Reaktoriaus gabenimas per Lietuvą - nacionalinė nelaimė?

Reaktoriaus gabenimas per Lietuvą - nacionalinė nelaimė?

Japonijoje viešėjęs premjeras Andrius Kubilius paskelbė, kad derybos su "Hitachi" dėl naujos atominės elektrinės Lietuvoje pasiekė paskutinę stadiją, rašo „Lietuvos rytas“. Vakar vizitą Japonijoje baigęs premjeras A. Kubilius lankėsi ir atominėje elektrinėje. Jos šioje šalyje statomos šalia jūros, tad japonams nereikia sukti galvos, kaip atgabenti šimtus ar net tūkstančius tonų sveriančius reaktorius ir kitą įrangą - visa tai plukdoma laivais.

O Lietuvos laukia didelis iššūkis, nes iki šiol niekas mūsų šalyje 500 kilometrų nevežė reaktoriaus gaubto, kurio svoris - 1 000 tonų. Jau iš esmės aišku, kokiu maršrutu bus gabenama Visagino atominei elektrinei (VAE) skirta įranga - nuspręsta, kad reaktoriaus gaubtas ir kiti sudėtingi įrenginiai iš Klaipėdos jūrų uosto bus vežami per Salantus, Plungės, Telšių, Šiaulių, Panevėžio, Rokiškio rajonus.

Teks įveikti 539-550 kilometrų, nelygu, koks galutinis maršrutas bus parinktas. Visi kroviniai bus nugabenti per 5 metus. Specialistams didžiausią galvos skausmą kelia tai, kad stambiausi kroviniai negalės būti išardyti. Rimčiausias iššūkis - kone per visą Lietuvą nuvežti apie 1 000 tonų sveriantį reaktoriaus korpusą. Iš Rusijos jau pasigirdo balsų, kad reaktoriaus gabenimas per Lietuvą taps nacionaline nelaime.

Iš dalies tai - tiesa. Mat vien paruošti kelius ir tiltus gabenti krovinius į naująją atominę elektrinę šalies biudžetui atsieis nemenkai. Lietuvos automobilių kelių direkcijos specialistai apskaičiavo, kad ši suma gali siekti apie 250 mln. litų.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder