Seimūnai algų priedus atims ne iš savęs

Seimūnai algų priedus atims ne iš savęs

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis registravo Civilinio proceso kodekso pataisą, kuri numato, kad teismai išieškojimą galėtų nukreipti ir į žmonių gaunamus priedus prie algų, arba vadinamuosius dienpinigius. Išimtis būtų tik parlamentarai. Į jų priedus prie algų teismai kėsintis negalėtų.

„Projekto rengimą paskatino skolininkų piktybinis vengimas mokėti priteistą išieškojimą, ypač mokant alimentus. Šiuo metu teismams draudžiama nukreipti išieškojimą į dienpinigius. O tai yra pats didžiausias „žulikavojimas“. Labai dažnai būna, kad darbuotojas įdarbinamas už minimalią 1 tūkst. litų algą, o visa kita neoficialios algos dalis „pakišama“ po dienpinigiais. Ypač tai būdinga tolimųjų reisų vairuotojams, kuriems dienpinigiai siekia po 5, 6 ar 7 tūkst. litų ir į tuos dienpinigius negali būti nukreiptas išieškojimas. Jei keliems vaikams priteisiamas išieškojimas, tai jis gali būti nukreiptas tik į tą tūkstantį litų“, - tvirtino R. Žemaitaitis.

Tačiau, pasirodo, Seimo nariai ir toliau galėtų jaustis ramūs. Pataisa nenumato, kad išieškojimas būtų galimas ir iš jų priedų prie algų. O jie skiriami už ištarnautą valstybei laiką. Taip pat skiriamos lėšos vadinamajai parlamentinei veiklai vykdyti: po 1 vidutinį mėnesio darbo užmokestį (VMDU) per metus, o tai šiuo metu yra 2232 litai per mėnesį. Kitais metais šie priedai jau sieks 1,7 VMDU, arba 3794 litus, jei VMDU liktų toks pat. Tad alimentus vaikus palikusiems parlamentarams tektų mokėti tik nuo algos be priedų, arba nuo 6912 litų. Iš Seimo vadovų ar ministrų, gaunančių pinigų ir reprezentacijai, išieškojimas į tai irgi nebūtų nukreiptas.

„Ne, ne, į tai išieškojimas negali būti nukreiptas, tai neliečiama. Juk tai nėra alga. Tai skiriama veiklai vykdyti ir kitoms reikmėms. Koks čia išieškojimas gali būti šitoje vietoje?“ - stebėjosi R. Žemaitaitis.

Šiuo metu išieškojimas gali būti nukreiptas tik į atlyginimus, grynąsias pajamas žemės ūkyje, autorinį atlyginimą, stipendijas, sumas, gaunamas atlyginti žalą, padarytą suluošinant ar atėmus maitintojo gyvybę, į laimėjimus loterijose, konkursuose, varžybose, dividendus ir pensijas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder