Seimas pritarė fiskalinės drausmės paktui

Seimas pritarė fiskalinės drausmės paktui

Seimas ratifikavo Europos fiskalinio stabilumo paktą, kuris turėtų leisti užtikrinti didesnę politikų atsakomybę šalies viešuosiuose finansuose. Kartu priimtas ir protokolinis nutarimas, kuriame teigiama, kad sutartis bus sėkmingai įgyvendinta tik tada, kai Lietuvos žemdirbiams bus užtikrintos tokios pat išmokos kaip ir Europos sąjungos šalių senbuvių, nebus sumažintas finansavimas iš Sanglaudos fondų, praneša LTV Naujienų tarnyba.

Kiaulės taupyklės Lietuvai gal ir neprireiks, tačiau krizės metu susiveržtų diržų mūsų šalis negalės atlaisvinti. Europos biudžetinės drausmės sutartį, kuri parengta reaguojant į skolų krizę ir numatančią euro zonos šalių biudžetų stabilumą, dar kovo pradžioje pasirašė 25 Europos valstybių vadovai, tarp jų ir Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ketvirtadienį pakto ratifikavimo ėmėsi ir Seimas.

Tiesa, parlamentarai nebuvo vieningi. Pasigirdo abejonių, kad Lietuvai pritarus fiskalinės drausmės paktui, bus pakenkta finansinei šalies nepriklausomybei, o kai kurie Seimo nariai siūlė kreiptis į Konstitutcinį Teismą išaiškinimo, ar šis dokumentas neprieštarauja Lietuvos Konstitucijai.

„Europos teisės departamentos pozicija yra tiksli ir aiški, kad šiuo atveju pagal Konstitucinio Teismo praktiką departamentas mano, kad sutartis neprieštaurauja Konstitucijai, tačiau Europos teisės departamentas nėra įgaliotas aiškinti Konstituciją“, – kalbėjo Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narys Vytenis Andriukaitis.

Tačiau parlamentarai po ilgų ginčų Europos fiskalinio stabilumo paktą ratifikavo. Daugumos manymu, jis padės susigrąžinti tarptautinių rinkų pasitikėjimą, skatins eksportą ir, svarbiausia, padės siekti didesnės atsakomybės viešuosiuose finansuose.

Fiskalinės drausmės paktą taikančios šalys turės atsisakyti įpročio gyventi iš skolintų lėšų. Taip pat sutartis numato, jog bendroji valdžios sektoriaus skola negali viršyti 60 procentų bendrojo vidaus produkto – šiuo metu Lietuvos artėja prie 40 procentų, o biudžeto deficitas negali būti didesnis nei 3 proc. nuo BVP. Nesilaikant šių įsipareigojimų, numatomos sankcijos.

„Jeigu mes priimsime biudžetinį deficitą, jeigu mes daugiau skolinsimės, jeigu mes nepaisysim tų reikalavimų, kurie bendri ES, nes būnant bendrame katile reikia vis tiek bendrus veiksmus daryti, tai mes turėsim sankcijas, kurios, pavyzdžiui, gali virsti ES paramos fondų sumažinimu, struktūrinės paramos fondų sumažinimu“, – sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas.

Kartu priimtas ir protokolinis nutarimas. Jame numatyta, kad sutartis bus sėkmingai įgyvendinta tik tada, kai Lietuvos žemdirbiams bus užtikrintos tokios pat išmokos kaip ir šalims senbuvėms, nebus sumažintas finansavimas iš Sanglaudos fondų, bus užtikrintas reikiamas finansavimas Ignalinos atominės uždarymui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder