arba išduoti savos gaujos nariai. Kilus net menkiausiems įtarimams, jis nedvejodavo ir priimdavo sprendimą atsikratyti vienu ar kitu asmeniu. Sklando gandai, kad jis net sudarinėdavo savo būsimųjų aukų sąrašus.

Įsakymo neįvykdė

Tarp pasmerktųjų atsidūrė ir R. Makauskas, bendravęs su S. Bėgliku, savo laiku neišsigandusio duoti atkirtį S. Gaidjurgiui.

Anot bylą tyrusių pareigūnų, S. Gaidjurgis, manydamas, kad S. Bėglikas ar šio pažįstami asmenys gali kėsintis į jo gyvybę, įsakė M. Marijošiui bei vienam iš savo dviejų asmens sargybinių - Artūrui Damkui - pašalinti R. Makauską.

Jiems buvo nurodyta R. Makausko gyvenamoji vieta. S. Gaidjurgio gaujai priklausęs samdomas žudikas Alvydas Juodris parodė patį Makeną, jo automobilį bei šio laikymo vietas ir pasakė, kad vyriškį turi nušauti A. Damkus. Jam buvo perduotas nušaunant V. Česnaitį naudotas revolveris su 5 šoviniais bei dar vienas pistoletas su 8 šoviniais.

Būsimąją auką A. Damkus ir M. Marijošius sekė nuo rugsėjo pabaigos iki spalio 28 dienos, žvalgė numatomas nusikaltimo vietas. Spalio 29 d. R. Makauskas buvo sušaudytas prie namų.

Beje, nepaisant A. Juodrio paliepimo, nusikaltimo vykdytoju tapo M. Marijošius, o A. Damkus tik stovėjo ir žiūrėjo.

Rimčiausias konkurentas

Sunku pasakyti, ar S. Gaidjurgiui buvo realus pagrindas bijoti S. Bėgliko - beveik prieš metus iki aprašomų įvykių šis buvo patekęs į avariją ir tapo invalidu, nevaldė kojų. Vis dėlto konfliktų tarp dviejų rimčiausių konkurentų buvo.

Kartą, pačiame nusikalstamų gaujų siautėjimo įkarštyje, S. Bėglikas Sigiui buvo davęs reikiamą atkirtį. 1993 m. liepos 31-osios vakarą "Vėtrungės" kavinėje, kur S. Bėglikas buvo įkūręs biliardinę, tarp jų kilo konfliktas - S. Gaidjurgis pareiškė, kad nuo šiol jam priklausysiąs vienas stalas, o karšto būdo ir gerai treniruotas S. Bėglikas sugebėjo tam paprieštarauti.

Tą pačią naktį S. Bėgliką pasikėsinta nužudyti - Girulių plente jo automobilį pasivijo kita mašina, o iš jos išlipę du vaikinai šovė į Sergejų. Tąkart jam buvo peršauta koja.

"Bėglikinių" ir "gaidjurginių" konfliktas prisimintas 1999-ųjų rugpjūtį, kai Klaipėdoje buvo sulaikytas uždengtais stiklais važiavęs furgonas "Fiat". Jo kabinoje rastas automatas "Kalašnikov" bei šautuvas su šoviniais, kaukės, dirbtinė barzda, lipni juosta, buteliai su benzinu.

Tąkart beveik neabejota, jog buvo ketinama susidoroti su tų pačių metų pavasarį už peilio laikymą Palangoje teistu, tačiau laisvėn paleistu S. Gaidjurgiu. Įtarimus sustiprino ir tai, jog buvo sulaikytas "bėglikinis" Laimonas Petraitis, o pas patį S. Bėgliką atlikta krata.

Tiesa, tąkart nieko neįrodyta. Pačiam S. Bėglikui, nors ir teistam porą kartų, realaus laisvės atėmimo bausmės pavykdavo išvengti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder