Ramūnas Karbauskis siūlo įteisinti draudimą naikinti embrionus

Ramūnas Karbauskis siūlo įteisinti draudimą naikinti embrionus

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Seimo narys Ramūnas Karbauskis siūlo įteisinti draudimą naikinti pagalbinio apvaisinimo metu sukurtą ir į moters organizmą neperkeltą embrioną. 

Tokį pasiūlymą Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisoms įregistravęs politikas pabrėžia, kad "pagalbinio apvaisinimo metu sukurtas embrionas gali būti naudojamas tik moters pagalbiniam apvaisinimui".

„Draudimas naikinti apsaugos embrioną nuo to, kad mes prasidėjusios gyvybės nesunaikintume. Šeima, tardamasi su gydytojais, turės apgalvoti, kiek embrionų iš tikrųjų reikės. Jeigu kalbėti apie tuos embrionus, kurie išliko, jų saugojimas ilgalaikis nėra brangus dalykas. Tiesiog bus tokia tvarka, kurios nepakeis būsimi Seimai", - komentuodamas savo pasiūlymą antradienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Paklaustas, kokiomis lėšomis bus saugomi embrionai, R. Karbauskis sakė, kad „tai yra susitarimas tarp šeimos ir klinikos, tikrai yra nebrangu ir paprasta".

Žurnalistams pasidomėjus, kaip bus sprendžiami paveldėjimo klausimai, ar vaikai turės spręsti dėl tėvų embrionų, R. Karbauskis sakė, kad tą reikės reglamentuoti poįstatyminiais teisės aktais. 

Paskirtasis Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga negalėjo atsakyti, kokiomis lėšomis būtų saugomi embrionai. „Kiek žinau, detalių nėra paruošta. Jeigu tai būtų mano nuomonė - tų, kurie teikia paslaugas, lėšomis ir galėtų būti saugoma, kad šeimos neturėtų kažkokių papildomų išlaidų dėl to", - žurnalistams sakė E. Veryga. 

Jis negalėjo atsakyti, ar tokią paslaugą kompensuotų, pvz., valstybė. „Negaliu pasakyti, koks bus priimtas įstatymas, bet kaip ministras privalėsiu įstatymą vykdyti", - sakė jis. 

R. Karbauskis įstatyme siūlo numatyti, kad „valstybė skatina pagalbinio apvaisinimo technologijų, kuriomis siekiama embrionų gyvybingumo ir didžiausios saugaus nėštumo bei gimdymo tikimybės, taip pat kuriomis embrionai sukuriami panaudojant šaldytas moteriškas lytines ląsteles, vystymą". 

Pagal projektą, embrionų gali būti sukuriama tiek, kiek vienu metu pavyksta sukurti, tačiau galutinį sprendimą dėl sukuriamų embrionų skaičiaus priima abu sutuoktiniai (sugyventiniai), pasitarę su gydytoju. Sprendimas fiksuojamas medicinos dokumentuose, gavus informuoto paciento rašytinį sutikimą. Vienu metu į moters organizmą perkeliamų embrionų skaičius negali viršyti trijų.

Siūloma, kad sukurti, tačiau į moters organizmą neperkelti embrionai būtų laikomi lytinių ląstelių banke. 

Pataisas įregistravęs politikas apgailestauja, kad Lietuvos medikų bendruomenė ir visuomenė dar per mažai žino apie Europoje taikomą kiaušialąsčių šaldymo metodą.

„Yra būtina žmogaus embrionui užtikrinti apsaugą. Todėl siūlytina nustatyti tokią tvarką, kuri apsaugotų pagalbinio apvaisinimo metu sukurtą ir į moters organizmą neperkeltą žmogaus embrioną nuo sunaikinimo ar panaudojimo kitais, ne moters pagalbinio apvaisinimo, tikslais", - sako R. Karbauskis. 

Jo nuomone, kiaušialąsčių šaldymas yra pagalbinio apvaisinimo ateitis. „Mes rėmėmės Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rekomendacijomis. Gavosi taip, kad mes porą metų per anksti pradėjome apie tai kalbėti. Po kiek tai metų, aš manau, visa Europa priims sprendimą, kad nešaldyti embrionų. Tai yra neišvengiama pagal tai, ką mes matome iš mokslininkų komentarų. (...) Šiuo atveju, jausdamiesi teisūs, remdamiesi mokslu, bet suprasdami, kad visuomenė nepasiruošusi to priimti, sprendimas yra toks, kad mes reikalavimą dėl embrionų šaldymo draudimo atsiimame", - žurnalistams sakė R. Karbauskis. 

Politiko teigimu, Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas ir jo pasiūlymus Seimas planuoja svarstyti antradienį. 

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder