Reikalinga bendra šilumos tinklų įmonė - nebūtinai valstybinė

Reikalinga bendra šilumos tinklų įmonė - nebūtinai valstybinė

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas įsitikinęs, jog Lietuvai būtų tikslinga turėti bendrą šalies šilumos tinklų įmonę, tačiau ji nebūtinai privalo būti valstybinė.

"Mes manome, kad būtų tikslinga turėti bendrą Lietuvos šilumos tinklų įmonę, kur būtų sukoncentruoti visi šilumos tinklai. Įmonė turėtų didesnį pajėgumą ir galimybę efektyviausiai investuoti ten, kur šilumos tinklai yra blogiausios būsenos.

Tuo tarpu mažose savivaldybėse ir gamyba galėtų būti prie tinklų, jeigu jas atskirti būtų netikslinga, o didžiuosiuose miestuose būtų konkurencija. Tačiau tai nebūtinai turi būti valstybės įmonė", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė ministras.

A. Sekmoko teigimu, dėl to, kad šilumos tiekimas yra reguliuojama ir socialiai jautri veikla, vargu, ar atsiras privataus kapitalo įmonių, norėsiančių valdyti šilumos tinklų įmonę, tačiau "kartelė neužkeliama, kad tai būtų grynai valstybinė įmonė".

Ministras taip pat pažymėjo, jog svarbu atskirti didelių miestų ir mažų vietovių savivaldybes, esą pastarosiose dėl menkų gaminamos šilumos apimčių konkurencija tarp gamintojų nebūtų galima. Tačiau didžiųjų šalies miestų savivaldybėse vykdoma šilumos ūkio reforma galėtų sukurti jų tarpusavio konkurenciją iš karto, mano jis.

"Reikėtų atskirti, kur nepriklausomi šilumos gamintojai galėtų sukurti konkurenciją iš karto - didžiuosiuose miestuose, o kur šilumos tinklų ir gamybos atskyrimas nebūtų tikslingas, kadangi dėl gaminamos šilumos apimčių konkurencija nebūtų galima. Ten galbūt ir tinklai, ir gamyba galėtų likti vienose rankose - prie šilumos tinklų, tačiau čia būtų atsižvelgiama į savivaldos interesus. Jeigu jos norėtų pasilikti sau šilumos gamybą, tai galėtų būti svarstoma", - sakė ministras.

A. Sekmokas taip pat pažymėjo, jog svarstoma, kad šalies savivaldybės galėtų turėti bendros šilumos tinklų įmonės akcijų arba parduoti jai savo turimą turtą.

Ministras pabrėžė, jog pirmas žingsnis, tvarkant šilumos ūkį, jau žengtas perduodant šilumos punktus daugiabučių namų prižiūrėtojams, tačiau būtina veikti toliau.

"Dabar mes turime išgryninti antrą žingsnį - atskirti gamybą nuo perdavimo. Tuomet turėtume tris akivaizdžias šilumos ūkio dalis - gamybą, šilumos tinklus ir tai, kas priklausytų vartotojams", - apie šilumos ūkio pertvarkos planus kalbėjo jis.

Kiek miestų šilumos ūkio pertvarka paliestų konkrečiai, A. Sekmokas nekonkretizavo, tačiau, jo pateiktais preliminariais duomenimis, šilumos ūkio skaidymas nebūtų tikslingas ten, kur šilumos gamyba siekia iki 30 MW.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder