SGD projektas vykdomas nuosekliai ir pagal grafiką

SGD projektas vykdomas nuosekliai ir pagal grafiką

Suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGD) statybos darbai vyksta pagal grafiką ir terminalas turėtų būti baigtas 2014 m., sako Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas.

Antradienio rytą "Žinių radijui" N. Udrėnas patvirtino, kad SGD projekto eiga yra nuosekli ir pagal grafiką.

"Taip, iš tiesų, reikia pasidžiaugti tokia naujiena, kad Klaipėdos uosto nauja vadovybė uosto gilinimui skyrė labai daug dėmesio. Buvo įtemptas grafikas, bet darbai buvo baigti laiku", - sakė N. Udrėnas.

Neseniai paskelbta, kad Klaipėdos uostas baigė gilinimo darbus ir pasiekė tinkamą gylį, reikalingą terminalui. Pagilinus uostą, pasak Prezidentės atstovo, atvertas kelias statyti krantinę ir tiesti dujotiekį, sujungsiantį krantinę su magistraliniais dujotiekiais.

SGD projekto vystyme N. Udrėnas išskyrė tris komponentus. Pirmasis jų - laivo-saugyklos, kuris gegužę sėkmingai išplaukė iš doko Pietų Korėjoje, statybą. Planuojama, kad laivo statybos darbų pabaiga bus 2014 m. vasarį, o laivas atplauks į uostą 2014 m. rugsėjį.

"Taigi pietų korėjiečiai atlieka darbus tikrai pagal grafiką ir kokybiškai", - užtikrino N. Udrėnas.

Svarbiu projekto etapu jis įvardino krantinės rangos darbus. "Klaipėdos naftos" ir SGD projektą įgyvendinančios AB "Klaipėdos nafta" visuotiniame akcininkų susirinkime pritarta bendrovės valdybos sprendimui terminalo krantinės projektavimo ir statybos darbų rangovu skelbti Latvijos bendrovę BMGS. Latviai pasiūlė mažiausią - 93,88 mln. litų be PVM kainą.

Šiuo metu, pasak N. Udrėno, vyksta projektavimo darbai. Taip pat "Klaipėdos nafta" sėkmingai vysto dujotiekio statybos darbus su "PPS Pipeline Systems", liepą "PPS Pipeline Systems" turi pateikti detalų darbų atlikimo grafiką, o darbus pradėti rugsėjį.

Kalbėdamas apie SGD projekto finansavimą Prezidentės vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais išskyrė tai, kad Europos investicijų bankas (EIB) padės Lietuvai pastatyti SGD terminalą Klaipėdoje - bankas suteiks ilgalaikę paskolą projekto finansavimui užtikrinti. EIB direktorių valdyba yra pritarusi valstybės valdomos bendrovės "Klaipėdos nafta" prašymui skirti iki 87 mln. eurų (iki 300 mln. litų) ilgalaikę paskolą suskystintų gamtinių dujų terminalo projektui finansuoti. Sprendžiamas klausimas dėl servitutų tiesiant dujotiekį - didelė dalis žemės savininkų sutiko su servitutais.

"Taigi tie visi klausimai sprendžiami, kad būtų laiku pastatytas ir pradėtų veikti terminalas 2014 m. pabaigoje", - patikino N. Udrėnas.

Planuojama, kad SGD terminalas turi būti įrengtas ir pradėtas naudoti iki 2014 metų gruodžio.

Tikimasi, kad įrengus SGD terminalą Lietuva turės alternatyvų gamtinių dujų tiekimo šaltinį, kuris užtikrins tiekimo saugumą ir patikimumą.

Preliminari projekto kaina - apie 200 mln. eurų (690,6 mln. litų).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder