Rokas Žilinskas: turėjau žinių, jog Rusija atbaidė investuotojus į Lietuvos projektą

Rokas Žilinskas: turėjau žinių, jog Rusija atbaidė investuotojus į Lietuvos projektą

Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas apgailestauja, kad patrauklų pasiūlymą statyti naują atominę elektrinę Lietuvoje pateikusi Pietų Korėjos bendrovė pasitraukė iš projekto ir mano, kad čia nagus bus prikišusi Rusija.

"Šis korėjiečių demaršas liūdnas, bet man nebuvo visiškai netikėtas. Turėjau žinių, jog kaimynė Rusija šantažu ir vilionėmis atbaidė kitus potencialius investuotojus į Lietuvos projektą. Panašu, kad taip atsitiko ir su KEPCO", - teigia parlamentaras, kuris yra ir Seimo Užsienio reikalų komiteto narys.

R. Žilinsko teigimu, jis dar praėjusią savaitę per energetikos konferenciją Kaliningrade gavęs signalų iš Rusijos energetikos milžinės "Inter RAO ES" atstovų, kad korėjiečiai kalbasi su jais ir ieško "mandagaus" būdo pasitraukti iš Lietuvos.

"Atrodo, kad KEPCO viliojamas statyti branduolinę jėgainę Baltarusijoje", - sako Atominės energetikos komisijos pirmininkas.

Baltarusija kalba apie planus statyti dviejų blokų elektrinę Astrave, Lietuvos pašonėje. Panašios jėgainės statybos, Seimo nario žiniomis, sparčiai stumiasi į priekį ir Kaliningrado srityje, Nemane.

Pirmąjį jėgainės bloką rusai žada paleisti 2016-ais, antrąjį - 2018-ais metais.

"Tačiau kaliningradiečiai neturės kur parduoti perteklinės elektros, todėl nori ja prekiauti Baltijos, Skandinavijos bei Lenkijos rinkose, ir yra itin nesuinteresuoti, kad jos turėtų pakankamai savų elektros generavimo pajėgumų", - sako R. Žilinskas.

Vis dėlto Atominės energetikos komisijos pirmininkas ragina nenuleisti rankų.

"Dar galime tiesiogiai derėtis su kitais potencialiais investuotojais, kurie, galbūt apgauti Rusijos, vėl beldžiasi į mūsų duris, iš projekto nesitraukia ir regioniniai partneriai - Estija, Latvija, Lenkija. Ir patys turime padaryti namų darbų", - sako R. Žilinskas.

Tarp tokių darbų Atominės energetikos komisijos pirmininkas mini investicinės ir branduolinės saugos reguliavimo aplinkos gerinimą, bendros Baltijos šalių elektros rinkos sukūrimą, elektros jungtis su Skandinavijos šalimis ir Lenkija. Šios jungtys ir bendra rinka, parlamentaro žodžiais, yra bene svarbiausia prielaida Lietuvoje atsirasti naujai branduolinei jėgainei.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder