Seimo socialdemokratai siūlo įvesti progresinius mokesčius

Seimo socialdemokratai siūlo įvesti progresinius mokesčius

Seimo Socialdemokratų partijos frakcija siūlo įvesti progresinius mokesčius, apmokestinti nekilnojamąjį turtą, asmeninius lėktuvus, jachtas, prabangius automobilius ir kitą brangų turtą.

"Tai, ką dabar blaškydamiesi bando siūlyti konservatoriai, jau seniai siūlė Socialdemokratų partijos frakcija. Mūsų pateiktas gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimas, įvedant progresinius mokesčius, deja, guli užkonservuotas Seimo komitetų stalčiuose. O mes aiškiai siūlėme progresinių tarifų sistemą, pagal kurią pajamų dalis (ne tik darbo, bet ir kitų pajamų), viršijanti 4000 litų per mėnesį (tik dalis, o ne visi 4000), būtų apmokestinta 33 proc., o dalis, viršijanti 10 tūkst. litų, būtų apmokestinta 40 proc. mokesčių tarifu", - sako Seimo socialdemokratai.

Pasak jų, tokiu būdu į biudžetus, ypač savivaldybių, būtų surinkta ne mažiau kaip 300 mln. papildomų litų, sumažėtų katastrofiškai padidėjęs skirtumas tarp didžiausias ir mažiausias pajamas turinčių asmenų. "Tačiau konservatoriai ir jų sąjungininkai net nebandė svarstyti mūsų siūlymo, iš anksto pareiškę, kad jis netinkamas", - apgailestauja opozicinė frakcija.

Socialdemokratai siūlo ir nekilnojamojo turto mokesčio įvedimą, kuris yra LSDP programinis siekis. Svarbiausia, jis neturi pažeisti eilinių piliečių interesų. Socialdemokratų nuomone, mokesčio mokėjimas turi priklausyti nuo to turto vertės ir dydžio.

"Toks mokestis nestabdo ekonominės plėtros, tačiau skatina nekilnojamojo turto rinką, nors iš dalies didina perskirstymą per biudžetą, išryškina galimus fiktyvius turto perleidimo atvejus. Be to, mūsų manymu, būtina įvesti prabangaus turto mokestį, kuris apimtų asmeninius lėktuvus, jachtas, prabangius automobilius, brangiuosius metalus ir brangakmenius ir pan.", - pareiškė Seimo socialdemokratai.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo Pirmininkės Irenos Degutienės nuomone, reikėtų įvesti prabangos mokesčius, tai yra nekilnojamojo turto mokestį, brangiųjų automobilių, jachtų, brangakmenių ir panašiai.

I. Degutienės nuomone, tikrai nieko neatsitiks, jeigu metus nepervesime į pensijų fondus 2 proc. iš "Sodros" biudžeto. Pasak parlamento vadovės, yra minčių grįžti prie progresinių mokesčių skaičiavimo. Kaip vieną iš taupymo šaltinių Seimo Pirmininkė nurodė ir Kelių fondą.

Tuo tarpu Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija pareiškė nepritarsianti siūlymams svarstant 2012 metų valstybės biudžeto projektą galimai įvesti naujus mokesčius.

Liberalų sąjūdžio frakcija mano, kad šiandien Lietuvoje prie prabangos mokesčių priskirti nekilnojamojo turto mokestį, naują mokestį už automobilius yra visiškai netinkama, nes šiuo atveju jie neturi nieko bendra su prabanga - šie mokesčiai paliestų kasdienes ir būtinąsias žmonių reikmes.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder