Rugsėjis mus dar turėtų džiuginti švelnia šiluma

Rugsėjis mus dar turėtų džiuginti švelnia šiluma

Klimatologai prognozuoja, kad šiemetinis rugsėjis bus šiltesnis, nei įprasta, o lietaus daugiau sulauksime tik pirmą mėnesio pusę, antroji bus šilta ir saulėta.

Klimatologė Audronė Galvonaitė teigia, kad vidutinė rugsėjo temperatūra yra 11,9 laipsnio. Rugsėjo mėnesį gimusiai klimatologei rugsėjis yra labai gražus mėnuo. Dar tebežydi gėlynai, į puodus ir aruodus keliauja derlius. Naktys, tiesa, jau vėsesnės, bet dienomis dar palepina švelni šiluma.

Rugsėjį dar malonu pabūti prie jūros, nes pajūryje būna šilčiau nei kitose šalies vietose, nes jūra naktimis atiduoda šilumą. Šį mėnesį būna labai gražūs mėlyni debesys.

Klimatologė prognozuoja, kad šiemetinis rugsėjis bus artimas lietuviškajam. Tik antroje pusėje lietaus sulauksime mažiau nei įprastai.

Mėnesio pabaigoje, o kartais spalio pradžioje būna bobų vasara, šiltos, saulėtos, malonios dienos, padabintos besidraikančių voratinklių gijomis.

Šalnos ne visuomet nubalina žemę jau rugsėjo mėnesį. Jeigu oro masės ateina nuo Atlanto vandenyno, šalnų pavojaus nėra, bet jeigu atklysta koks šaltesnis šiaurinis anticiklonas ir naktį pragiedrėja dangus, šalna pabalina žemę. Pirmiausia savo žiedų gražumo netenka šalčiui jautri, bet labai graži lietuviškų darželių gėlė - jurginai.

Rugsėjo pabaigoje yra buvę net sniego, tačiau taip nutinka gana retai, o jei ir pasninga, snaigės ištirpsta per kelias valandas.

Kai žemė atšąla, mažiau beauga žolė ir nebereikia taip uoliai darbuotis su žoliapjovėmis ar vejapjovėmis.

Mūsų tėvai rugsėjį kasdavo bulves. Nupjovę bulvienojus, dar dvi savaites laukdavo, kol bulvės subręs. Dabar bulviakasis atkeliamas net į rugpjūčio vidurį ar pabaigą, o su bulvienojais retai kas besiterlioja.

Paklausta, kodėl taip yra, gal gamtoje įvyko kokių pokyčių, klimatologė teigia, kad gamtoje viskas stabilu, o pokyčiai nebent žmonių galvose.

Rugsėjis nuostabus grybautojams. Užtenka ir drėgmės, ir šilumos. Mėnesio pradžioje dar gausu vasarinių grybų, o vėliau ima dygti vėlyvesni ir rimtesni rudeniniai. Mėnesio pabaigoje miškuose pasirodo žaliuokės.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder