Seimas žengė pirmą žingsnį "Ministerium" veiklos tyrimo link

Seimas žengė pirmą žingsnį "Ministerium" veiklos tyrimo link

Seimas po pateikimo pritarė opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus pateiktam nutarimo projektui, kuriuo siūloma pradėti parlamentinį tyrimą dėl bendrovės "Ministerium" veiklos išaiškinimo.

Už tai balsavo 58 Seimo nariai, prieš buvo 32, susilaikė 13 parlamentarų. Projektą toliau svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, į plenarinių posėdžių salę jis turėtų sugrįžti lapkričio 5 d.

Nutarimo projekte siūloma suteikti Seimo Antikorupcijos komisijai Seimo laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimus ir pavesti atlikti parlamentinį tyrimą dėl valstybinių viešinimo paslaugų konkursų skaidrumo, UAB "Ministerium" akcijų įsigijimo aplinkybių ir "Ministerium" bei VšĮ "Socialiniai partneriai" veiklos išaiškinimo.

Šią iniciatyvą savo parašais parėmė 37 parlamentarai. Tarp nutarimo projektą pasirašiusiųjų yra Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius, parlamentarai Arvydas Anušauskas, Stasys Šedbaras, Audronius Ažubalis, Aurelija Stancikienė, Vitalijus Gailius, Naglis Puteikis, Eligijus Masiulis, Gintaras Steponavičius, Andrius Mazuronis, Jonas Varkala, Valerijus Simulikas ir kiti.

Toks tyrimas inicijuojamas siekiant "išsiaiškinti, kaip ir kokiomis sąlygomis bendrovė "Ministerium", kurios akcininkas buvo Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žentas Evaldas Vaitasius, ir VšĮ "Socialiniai partneriai", kurios viena iš steigėjų yra buvusi Ministro Pirmininko A. Butkevičiaus visuomeninė konsultantė Dalia Kutraitė-Giedraitienė, kartu su kitomis viešųjų ryšių paslaugas teikiančiomis įmonėmis laimėjo stambius valstybinius viešinimo paslaugų konkursus".

Nutarimo projekte siūloma įpareigoti komisiją atsakyti į 18 klausimų. Taip pat siūloma atlikti tyrimą ir pateikti Seimui išvadas bei pasiūlymus iki 2016 m. kovo 15 d.

Per ketvirtadienį Seime vykusią diskusiją nepritarę tyrimui Seimo nariai socialdemokratai Irena Šiaulienė, Artūras Skardžius siūlė konservatoriams pasižiūrėti, kas vyksta jų aplinkoje, pavyzdžiui, ištirti neteisėtą valstybės turto naudojimą.

"Tvarkietis" Petras Gražulis pasiūlė norintiems tirti Premjero žento veiklą "ištirti ir Landsbergio anūko žmonos verslą". "Tada būtų abudu klausimai ištirti", - sakė jis.

Darbo partijos frakcija Seime pareiškė, kad vieningai pritarė laikinosios komisijos įgaliojimų suteikimui Seimo Antikorupcijos komisijai, kuri pradės parlamentinį tyrimą dėl Premjero A. Butkevičiaus žento verslo, o tiksliau dėl valstybinių viešinimo paslaugų konkursų skaidrumo, UAB "Ministerium" akcijų įsigijimo aplinkybių ir UAB "Ministerium" bei VšĮ "Socialiniai partneriai" veiklos išaiškinimo.

"Darbo partijos frakcija Seime vieningai balsavo už laikinosios komisijos sudarymą, kad pagaliau būtų išsiaiškinta, ar nebuvo pažeisti įstatymai, ir atsakyti tiek laiko visuomenę audrinantys klausimai. Itin komplikuota situacija, kai įtarimų šešėlis krinta ant vienas aukščiausių pareigų valstybėje einančių asmenų, - juk jiems taikomi dar didesni skaidrumo ir sąžiningumo reikalavimai. Tikrai nieko nekaltiname, bet suprantame, kad tokiais atvejais neatsakyti klausimai pakerta visuomenės pasitikėjimą valstybės institucijomis ir kelia rimtą pavojų demokratinės valstybės pamatams, todėl turime dėti visas pastangas, kad būtų išsiaiškintos su šiuo įvykiu susijusios aplinkybės", - sakė Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder