Raimundas Palaitis: įgyvendinti elektroninį balsavimą trukdo politikų valia

Raimundas Palaitis: įgyvendinti elektroninį balsavimą trukdo politikų valia

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis prognozuoja, kad jau šiais metais apie 1 mln. gyventojų turės asmens tapatybės korteles ir dėl to artimiausiu metu bus galima pradėti įgyvendinti elektroninį balsavimą.

Pasak R. Palaičio, pirmąją šių metų savaitę, palyginti su tuo pat metu 2009-aisiais, asmens tapatybės kortelių išėmimas padidėjo 45 proc. Šiuo metu asmens tapatybės korteles su elektroniniu parašu turi apie pusę milijono piliečių. R. Palaičio vertinimu, šis skaičius šiais metais galėtų išaugti iki milijono, ir tai esą bus vienas žingsnis elektroninio balsavimo link. Juolab kad nuo 2011-ųjų žmonės gali pasirinkti, kokį dokumentą jie nori turėti - asmens tapatybės kortelę ar pasą. Asmens tapatybės kortelė atpigo nuo 80 iki 30 litų.

"(...) jeigu jau milijonas rinkėjų turi elektroninio identifikavimo priemones, kas trukdo padaryti elektroninį balsavimą? Tiktai politikų valia. Tikrai tikiuosi, kad po savivaldos rinkimų iki Seimo rinkimų bus pakankamai daug laiko. Seime grįšime prie šito klausimo ir ne tik mūsų (Liberalų ir centro sąjunga - ELTA), bet ir kitos partijos deklaruoja, kad tai yra vienas iš prioritetų, bandysime įvesti elektroninį balsavimą Lietuvoje. 2011- aisiais metais - tai vienas iš darbų", - penktadienį per spaudos konferenciją kalbėjo Vidaus reikalų ministerijos vadovas.

R. Palaitis sakė, kad asmens tapatybės kortelės praplės elektronines paslaugas ir valdžią. Ministras pripažino, kad su šia sritimi Lietuva labai atsilieka. Kaip pavyzdį jis pateikė Estiją, kuri el. paslaugas pradėjo įgyvendinti 2001-aisiais, tuo tarpu Lietuva - tik 2009-aisiais.

Dar pernai Vyriausybė pritarė rinkimų tvarką reglamentuojančių įstatymų pataisoms, užtikrinančioms galimybę balsuoti ne tik tradiciniu, bet ir elektroniniu būdu. Taip siekta įteisinti naujas, šiuolaikinėmis technologijomis pagrįstas, balsavimo formas bei skatinti rinkėjus aktyviau dalyvauti Lietuvoje vykstančiuose rinkimuose ir referendumuose.

Rugsėjo pabaigoje Seimas nepritarė įstatymų pataisų projektams, kuriais siūlyta įdiegti elektroninį balsavimą rinkimų apylinkėse.

Balsavimas internetu - vienintelis būdas padidinti rinkėjų aktyvumą, jis taip pat sutaupytų rinkimams skiriamų lėšų, žmogiškųjų išteklių ir laiko bei būtų vienas didžiausių žingsnių įgyvendinant el. valdžios koncepciją Lietuvoje, pažymi Vyriausybė.

Tikimasi, kad įteisinus elektroninį balsavimą piliečiams bus sudarytos platesnės ir palankesnės galimybės dalyvauti rinkimuose ir referendumuose, sumažės prielaidos rinkėjų balsų papirkinėjimui ir korupcijos galimybėms, bus skatinamas informacinių technologijų naudojimas. Balsavimas internetu neribos galimybės balsuoti ir tradiciniais būdais bei atitiks visus teisės aktų nustatytus reikalavimus ir principus.

Išankstiniais vertinimais, balsavimui internetu įgyvendinti gali prireikti apie 7 mln. litų.

Apklausų duomenimis, galimybės balsuoti internetu jau laukia Lietuvos gyventojai: 78 proc. piliečių pritaria balsavimo internetu įteisinimui, o 41,4 proc. rinkėjų patys pasinaudotų tokia galimybe.

Balsavimą internetu sėkmingai taiko Estija - čia vyko jau keleri rinkimai, kuriuose buvo galima balsuoti ir internetu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder