Senoji valdžia galėjo net kenkti

Senoji valdžia galėjo net kenkti

Buvusio energetikos ministro Arvydo Sekmoko veiklos pėdsakais sekantis jo įpėdinis Jaroslavas Neverovičius mano, kad buvusi Vyriausybė galėjo kenkti Ignalinos atominės elektrinės uždarymo procesui.

Energetikos ministras J.Neverovičius vakar pareiškė, kad buvusi Vyriausybė ir jos narys energetikos ministras A.Sekmokas prašė tarptautinių donorų sustabdyti IAE uždarymo projektų finansavimą.

„Visiška kapituliacija“

Premjero Andriaus Kubiliaus vadovavimo Ministrų kabinetui metais oficialiai būdavo teigiama, kaip Vyriausybės derybininkai Briuselyje esą kaunasi dėl didesnio Ignalinos AE uždarymo finansavimo.

Lietuva prašė šiems darbams Europos Komisijos skirti 770 mln. eurų (apie 2,6 mlrd. litų), tačiau šiandien mums ketinama išmokėti tik apie 400 mln. eurų (apie 1,38 mlrd. litų).

„Yra sudėtinga suprasti, ko buvo siekiama. Na, kad ir Ignalinos uždarymo atveju, kai išleidžiama daugiau kaip 20 mln. litų teisininkams, kurie turėtų padėti išspręsti problemą, - vakar interviu Žinių radijui sakė J. Neverovičius. - Problema ne tik kad neišspręsta - pats ministras paprašė donorų sustabdyti finansavimą. Čia yra visiška kapituliacija. Norėtųsi suprasti, kodėl buvo taip daroma, ar tikrai buvo tikslas spręsti, ar buvo kažkokie kiti tikslai“.

Apie tai energetikos ministras prabilo po to, kai premjeras Algirdas Butkevičius nusprendė prašyti prokurorų pagalbos aiškinantis tikrąją situaciją Lietuvos energetikoje.

Sunkūs įtarimai

Praėjusių metų gruodį duodamas interviu „Respublikai“ Vyriausybės vadovas A. Butkevičius taip pat teigė, kad buvusio energetikos ministro A. Sekmoko dėka iš Lietuvos į užsienį galėjo iškeliauti elektros vartotojų surinkti pinigai.

Tai keli šimtai milijonų litų vadinamojo apmokėjimo už Viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP) mokesčio, kuriuo subsidijuojama brangios elektros iš vėjo, saulės ir kitų atsinaujinančių šaltinių gamyba.

„Tie tikrai buvę uždari Energetikos ministerijos klodai atsiveria tik po truputį, tačiau mums jau pavyko sužinoti kai ką labai įdomaus, - sakė A. Butkevičius. - Energetikos ministras J. Neverovičius informavo, kad VIAP pinigus A. Sekmoko įsakymu galbūt buvo numatyta pervesti į esančių už Lietuvos ribų kai kurių ūkio subjektų sąskaitas.

Prieš praėjusias Kalėdas A. Butkevičius tvirtino, kad kol kas nėra žinoma, ar senosios valdžios Energetikos ministerija apskritai patvirtino VIAP lėšų administravimo metodiką, kaip tie pinigai turi būti panaudoti, už kokius darbus ar paslaugas mokami.

„Tačiau yra tiksliai žinoma, kad buvo numatyta tvarka, į kokias sąskaitas ir kokioms firmoms reikia pervesti iš Lietuvos elektros vartotojų surinktas sumas. Dar nežinoma ir kokiu tikslu ketinta šiuos pinigus iškelti iš Lietuvos“, - teigė A. Butkevičius.

O A. Sekmokas tuomet piktinosi nepatogiais klausimais: „Neturiu jokių komentarų, nenoriu kalbėti apie jokius savo įsakymus, kreipkitės į oficialius asmenis. Aš esu privatus asmuo“.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder