Seimo komitetas: neaiškaus teisinio reglamentavimo pasekmė - manipuliavimas slaptomis pažymomis

Seimo komitetas: neaiškaus teisinio reglamentavimo pasekmė - manipuliavimas slaptomis pažymomis

Baigęs parlamentinį tyrimą Seimo Teisės ir teisėtvarkos (TTK) komitetas, atsižvelgdamas į galiojančio teisinio reglamentavimo neaiškumus, siūlo Seimo valdybai sudaryti darbo grupę Kriminalinės žvalgybos įstatymo, Korupcijos prevencijos įstatymo ir kitų įstatymų tobulinimui.

Seimo Teisės ir Teisėtvarkos komitetas (TTK) atliko parlamentinį tyrimą dėl kriminalinės žvalgybos metu gautos informacijos panaudojimo ir saugojimo, kuris jam buvo pavestas Seimo nutarimu. Komiteto nariai, įvertinę dalyvavusių valstybės institucijų atstovų pateiktą informaciją, išklausę TTK narių nuomones, teikia išvadas ir pasiūlymus dėl galiojančio teisinio reglamentavimo tobulinimo.

Komitetas akcentuoja, kad Kriminalinės žvalgybos įstatyme nustatytas reglamentavimas yra dviprasmiškas, todėl teisės taikytojams sudaro galimybes skirtingai interpretuoti teisės normų turinį. Pasak parlamentarų, daugiausia neaiškumų kyla dėl kitos nepanaudotos informacijos, kuri nėra naudojama kriminalinės žvalgybos uždaviniams įgyvendinti (baudžiamojo proceso tvarka).

Išvadų projekte nurodoma, kad Kriminalinės žvalgybos įstatymo lygiu turi būti nustatytas veiksmingesnis informacijos naikinimo kontrolės reglamentavimas, siekiant užtikrinti žmogaus teises ir laisves ir tinkamą Kriminalinės žvalgybos įstatyme nustatyto informacijos naikinimo mechanizmo veikimą.

Komitetas pažymi, kad galiojantis reglamentavimas neužtikrina pakankamo teisinio aiškumo, vertinant teikiamos informacijos apie asmenį pobūdį pagal Kriminalinės žvalgybos ir Korupcijos prevencijos įstatymus ir yra taisytinas.

"Neaiškaus teisinio reglamentavimo pasekmė manipuliavimas slaptomis, kriminalinės žvalgybos informacija grįstomis, pažymomis",- mano tyrimą atlikęs Seimo komitetas.

Jis savo išvadų projekte nurodo, kad pats fakto apie turimą kriminalinės žvalgybos ar žvalgybos metodais ir būdais gautą informaciją atskleidimas yra laikytinas slaptos informacijos pagal Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą atskleidimu (paskelbimu), t. y. padarytu šio įstatymo pažeidimu ar net nusikalstama veika (pagal Baudžiamojo kodekso 125 straipsnį).

2015 metų rudens sesijoje Seimas pavedė Teisės ir teisėtvarkos komitetui atlikti parlamentinį tyrimą dėl kriminalinės žvalgybos metu gautos informacijos panaudojimo ir saugojimo. Atlikti tyrimą buvo pavesta dėl žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų apie galimą netinkamą kriminalinės žvalgybos metu gautos informacijos panaudojimą teikiant informaciją apie asmenis Korupcijos prevencijos įstatymo nustatyta tvarka, nustatant, ar tinkamai buvo saugoma ir sunaikinama informacija dėl asmenų, kurių atžvilgiu buvo taikyta kriminalinė žvalgyba, tačiau gauta informacija nepasitvirtino ir ikiteisminis tyrimas nepradėtas.

Seimas tyrimą komitetui buvo pavedęs atlikti iki šių metų sausio 31 d.

Komitetas sausio 27 d. posėdyje bendru sutarimu pritarė parlamentino tyrimo išvadoms dėl kriminalinės žvalgybos metu gautos informacijos panaudojimo ir saugojimo ir teikia jas Seimui tvirtinti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder