Seimas imasi su skalūnų dujomis susijusių įstatymų pataisų

Seimas imasi su skalūnų dujomis susijusių įstatymų pataisų

Seimas po pateikimo pritarė įstatymų pakeitimų projektams, susijusiems su skalūnų dujomis.

Žemės gelmių įstatymo pakeitimo projekte, kurį ketvirtadienį Seimui pateikė Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas, siūloma įsteigti Angliavandenilių išteklių naudojimo galimų neigiamų padarinių monitoringo, prevencijos ir likvidavimo fondą.

"Siūlome, kad būtų apsaugoti mūsų vandenys, todėl ten, kur yra mūsų šuliniai, geodeziniai dalykai, turi būti neleidžiama atlikti skalūninių dujų paieškos. Jeigu padaroma žala fiziniams ar juridiniams asmenims, ji turi būti atlyginta. Taip pat siūlome, kad būtų negalima tą veiksmą atlikti saugomose teritorijose, tiek vertikalaus, tiek horizontalaus gręžimo", - pristatydamas projektą sakė A. Salamakinas.

Projekto rengimą paskatino siekis įkurti Angliavandenilių išteklių naudojimo galimų neigiamų padarinių monitoringo, prevencijos ir likvidavimo fondą, kurio dėka būtų kaupiamos lėšos, reikalingos ištikus stichinei nelaimei, katastrofai ar avarijai galimai dėl angliavandenilių išteklių naudojimo atsiradusių pasekmių gyventojams ir aplinkai atlyginimo. "Kilus neigiamiems padariniams lėšos būtų panaudotos tų padarinių šalinimui ir likvidavimui, finansavimas būtų skiriamas ir prevencijai, kad tokių padarinių būtų išvengta", - sako įstatymo pataisų iniciatoriai.

Iki šiol tokio fondo įkūrimas nebuvo numatytas.

Seimo narių grupė taip pat įregistravo Naftos ir dujų išteklių mokesčio ir Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymų papildymų projektus.

Siūloma įteisinti, kad 1 procentas nuo per metus surenkamo naftos ir dujų išteklių mokesčio būtų pervedamas į savivaldybių biudžetus. "Naftos ir dujų mokesčio dalis bus skaičiuojama tik nuo tos naftos ir dujų išteklių mokesčio, kuris bus apskaičiuotas nuo naftos ir dujų išteklių, išgautų konkrečios savivaldybės teritorijoje, dalies", - sako projektą pateikęs Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

2 procentai nuo per metus surenkamo naftos ir dujų išteklių mokesčio būtų pervedami į Angliavandenilių išteklių naudojimo galimų neigiamų padarinių monitoringo, prevencijos ir likvidavimo fondą.

"Projekto tikslas - nustatyti tam tikrą pajamų, kurios gaunamos iš surenkamo naftos ir dujų išteklių mokesčio, dalį, kuri būtų skiriama savivaldybėms. Vietos savivaldos institucijos turėtų galimybę gautas pajamas investuoti vystant ir kuriant ekonominę ir socialinę infrastruktūras. Taip savivaldybėms, kurių teritorijose vyksta dujų ir naftos išteklių gavybos darbai, būtų kompensuojama už galimai atsirandančią žalą vykdant išteklių gavybos darbus. Taip pat reikia pakeisti nustatytą bazinį mokestį už naftos ir dujų išteklius ir kartu nustatyti netradicinių angliavandenilinių naftos ir dujų bendriems gavybos plotams skirtą bazinio mokesčio tarifą", - sako projekto autoriai.

Šiuo metu Naftos ir dujų išteklių įstatymas nenustato galimybės mokesčius, gaunamus už naftos ir dujų išteklius, įskaityti į savivaldybės biudžetus. Netradicinių angliavandenilinių naftos ir dujų bazinio mokesčio tarifas teisės aktais nebuvo reguliuojamas. Pagal siūlomą projektą, skalūnų dujoms ir skalūnų naftai taikomas bazinis naftos ir dujų išteklių mokesčio tarifas yra 40 proc.

Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymo papildymo projekte siūloma nustatyti reglamentavimą, kuris įpareigotų poveikio aplinkai vertinimą atlikti ir tuomet, kai planuojama atlikti netradicinių angliavandenilių žvalgybos darbus.

Iki šiol poveikio aplinkai vertinimas, kai planuojama atlikti netradicinių angliavandenilių žvalgybos darbus, nebuvo numatytas.

"Numatant privalomą poveikio aplinkai vertinimo atlikimą, bus galima ištirti, kokią įtaką gali turėti netradicinių angliavandenilių žvalgybos ir gavybos darbai aplinkai ir gyventojams, kaip būtų galima išvengti neigiamų padarinių, kurie susiję su žvalgybos darbų atlikimu, tokiu būdu būtų supažindinama visuomenė su netradicinių angliavandenilių žvalgybos procesu", - sako įstatymų pataisų rengėjai Seimo nariai R. Žemaitaitis, Artūras Skardžius, Raimundas Paliukas, Darius Ulickas, A. Salamakinas, Kęstutis Daukšys ir Zita Žvikienė.

Su skalūnų dujų išgavimu susijusius įstatymų pakeitimų projektus Seimas plenariniame posėdyje ketina toliau svarstyti gegužės 9 d.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder