Seimas pakartotinai bandys sudaryti komisijas dėl parlamentarų teisinės neliečiamybės

Seimas pakartotinai bandys sudaryti komisijas dėl parlamentarų teisinės neliečiamybės

Seimas, šių metų birželio pabaigoje nesudaręs laikinųjų tyrimo komisijų dėl parlamentarų Petro Gražulio, Kazimiero Uokos ir Roko Žilinsko teisinės neliečiamybės, turės artimiausiu metu sugrįžti prie jų sudarymo procedūros.

Tai nutarė trečiadienį posėdžiavusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

"Seimas to, ko nepadarė pavasario sesijoje, tai yra nesudarė komisijų dėl prokuroro kreipimosi panaikinti 3 parlamentarų imunitetą, tai turi atlikti rudens sesijoje. Prie to klausimo turi būti sugrįžta artimiausiu metu", - žurnalistams sakė komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Jis pažymėjo, kad pirmą kartą Seimo istorijoje nebuvo atlikta tokia procedūra, nebuvo sudaryta komisija, kas privalu padaryti.

"Galima pakeisti sudėtį, gal pirmininkas komisijos netinka, gal jos darbo laikas per trumpas ar per ilgas, bet komisija privalomai turi būti sudaryta", - tvirtino Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas A. Salamakinas.

Birželio 22 d. parlamentarai po pateikimo nepritarė Seimo nutarimų projektams dėl laikinųjų tyrimo komisijų sudarymo ir grąžino juos tobulinti.

Už Seimo laikinosios tyrimo komisijos sudarymą dėl sutikimo suvaržyti Seimo nario R. Žilinsko laisvę balsavo 47 Seimo nariai, prieš - 15, susilaikė 33.

Seimo laikinąją tyrimo komisiją dėl sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narius P. Gražulį ir K. Uoką parėmė 39 Seimo nariai, prieš buvo 29, susilaikė 30.

Tai reiškia, kad Seimas nepatenkino generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymo panaikinti trijų parlamentarų - Petro Gražulio, Kazimiero Uokos ir Roko Žilinsko - teisinę neliečiamybę, primena ELTA.

P. Gražulis ir K. Uoka įtariami galimai sutrikdę viešąją tvarką ir priešinęsi valstybės tarnautojui. Prokuratūra prašė duoti sutikimą patraukti šiuos parlamentarus baudžiamojon atsakomybėn.

Generalinio prokuroro teigimu, surinktoje medžiagoje yra duomenų, kad Seimo nariai K. Uoka ir P. Gražulis šių metų gegužės 8 d. apie 14.30 val. viešoje vietoje, Vilniuje, Upės gatvėje, šalia Baltojo tilto, įžūliu elgesiu demonstravo nepagarbą aplinkiniams, nevykdė policijos pareigūnų, vykdžiusių jiems pavestas viešosios tvarkos saugojimo pareigas, teisėtų reikalavimų nepereiti užtvaros bei nutraukti neteisėtus veiksmus.

Pasak D. Valio, parlamentarai neteisėtai perėjo policijos užtvarą, pažymėtą specialiąją juosta su užrašu "Stop policija", ribojančią įvykių vietos perimetrą. Taip pat panaudodami fizinį smurtą, parlamentarai, anot prokuratūros, pasipriešino policijos pareigūnams.

Generalinis prokuroras taip pat prašė sutikimo leisti suvaržyti Seimo nario R. Žilinsko laisvę administracinio teisės pažeidimo byloje, kurioje jis traukiamas administracinėn atsakomybėn dėl nedidelio chuliganizmo, policijos pareigūnų įžeidimo ir pasipriešinimo jiems.

Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder