Rita Vaitkevičienė: nedalinkite savo asmens duomenų lengvabūdiškai

Rita Vaitkevičienė: nedalinkite savo asmens duomenų lengvabūdiškai

Artėjant Europos duomenų apsaugos dienai, Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktoriaus pavaduotoja Rita Vaitkevičienė pataria žmonėms nedalinti savo asmens duomenų lengvabūdiškai, nebūti pasyviems, domėtis, kokius jų duomenis ir kokiais tikslais tvarko duomenų valdytojai.

"Norėčiau paraginti rūpintis savo duomenų apsauga patiems, nes sakoma: jeigu jūs paleidžiate savo paslaptis pavėjui, tai jūs neturite kaltinti vėjo, kad jis jas iškabina medžių viršūnėse", - penktadienį spaudos konferencijoje Seime sakė R. Vaitkevičienė. Kalbėdama apie duomenų subjekto teises interneto erdvėje, ji sakė, kad žmogus turi teisę žinoti ir būti informuotam apie savo duomenų tvarkymą, susipažinti su savo duomenimis ir kaip jie yra tvarkomi, reikalauti ištaisyti, sunaikinti savo asmens duomenis arba sustabdyti jų tvarkymo veiksmus, nesutikti, kad būtų tvarkomi žmogaus duomenis ir paduoti skundą, jeigu manoma, kad duomenis tvarkomi netinkamai.

"Įstatymas numato, kad savo teises mes galime įgyvendinti, kreipdamiesi tiesiai į duomenų valdytoją. Bet kaip šią teisę įgyvendinti, jeigu jūsų duomenis tvarko, pavyzdžiui, "Google", ir jūs norite realizuoti savo teisę sunaikini savo asmens duomenis? Galima sakyti, kad "Google" viską žino, ir jeigu tavęs nėra socialiniuose tinkluose arba paieškos sistemose, - tai tavęs nėra iš viso. Tačiau tai iš tikrųjų tampa problema, nes Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos kompetencija baigiasi ties Lietuvos Respublikos sienomis", - sakė R. Vaitkevičienė.

Jos nuomone, šia prasme įstatymai jau gerokai atsilieka, ypač turint mintyje technologijų vystymąsi. Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktoriaus pavaduotoja tikisi, kad šiuo metu svarstomas naujas ES asmens duomenų apsaugos reglamentas išspręs regioniškumo problemas ir padės geriau įgyvendinti duomenų subjekto teises.

"Tarkime, naujame reglamente yra įtvirtinta žmogaus teisė būti pamirštam arba teisė reikalauti ištrinti asmens duomenis. Vienas iš jo straipsnių numato, kad duomenų valdytojas, kuris paskelbė asmens duomenis internete, turi pareigą ne tik išbraukti, ištrinti iš savo tinklo, savo svetainės ar portalo, bet turi pareigą informuoti ir trečiuosius asmenis tai yra perduoti duomenų subjekto prašymą ištrinti visas nuorodas į duomenis, jų kopijas, dublikatus. Bet kaip įgyvendinti tai praktikoje - dar neaišku, nes ir pats reglamentas nustato daug išimčių.Todėl kelia abejonių, ar žmogaus teisė būti pamirštam bus deramai įgyvendinta pagal naują reglamentą?", - svarstė R. Vaitkevičienė.

Šiuo metu ES Taryboje svarstomi asmens duomenų apsaugos reglamento ir direktyvos projektai, kuriais siekiama atnaujinti esamą teisinį reguliavimą.

Planuojama, kad šie dokumentai bus baigti rengti ir priimti Lietuvos pirmininkavimo ES metu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder