Seimo darbotvarkėje - kitų metų biudžetas

Seimo darbotvarkėje - kitų metų biudžetas

Antradienio Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkėje numatytas kitų metų šalies biudžeto pateikimas. 

Projektą Seimui pristatys finansų ministrė Rasa Budbergytė. 

Su kitų metų biudžetu planuojama didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) dirbantiems ir vaikus auginantiems žmonėms. Nuo naujų metų planuojama didinti NPD nuo 200 iki 310 eurų ir nuo 120 iki 200 eurų didinama išmoka už kiekvieną vaiką. NPD didinimui numatyta skirti 144 mln. eurų, ir tai didina biudžeto deficitą 0,22 proc. 

"Kitų metų biudžetas rengtas atsižvelgiant į du pagrindinius prioritetus - tai socialinės atskirties mažinimas ir finansavimo didinimas krašto apsaugai. Socialinės atskirties problematika sprendžiama per du klausimus - NPD didinimas dirbantiems žmonėms ir auginantiems vaikus. Tam yra numatyta kitų metų biudžete 144 mln. eurų", - yra sakiusi finansų ministrė Rasa Budbergytė.

Planuojama, kad krašto apsaugai finansavimas padidėtų nuo 1,49 iki 1,8 proc. nuo BVP, tam numatoma skirti daugiau kaip 148 mln. eurų. 

"Biudžeto projektas buvo rengtas labai įtemptai todėl, kad rengimas buvo susijęs su rinkimais į parlamentą, todėl mūsų asignavimų valdytojų apetitai atrodydavo gana dideli, o tuo tarpu reikėjo laikytis nustatytų prioritetų, taip pat ir konstitucinio Fiskalinės drausmės įstatymo, ir ES reglamentų nuostatų, kurios numato mums išlaidų ribojimą. (...) Rezervo išlaidų didinimui nebeturime", - sakė R. Budbergytė.

Pasak ministrės, BVP augimas numatytas 2,7 proc. Viešojo sektoriaus deficitas yra numatytas 0,8 proc. nuo BVP.

Kaip numato Seimo Statutas, Vyriausybė kitų metų valstybės biudžeto projektą turi pateikti Seimui ne vėliau kaip iki spalio 17 dienos. Valstybės biudžeto projektui nagrinėti komitetuose ir frakcijose skiriama ne mažiau kaip 15 dienų. Tuo metu eiliniai Seimo plenariniai posėdžiai nerengiami.

Po pateikimo Seimo posėdyje Biudžeto ir finansų komitetas Seimo valdybos nustatyta tvarka Seimo interneto svetainėje skelbia, iki kada komitete iš suinteresuotų asmenų yra laukiama pasiūlymų ir pastabų dėl valstybės biudžeto projekto. Gautus pasiūlymus ir pastabas Biudžeto ir finansų komitetas perduoda atitinkamiems Seimo komitetams pagal jų kompetenciją, kur šie pasiūlymai turi būti apsvarstyti.

Valstybės biudžeto projektas nesvarstomas ir nepriimamas skubos ar ypatingos skubos tvarka.

Komitetai, išskyrus Audito komitetą, išnagrinėja jų kompetenciją atitinkančius valstybės biudžeto projekto klasifikacinius skyrius, suformuluoja savo išvadas bei pasiūlymus ir iki lapkričio 10 dienos pateikia jas Biudžeto ir finansų komitetui.

Komitetai, frakcijos ir atskiri Seimo nariai visose valstybės biudžeto projekto svarstymo stadijose gali siūlyti didinti projekte numatytas išlaidas tik nurodydami šių išlaidų finansavimo šaltinius. Negalima siūlyti mažinti tų išlaidų, kurios į valstybės biudžeto projektą įrašytos pagal įstatymus, kitus Seimo priimtus norminius aktus ir tarptautinius Lietuvos įsipareigojimus. Norėdamas šias išlaidas sumažinti, Seimas pirmiausia turi pakeisti atitinkamus teisės aktus.

Biudžeto ir finansų komitetas, gavęs Vyriausybės išvadą dėl Europos Komisijos rekomendacijų, kitų komitetų išvadas, frakcijų nuomones, siūlomas pastabas ir pasiūlymus, kartu su Vyriausybės, frakcijų ir kitų komitetų atstovais apsvarsto valstybės biudžeto projektą ir suformuluoja savo išvadas.

Iki lapkričio 25 dienos valstybės biudžeto projektas turi būti apsvarstytas Seimo posėdyje.

Ne vėliau kaip per 15 dienų nuo valstybės biudžeto projekto pirmojo svarstymo skiriamas antrasis svarstymas, jo metu Vyriausybė pateikia pagal gautus pasiūlymus ir pastabas pataisytą projektą.

Tais metais, kai įvyksta eiliniai Seimo rinkimai, valstybės biudžeto antrasis svarstymas išrinkto naujo Seimo posėdyje skiriamas ne vėliau kaip gruodžio 18 dieną. 

Apsvarstęs ir priėmęs sprendimus dėl pasiūlymų ir pataisų, Seimas turi balsuoti dėl viso valstybės biudžeto projekto. Jeigu Seimas atmeta valstybės biudžeto projektą, ne anksčiau kaip po 5 ir ne vėliau kaip po 10 dienų skiriamas dar vienas svarstymas, kuriame pateikiamas pagal komitetų, frakcijų ir Seimo narių pastabas Vyriausybės pataisytas projektas.

Jeigu valstybės biudžetas laiku nepatvirtinamas, jo išlaidos biudžetinių metų pradžioje kiekvieną mėnesį negali viršyti praėjusių metų valstybės biudžeto 1/12 išlaidų. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder