Seimo komitetas pritarė siūlymui perkelti į Lietuvą 1 105 pabėgėlius

Seimo komitetas pritarė siūlymui perkelti į Lietuvą 1 105 pabėgėlius

Penktadienį Seimo Europos reikalų komitetas pritarė Vyriausybės sprendimui priimti į Lietuvą, atsižvelgiant į Europos Komisijos pasiūlymą, 1 105 pabėgėlius.

"Pritarėme Vyriausybės mandatui, kurį gins ministras Saulius Skvernelis, dėl skaičiaus pritarėme", - po posėdžio žurnalistams sakė Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Pasak jo, tokiam sprendimui prieštaravo "darbiečiai", susilaikė Seimo narys prof. Povilas Gylys.

G. Kirkilo teigimu, parlamentarai taip pat pasisakė prieš tolesnį mechaninį kvotų skirstymą.

"Lietuvos pozicija - nepritarti šitam pastoviam mechanizmui todėl, kad mes realiai žiūrime į savo galimybes, nes niekas nežino, koks dar bus pabėgėlių srautas. Mes šiandien sakome, ką mes galime padaryti realiai, kitas klausimas yra tai, kad tam reikia pasiruošti",- sakė G. Kirkilas.

Jo teigimu, svarbi pabėgėlių atranka ir jų integracijos mechanizmas. Pasak politiko, svarstoma galimybė organizuoti apskritojo stalo diskusiją su Vyriausybe apie pabėgėlių integracijos problemą.

G. Kirkilo nuomone, mūsų interesas yra apsaugoti Šengeno erdvę. "Kito kelio nėra - arba šalys prisiima tą krūvį ir kontroliuoja tuos pabėgėlius savo teritorijose, arba ne - Šengenas neveikia", - sakė G. Kirkilas.

Nesutikęs su tokiu sprendimu dėl pabėgėlių "darbietis" Mečislovas Zasčiurinskas akcentavo, kad Lietuva yra parlamentinė valstybė ir jis griežtai laikosi to, kas yra parašyta Konstitucijoje. "Tai yra svarbiausi valstybės klausimai turi būti sprendžiami arba parlamente, arba referendume. Pabėgėlių, migracijos klausimas yra nacionalinio saugumo ir Lietuvos likimo klausimas", - sakė jis žurnalistams.

Tuo tarpu vidaus reikalų ministrui Sauliui Skverneliui nesuprantamas išankstinis nusistatymas, viduramžių dogmomis grįstos baimės. "Man sunkiai suvokiama, kad mes šiuo metu galime turėti tokių viduramžių dogmomis grįstų baimių", - žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, visuomenės nuomonė dėl pabėgėlių priklauso ir nuo to, kokią nuomonę formuoja nuomonės formuotojai, tarp jų ir politikai.

"Kartais apgailėtina girdėti tam tikrus mitus arba išankstinį nusistatymą, arba nesuvokimą, kas yra valstybės konstitucinė sandara, kokia parlamento ir kokia vykdomosios valdžios kompetencija", - į klausimą, ar visuomenė pasirengusi priimti pabėgėlius, atsakė S. Skvernelis.

Ministro teigimu, bus siekiama, kad pabėgėliai kuo greičiau įsilietų į darbo rinką.

"Maksimaliai trumpiname terminus, kad jie galėtų iš karto, gavę laikiną leidimą gyventi Lietuvoje, pradėti darbuotis, įsilieti į mūsų darbo rinką", - sakė S. Skvernelis.

Rugsėjo 14 dieną EK pasiūlymą dėl pabėgėlių aptars ES vidaus reikalų ministrai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder