Rusų turistai Lietuvos neignoruoja

Rusų turistai Lietuvos neignoruoja

Nors už­si­me­na­ma, kad tvy­rant po­li­ti­nei įtam­pai tarp Ru­si­jos ir Lie­tu­vos ga­li nu­ken­tė­ti tu­riz­mo sek­to­rius, ru­sų tu­ris­tai iš sa­vo lan­ko­mų ša­lių są­ra­šo Lie­tu­vos bent jau kol kas ne­išb­rau­kė.

Tiek pa­jū­ry­je, tiek Drus­ki­nin­kuo­se ne­at­šauk­ta nė vie­na ru­sų agen­tū­rų su­pla­nuo­ta ke­lio­nė, jo­kia vieš­bu­čių re­zer­va­ci­ja. Ru­sų tu­ris­tų šie­met ga­li su­ma­žė­ti ne­bent dėl eko­no­mi­nių prie­žas­čių. Tu­riz­mo sek­to­riaus at­sto­vai pri­pa­žįs­ta, kad šio­kios to­kios įtam­pos dėl ru­sų įpro­čio il­sė­tis Lie­tu­vo­je esa­ma, ta­čiau kol kas tai tik emo­ci­jos. Be­je, ko­vo 17-20 die­no­mis Lie­tu­vos tu­ris­ti­nės ga­li­my­bės bus pri­sta­ty­tos Mask­vo­je vyk­sian­čio­je tarp­tau­ti­nė­je tu­riz­mo par­odo­je.

Ru­sai su­klu­sę?

Ko­vo pra­džio­je, vis au­gant po­li­ti­nei įtam­pai dėl Ru­si­jos veiks­mų Kry­me ir griež­tė­jant mū­sų ša­lies bei Ru­si­jos po­li­ti­kų kal­boms apie dvi­ša­lius san­ty­kius, pir­muo­sius ne­ri­mo ženk­lus ga­lė­jo pa­jus­ti ir tu­riz­mo sek­to­rius.

Re­mian­tis Tu­riz­mo de­par­ta­men­to pa­teik­ta in­for­ma­ci­ja, ru­sų tu­ris­tai mū­sų ša­ly­je be­ne la­biau­siai lau­kia­mi ir yra vie­ni dos­niau­sių. Juos len­kia ne­bent bal­ta­ru­siai. Per­nai Lie­tu­vą ap­lan­kė apie 360 tūkst. Ru­si­jos pi­lie­čių, o tai 10 proc. dau­giau nei 2012 me­tais. Ta­čiau po Krem­liaus par­eiš­ki­mų, ne­va Ki­je­vo Mai­da­no pro­tes­tuo­to­jai bu­vo ren­gia­mi spe­cia­lio­se mo­ky­mo ba­zė­se Lie­tu­vo­je, pa­čio­je Ru­si­jo­je pa­si­gir­do šio­kių to­kių abe­jo­nių dėl to­les­nio bend­ra­dar­bia­vi­mo su mū­sų ša­li­mi tu­riz­mo sri­ty­je. Ke­lio­nes į Bal­ti­jos ša­lis, Kau­ka­zą ir Vi­du­ri­nę Azi­ją ren­gian­čio ope­ra­to­riaus „Žar­kov Tur“ ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius And­re­jus Žar­ko­vas tei­gė, kad si­tua­ci­ją įaud­ri­no ir Lie­tu­vos am­ba­sa­do­riaus Ru­si­jos Fe­de­ra­ci­jo­je Re­na­to Nor­kaus at­šau­ki­mas kon­sul­ta­ci­joms į Vil­nių. „Tą pa­čią die­ną man pa­skam­bi­no vers­lo klien­tas. Jis pla­na­vo į Lie­tu­vą vež­ti sa­vo dar­buo­to­jus, pa­pras­tai į to­kias ke­lio­nes iš­si­ruo­šia apie 60 žmo­nių. Šią ke­lio­nę ruo­šė­me il­gai ir pa­ga­liau nu­spren­dė­me į ją vyk­ti ge­gu­žę. Ta­čiau ke­lio­nė bu­vo at­šauk­ta“, - pa­sa­ko­jo A.Žar­ko­vas, ku­rio žo­džius ci­tuo­ja vie­nas ru­sa­kal­biams skir­tas por­ta­las. Tei­gia­ma, ne­va ru­sai bai­mi­na­si ir dėl sa­vo sau­gu­mo Lie­tu­vo­je.

Va­di­na pramanu

Pa­sak Tu­riz­mo de­par­ta­men­to vy­riau­sio­sios spe­cia­lis­tės Edi­tos Gai­ga­lie­nės, ko­vo 17-20 die­no­mis, kaip ir pla­nuo­ta, Lie­tu­vos at­sto­vai vyks į Mask­vo­je vyk­sian­čią tarp­tau­ti­nę tu­riz­mo par­odą. "Va­žiuos Pa­lan­gos, Klai­pė­dos, Ne­rin­gos ir Drus­ki­nin­kų tu­riz­mo spe­cia­lis­tai. Mū­sų de­par­ta­men­tas ne­tu­ri jo­kių duo­me­nų apie ko­kį nors Ru­si­jos ne­ri­mą dėl at­vy­ki­mo į Lie­tu­vą tu­ris­ti­niais tiks­lais. Ne­sa­me ga­vę ir jo­kių ru­sų ke­lio­nių agen­tū­rų užk­lau­sų apie "ne­ra­mią si­tua­ci­ją" Lie­tu­vo­je”, - LŽ sa­kė ji.

Tą pa­tį tvir­ti­no ir ru­sų poil­siau­to­jų ypač pa­mėg­tų Drus­ki­nin­kų at­sto­vai. “Tas kal­bas apie ne­va at­šau­kia­mas ke­lio­nes į Lie­tu­vą va­din­čiau is­to­ri­jo­mis iš se­ri­jos “vie­na bo­ba sa­kė”. Ži­no­ma, tai yra jau­tru, nes tu­riz­mo sek­to­rius la­bai rea­guo­ja į po­li­ti­nius, eko­no­mi­nius po­ky­čius. To­dėl kal­bų, emo­ci­jų dėl Lie­tu­vos ir Ru­si­jos vals­ty­bių san­ty­kių pa­sta­ruo­ju me­tu, ne­neig­siu, yra. Ta­čiau tai nie­kaip ne­at­si­lie­pia ti­krie­siems ru­sų pla­nams ke­liau­ti į Drus­ki­nin­kus. Ir ko­vo 11-ąją ru­sų tu­ris­tų bu­vo pil­nas mies­tas”, - LŽ sa­kė Drus­ki­nin­kų tu­riz­mo ir vers­lo in­for­ma­ci­jos cen­tro va­do­vas Ri­man­tas Pa­lio­nis.

Jis ti­ki­no, kad an­ti­lie­tu­viš­kos nuo­tai­kos kai­my­nų ša­ly­je yra sklei­džia­mos, to­dėl na­tū­ra­lu, kad kai ku­rie žmo­nės rea­guo­ja. Bet Drus­ki­nin­kai vi­sa­da džiau­gia­si ru­sų tu­ris­tais ir ne­ma­to jo­kių ne­ri­mo ženk­lų, kad jų šie­met bent kiek su­ma­žė­tų.

Už­sa­ky­mų neatšaukia

Pa­lan­go­je ru­sų tu­ris­tai taip pat yra pa­grin­di­niai už­sie­nie­čiai va­sa­ro­to­jai, ta­čiau ir čia nė­ra jo­kių sig­na­lų apie Lie­tu­vos boi­ko­tą po­li­ti­niais su­me­ti­mais. “Nuo­lat bend­rau­ja­me su ko­le­go­mis Mask­vo­je. Taip, si­tua­ci­ja yra kiek įelek­trin­ta, ta­čiau nie­kas jo­kių už­sa­ky­mų ne­at­šau­kė. Esu ma­čiu­si ne­bent ne­pat­vir­tin­tą in­for­ma­ci­ją pa­čių ru­sų ži­niask­lai­do­je. Ta­čiau kai pa­kal­ba­me su ru­sų ke­lio­nių agen­tū­ro­mis, jų at­sto­vai ti­ki­na, kad tai – pro­pa­gan­da. Rea­liai yra vie­naip, o kal­ba­ma – ki­taip”, - tvir­ti­no Pa­lan­gos tu­riz­mo ir in­for­ma­ci­jos cen­tro va­dy­bi­nin­kė Al­ma Sla­bo­še­vi­čie­nė. Ji tei­gė, kad ru­sų Pa­lan­go­je šie­met iš­ties ga­li su­ma­žė­ti, ta­čiau ne dėl po­li­ti­nių, o dėl eko­no­mi­nių mo­ty­vų. “Ru­si­jos rub­lio kur­sas tra­giš­kai krin­ta. Žmo­nės nie­ko ne­pla­nuo­ja, lau­kia, kuo vi­sa tai baig­sis. Ta­čiau ru­sai ži­no, kad Pa­lan­go­je jie mėgs­ta­mi, my­li­mi ir lau­kia­mi, to­dėl esant pa­lan­kioms fi­nan­si­nėms ap­lin­ky­bėms ti­krai pas mus at­va­žiuos. Štai, ir da­bar po Pa­lan­gą ra­miai sau vaikš­to di­džiu­lė ru­sų tu­ris­tų gru­pė iš Že­mu­ti­nio Nau­gar­do”, - ti­ki­no ji.

Pa­lan­gos vieš­bu­čių ir res­to­ra­nų aso­cia­ci­jos va­do­vė Gied­rė Kve­da­ra­vi­čie­nė LŽ tei­gė, kad kol kas nė­ra jo­kių rea­lių veiks­mų dėl kam­ba­rių re­zer­va­ci­jos nai­ki­ni­mo, ke­lio­nių at­si­sa­ky­mo. “Y­ra tik bend­ra psi­cho­lo­gi­nė bai­mė, ir tai na­tū­ra­lu. Ma­to­te, pro­pa­gan­da la­bai daug pur­vo pi­la ant Lie­tu­vos, aiš­ki­na, kad ru­sai čia bus en­gia­mi, ne­lau­kia­mi. Ta­čiau juk mes vi­si ži­no­me, kad bent Pa­lan­go­je ru­sai yra la­biau­siai lau­kia­mi tu­ris­tai. Vis dėl­to for­muo­ja­ma prieš­prie­ša su lie­tu­viais yra la­bai ne­igia­mas da­ly­kas”, - sa­kė ji.

Dau­giau­sia ru­sų poil­siau­to­jus va­sa­rą ap­gy­ven­di­nan­čio ke­tu­rių žvaigž­du­čių Pa­lan­gos vieš­bu­čio “Ga­bi­ja” val­dy­to­jos Aud­ros Vai­no­rai­tės tei­gi­mu, ma­žiau ži­ba­lo į ug­nį tu­rė­tų pil­ti ir Lie­tu­vos po­li­ti­kai. “Jiems rei­kė­tų bū­ti tak­tiš­kes­niems, nes ypač aš­trio­mis kal­bo­mis da­ro ne­igia­mą po­vei­kį ir mums, tu­riz­mo vers­lo at­sto­vams. Jo­kio kam­ba­rių re­zer­va­ci­jos at­šau­ki­mo nė­ra. Ta­čiau ti­kro­ji pa­dė­tis pa­aiš­kės ge­gu­žės pir­mą­ją de­ka­dą, kai ru­sai pa­pras­tai į Pa­lan­gą at­va­žiuo­ja švęs­ti Per­ga­lės die­nos, mat ta­da gau­na vi­są sa­vai­tę at­os­to­gų”, - LŽ sa­kė ji. Vieš­bu­čio val­dy­to­ja sa­kė pa­ste­bė­ju­si, kad ma­žiau­sią ne­igia­mos pro­pa­gan­dos apie Lie­tu­vą po­vei­kį jau­čia tie ru­sų tu­ris­tai, ku­rie jau yra bu­vę Lie­tu­vo­je, Pa­lan­go­je. Tik pir­mą kar­tą nu­spren­du­siems at­vyk­ti į Lie­tu­vą ga­li kil­ti klau­si­mų.

At­va­žiuo­tų ir dažniau

Klai­pė­do­je ru­sų tu­ris­tai nak­vo­ja re­čiau nei Pa­lan­go­je. Ta­čiau jie ne­abe­jo­ti­nai dau­giau pi­ni­gų iš­lei­džia uos­ta­mies­čio nak­ti­niuo­se klu­buo­se, ka­zi­no, res­to­ra­nuo­se. Ru­sų tu­ris­tai yra an­tra pa­gal lan­ko­mu­mą už­sie­nie­čių gru­pė Klai­pė­do­je po vo­kie­čių. “Vi­siš­kai ne­jau­čia­me nei įtam­pos, nei ko­kio nors ne­ri­mas­tin­go ru­sų su­si­do­mė­ji­mo. Kaip va­žia­vo jie pas mus, taip va­žiuos, nė­ra jo­kių boi­ko­to ženk­lų. Pa­ste­bė­jo­me tik tai, kad ru­sai ma­siš­kai at­sis­kai­to elek­tro­ni­nė­mis kor­te­lė­mis, nes sau­go iš­si­keis­tus eu­rus, ku­rių Ru­si­jo­je la­bai trūks­ta, o rub­lio kur­sas krin­ta”, - LŽ sa­kė Klai­pė­dos tu­riz­mo ir in­for­ma­ci­jos cen­tro va­dy­bi­nin­kė Jur­gi­ta Ne­niš­kie­nė.

Ra­my­bė tvy­ro ir Ne­rin­go­je, į ku­rią kiau­rus me­tus plūs­ta ru­sai iš Ka­li­ning­ra­do sri­ties. “Ru­sų aps­tu, kaip vi­sa­da. Tos kal­bos, kad ru­sų tu­ris­tai ne­va­žiuo­ja į Lie­tu­vą dėl po­li­ti­nių su­me­ti­mų yra vi­siš­kai lauž­tos iš pirš­to”, - LŽ tvir­ti­no Ni­dos kul­tū­ros ir tu­riz­mo in­for­ma­ci­jos cen­tro “A­gi­la” va­do­vė Ne­rin­ga Ge­ce­vi­čiū­tė.

Ni­dos tu­riz­mo pa­slau­gų UAB "Ma­re Tra­vel" di­rek­to­rė Ri­ta Zin­ke­vi­čie­nė LŽ pa­sa­ko­jo, kad pa­tys ru­sai la­bai ap­gai­les­tau­ja dėl įtam­pos, su­sik­los­čiu­sios tarp dvie­jų vals­ty­bių po­li­ti­nės val­džios. „Jie sa­ko: "Ga­lė­tu­me pas jus daž­niau va­žiuo­ti, ta­čiau truk­do vi­zų re­ži­mas." Su­sė­da­me su ru­sų tu­ris­tais, pa­si­kal­ba­me, jiems ap­mau­du, kad to­kie da­ly­kai vyks­ta. Ru­sai pra­šo jų, pa­pras­tų žmo­nių, ne­kal­tin­ti. Jie mie­lu no­ru leis­tų sa­vo pi­ni­gus Lie­tu­vo­je, o ne Len­ki­jo­je, ku­ri tu­ri be­vi­zį pa­sie­nio re­ži­mą su Ru­si­ja. Tai, kad ru­sai im­tų ig­no­ruo­ti Lie­tu­vą dėl prieš­prie­šos su Ukrai­na, yra vi­siš­ka ne­są­mo­nė. Pa­pras­ti žmo­nės ži­no, kad lie­tu­viai pui­kiai su­ta­ria su ru­sais, mo­ka jų kal­bą. Be to, pas mus – aukš­čiau­sio ly­gio ap­tar­na­vi­mas, mais­to ko­ky­bė, pra­mo­gos“, - tei­gė UAB "Ma­re Tra­vel" di­rek­to­rė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder