Referendumo dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nebus

Referendumo dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nebus

Iniciatyva surengti referendumą dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo perpus liks neįgyvendinta.

Seimas antradienį atmetė frakcijos "Tvarka ir teisingumas" seniūno Valentino Mazuronio pateiktą nutarimo projektą, kuriame 39 Seimo narių grupė siūlo kartu su savivaldos rinkimais, vyksiančiais 2011 m. vasario 27 d., paskelbti privalomąjį referendumą dėl Konstitucijos 55 straipsnio pakeitimo projekto.

Už tokį nutarimo projektą balsavo tik 21 Seimo narys, prieš buvo 40, susilaikė 17. Už projekto atmetimą balsavo 57 Seimo nariai, 25 - siūlė grąžinti jį iniciatoriams tobulinti.

"Tvarkietis" Petras Gražulis kvietė pasitikėti tauta. "Nebijokime tautos, pasitikėkime savo tauta, tegul ji pasako, ar šitas siūlymas populistinis ar ne. Tikrai ne prasčiau tvarkytųsi 71 Seimo narys negu 141", - sakė jis.

Referendumo iniciatoriai buvo kaltinami populizmu, viešųjų ryšių akcijomis, netgi tuo, kad esą vardan populiarumo "atsistotų be kelnių ant galvos".

Vertindamas kolegos P. Gražulio būdą, parlamentaras Žilvinas Šilgalis sakė, kad "muzika baigtųsi, o Petras dar šoktų".

Socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis referendumo iniciatoriams priminė, kad 1992 m. tauta referendumu nustatė, kad Seime yra 141 narys.

Referendumą buvo planuojama inicijuoti siekiant "išgirsti tautos valią dėl Seimo narių skaičiaus ir jų išrinkimo būdo į Lietuvos Respublikos Seimą".

Referendumui buvo siūlomas Konstitucijos 55 straipsnio pakeitimo projektas: "Seimą sudaro Tautos atstovai - 71 Seimo narys, kurie renkami vienmandatėse rinkimų apygardose ketveriems metams, remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu".

Konstitucijos 55 straipsnyje įtvirtinta, kad Seimą sudaro Tautos atstovai - 141 Seimo narys, kurie renkami ketveriems metams remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder