Seimas siūlo, kad žiniasklaidos etiką išskirtinai prižiūrėtų ir vyskupai

Seimas siūlo, kad žiniasklaidos etiką išskirtinai prižiūrėtų ir vyskupai

Lietuvos žiniasklaidos ir žurnalistų bendruomenė ragina Seimo frakcijas labai atidžiai įvertinti praėjusią savaitę preliminariai patvirtintą parlamentarų siūlymą į Visuomenės informavimo etikos asociacijos steigėjus priverstinai įtraukti Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferenciją.

„Iš esmės tuo buvo sugriauta esminė įstatymo pakeitimų idėja – sukurti efektyvią ir profesionalią žiniasklaidos savireguliacijos sistemą, kuri neatstovautų nė vienai politinei, religinei ar kokiai kitai visuomeninei grupei, konkuruojančiai savo idėjomis su kitomis panašiomis organizacijomis“, – sakoma keturių didžiųjų Lietuvos žiniasklaidos asociacijų pranešime.

Vykstant žiniasklaidos savireguliacijos sistemos pertvarkai Seimo komitetuose jau buvo išdiskutuota galimybė žiniasklaidos organizacijoms įsteigti naują Visuomenės informavimo etikos asociaciją, kuri pakeistų iki šiol veikusią Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją.

Įstatymu buvo aiškiai numatyta, kad tokią asociaciją steigs įvairios žurnalistų ir leidėjų organizacijos, kurios prisiims atsakomybę už žurnalistinės etikos priežiūrą.

Tačiau spalio 16 d. Seime vykstant įstatymo priėmimui buvo įtrauktas pasiūlymas dėl Vyskupų konferencijos atstovo įtraukimo į Visuomenės informavimo etikos asociaciją.

Pasak nesutinkančių organizacijų, tokiu „skubotu pasiūlymu buvo sukurtas beprecedentis atvejis, kai vienos religinės konfesijos atstovas dėl visiškai neaiškių priežasčių prievarta įtrauktas į žiniasklaidos ir žurnalistų asociacijos steigėjų sąrašą“, o „vienos partijos atstovų ar vienos religinės bendruomenės išskirtinis dalyvavimas vertinant žiniasklaidos turinį būtų nepriimtinas“.

Šį pranešimą pasirašė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinė Žurnalistų kūrėjų asociacija, Internetinės žiniasklaidos asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder