Reitinguose - socialdemokratų populiarumo pavasaris

Reitinguose - socialdemokratų populiarumo pavasaris

Visuomenės nuomonių apklausose - socialdemokratų populiarumo reitingų pavasaris: pakilo ne tik pačių partijų, bet ir Premjero bei dar dviejų ministrų reitingai. Politologo Kauno technologijos universiteto prof. dr. Algio Krupavičiaus vertinimu, valdančiųjų partijos lyderės vertinimai kyla kaip ant mielių, nes opozicija nepasistengia jų apkarpyti.

"Socialdemokratai, kaip politinė partija, atrodo solidžiausiai dabartiniame partijų kontekste. Opozicija yra gerokai bedantė, ir iš esmės, jei opozicija kalba kokiomis nors politikos temomis, tai jos susijusios pirmiausia su Ukrainos krize, kitos temos, ypač vidaus politikos klausimai, yra gerokai opozicijos pamiršti. Matyt, respondentai pirmiausia mato socialdemokratus, kurie vadovauja Vyriausybei, svarsto vidaus politikos problemas", - sakė A. Krupavičius.

Politologo teigimu, visuomenės vertinimai yra aiškus signalas artėjančių rinkimų į Europos Parlamentą (EP) kontekste.

"Jeigu neįvyks politinis žemės drebėjimas, socialdemokratai gali būti daugiausiai mandatų gaunanti partija EP rinkimuose. Jie gali tikėtis ir pusės visų Lietuvai skirtų mandatų EP", - sakė A. Krupavičius.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu Lietuvos-Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai" kovo 24-31 dienomis atliktos apklausos duomenimis, Socialdemokratų partijos reitingai per mėnesį pakilo nuo 26,6 proc. iki 28,7 proc.

Išaugo ir socialdemokratų atstovų Vyriausybėje populiarumas, Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus vertinimas šovė į viršų 6 procentiniais punktais.

"Ministras Pirmininkas yra gana nuoseklus dabartinėje tarptautinėje situacijoje. Jis nebuvo tas, kuris užėmė kraštutinę poziciją, stengėsi išlaikyti sveiką protą ir šaltą galvą. Tai yra vienas iš paaiškinimų, kodėl Premjero reitingas šį kartą gana ženkliai išaugo", - teigė A. Krupavičius.

4 procentiniais punktais palankiau įvertinti užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Politologo vertinimu, jų reitingas pakilo, nes dėl Ukrainos krizės jie tapo dažniau matomi viešojoje erdvėje. Labiausiai pastebimi viešojoje erdvėje šios Vyriausybės ministrai išliko sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis ir aplinkos ministras "tvarkietis" Valentinas Mazuronis.

Per mėnesį, lyginant vasario ir kovo duomenis, 4 procentiniais punktais palankiau įvertintas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, o 3 procentiniais punktais padaugėjo gyventojų, kurie palankiai įvertino socialdemokratą Zigmantą Balčytį, konservatorę Ireną Degutienę, liberalą Eligijų Masiulį ir "tvarkietį" Valentiną Mazuronį.

Per pastarąjį mėnesį 3 procentiniais punktais pablogėjo partijos Tvarka ir teisingumas pirmininko Rolando Pakso vertinimas. Pasak politologo A. Krupavičiaus, taip nutiko, nes atliekant apklausą jau tapo aišku, kad jis vargiai galės dalyvauti Prezidento rinkimuose, ir dalis respondentų ėmė ieškoti kito lyderio, kurį galėtų rinktis.

Kitų politikų vertinimai pakito nežymiai. Šalies gyventojai palankiausiai vertino Prezidentę Dalią Grybauskaitę, kadenciją baigusį Prezidentą Valdą Adamkų, Premjerą A. Butkevičių, europarlamentarę Viliją Blinkevičiūtę ir aplinkos ministrą V. Mazuronį.

Kaip ir ankstesniuose tyrimuose, nepalankiausiai šalies gyventojai įvertino šiuos 7 politikus - europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį, opozicijos lyderį Andrių Kubilių, Vilniaus miesto merą Artūrą Zuoką, Darbo partijos įkūrėją Viktorą Uspaskichą, europarlamentarą prof. Vytautą Landsbergį, Seimo Pirmininkę Loretą Graužinienę ir Seimo narį Petrą Gražulį.

Jei kovo pabaigoje būtų vykę rinkimai į Seimą, 11 proc. apklaustų gyventojų būtų balsavę už partiją Tvarka ir teisingumas, 10 proc. - už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus, 9 proc. - už Darbo partiją, o 6 proc. respondentų atsakė, kad balsuotų už Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdį.

3 proc. suaugusių šalies gyventojų kovą ketino balsuoti už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, 2 proc. - už Lietuvos lenkų rinkimų akciją, o kiek daugiau nei 1 proc. rinkėjų palaikytų Lietuvos žaliųjų partiją bei politinę partiją "Sąjunga TAIP". Kitas partijas palaiko mažiau nei po vieną procentą apklaustų gyventojų.

Ketvirtadalis (24 proc.) respondentų nurodė neketiną dalyvauti rinkimuose arba nesą apsisprendę, už ką balsuoti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder