Saugos specialistai: ir vagys ruošiasi šventiniam "darbymečiui"

Saugos specialistai: ir vagys ruošiasi šventiniam "darbymečiui"

Saugos specialistai teigia, kad per didžiąsias metų šventes vagysčių padaugėja apie 20-30 proc., ir įspėja gyventojus, kad ilgąjį Kalėdų savaitgalį ir per Naujuosius metus vagys gali "darbuotis" itin aktyviai.

"Ekskomisarų biuro" Elektroninės saugos skyriaus direktoriaus pavaduotojas Antanas Sakalauskas sako, kad šventės vagims palankus metas dėl kelių aspektų: daug gyventojų išvyksta ir palieka savo butus ar namus tuščius, per šventes žmonės būna atsipalaidavę, todėl elgiasi neapdairiai, dėl šventinių renginių susidaro automobilių spūstys, kurios apsunkina policijos ir saugos tarnybų darbą.

"Jei taip gausiai snigs, kaip iki šiol, tai per šias šventes vagysčių bus gerokai daugiau nei pernai. Vagys žino, kad tokiomis oro sąlygomis policijai ir saugos tarnyboms sunku greitai atvažiuoti", - sako "Ekskomisarų biuro" atstovas.

Pasak A. Sakalausko, vagystės per šventes dažnai būna kelių tipų. Vagių taikiniu tampa priemiesčiuose, atokiau nuo miesto nutolę namai. Nusikaltėliai į juos braunasi šaudant fejerverkams, todėl šventimo įkarštyje aplinkiniai neišgirsta dūžtančių stiklų ar kito įsilaužimo metu keliamo triukšmo.

Nusikaltėliai "darbuojasi" ir šeimininkams esant namuose, ypač - per Naujuosius. Žmonės būna atsipalaidavę, eina į lauką džiaugtis fejerverkais, todėl durys dažnai lieka neužrakintos. Tuo naudojasi vagys.

Šventiniam laikotarpiui būdingos ir žaibiškos vagystės, kuomet nusikaltėliai išdaužia langą, vitriną ar išlaužia duris ir stveria vertingus daiktus. Nuo tokių nusikaltimų dažniausiai nukenčia parduotuvės.

Per šventes taip pat reikia saugotis kišenvagių, kurie "darbuojasi" ten, kur būna daug žmonių - prekybos centruose, renginiuose ir visuomeniniame transporte.

Norint apsisaugoti nuo vagių, "Ekskomisarų biuro" Elektroninės saugos skyriaus direktoriaus pavaduotojas A. Sakalauskas pataria prieš išvykstant iš namų ne tik įjungti signalizaciją, gerai užrakinti duris, tačiau ir palikti koridoriuje ar kuriame nors kambaryje įjungtą šviesą. Vagys dažniausiai prisibijo lįsti į būstus, jeigu nėra tikri, kad namuose nėra šeimininkų.

Taip pat rekomenduojama paprašyti kaimynų, kad jie prižiūrėtų jūsų namus, nesiskelbti socialiniuose tinkluose, kur švęsite šventes.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder