Šalies gyventojus surašys ir internetu

Šalies gyventojus surašys ir internetu

Jau šiemet paaiškės, ar Marijono Mikutavičiaus legendinė daina "Trys milijonai" jau atitiks realybę. Šių metų kovo-gegužės mėnesiais vyks visuotinis gyventojų ir būstų surašymas. Pirmą kartą gyventojai galės patys susirašyti elektroniniu būdu.

Lietuvos statistikos departamento atstovai primena, kad pareiga dalyvauti surašyme įtvirtinta įstatymu, todėl bus siekiama surašyti visų Lietuvos gyventojų duomenis. Tačiau šį kartą gyventojai galės patys iš anksto surašyti savo būsto ir asmens duomenis nelaukdami surašinėtojų. Elektroninis surašymas vyks dvi savaites - nuo šiandien iki kovo 14 d. Užpildyti surašymo lapą bus galima adresu www.esurašymas.lt.

Surašymo lape reikia surašyti visų būsto gyventojų duomenis. Tokiu atveju būsto nelankys surašinėtojas. Surinkti duomenys bus naudojami tik statistinei informacijai rengti. Statistikos departamentas garantuoja duomenų konfidencialumą.

"Visi surašymo metu surinkti duomenys yra konfidencialūs ir naudojami tik statistinei informacijai rengti. Jie tikrai nebus perduoti Mokesčių inspekcijai ar kuriai kitai institucijai", - patikino departamento Ryšių su visuomene atstovė Birutė Stolytė.

Be kita ko teigiama, kad surašymo duomenų apdorojimo metu duomenys nuasmeninami, pagal juos negalima nustatyti konkretaus gyventojo. Duomenys po apdorojimo saugomi be asmens kodų, rengiama ir skelbiama tik suvestinė statistinė informacija.

"Rekomenduojame prieš pradedant pildyti elektroninį surašymo lapą turėti šalia dokumentus, kuriuose esančių duomenų jums gali prireikti. Norėdami surašyti visus būsto gyventojus, turėsite nurodyti ir jų asmens kodus, taip pat reikės pateikti informaciją apie jų darbovietes, išsilavinimą, profesiją, tikėjimą ir panašiai", - patariama Statistikos departamento tinklalapyje.

Prisijungti prie elektroninio surašymo lapo nuo kovo 1-osios bus galima per e.valdžios vartus (naudodamiesi internetinės bankininkystės sistema, asmens tapatybės kortele su integruotais skaitmeniniais sertifikatais, ar asmeniniu skaitmeniniu sertifikatu) arba įvedant savo asmens dokumento duomenis.

Teigiama, kad vienas asmuo duomenis apie save ir savo būstą vidutiniškai užpildys per 10 min. Duomenis galima tikslinti viso elektroninio surašymo metu.

Elektroniniu būdu nesusirašiusius gyventojus nuo balandžio 5-osios iki gegužės 9 d. lankys surašinėtojai.

Šio surašymo metu surinktus duomenis apie gyventojų skaičių jau sužinosime šių metų rudenį, o visa kita surašymo metu surinkta informacija bus apdorojama ir pateikta tik 2012-2013 m.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder