Seimūnas siūlo didinti gynybos finansavimą

Seimūnas siūlo didinti gynybos finansavimą

NATO parengus Baltijos šalių gynybos planą, Lietuva taip pat turėtų labiau susirūpinti krašto gynybos galimybėmis bei finansavimu, mano Seimo delegacijos NATO parlamentinėje asamblėjoje pirmininkas Petras Auštrevičius. Pasak parlamentaro, šalies gynybos biudžetui šiuo metu numatyta 0,88 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), ši dalis turėtų būti padidinta bent iki 0,9 proc. BVP.

"Sveikindami NATO rengiant Baltijos valstybių gynybos planus, neturime pamiršti, kad tai reikia vertinti ir kaip paskatinimą patiems mums skirti didesnį dėmesį gynybos stiprinimui ir užtikrinimui. Lietuva turi pasimokyti iš savo istorijos, juk 1940 metais taip pat tikėjome savo neutralitetu, šiuo metu pasitikime NATO. Šalies gynybos pajėgumų stiprinimas, atitinkamas finansavimas yra neatsiejama mūsų įsipareigojimų NATO ir Aljanso kolektyvinei gynybai dalis", - sako liberalas P. Auštrevičius.

Politikas primena, jog, savaitraščio "European Voice" duomenimis, Baltijos šalių gynybos planuose numatyta, kad prireikus ginti Lietuvą, Latviją bei Estiją, sausumos pastiprinimas būtų siunčiamas per Lenkiją, o į šiaurinę Atlanto dalį būtų siunčiama Jungtinių Valstijų lėktuvnešio vadovaujama laivų grupė. Planuose numatytas ir naudojimasis neutralios Švedijos oro erdve. Gynybos planuose numatyta ir konkreti grėsmė - pirmą kartą po Šaltojo karo pabaigos NATO netiesiogiai pripažino, kad Rusija gali kelti grėsmę Baltijos valstybėms.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder