R. Valatka: „balaganas“ gali tęstis 4 metus

R. Valatka: „balaganas“ gali tęstis 4 metus

Nors ir be dviejų ministrų, bet Vyriausybė suformuota. Vyriausybės formavimas iš rimto ir solidaus proceso tapo balaganu, kuriame susipainiojo Prezidentė, paskirtasis Premjeras, Darbo partija ir galop kandidatai į ministrus. O prasidėjo viskas iškart po antrojo rinkimų turo, kai Prezidentė kategoriškai pareiškė – valdančiojoje koalicijoje neturi būti Darbo partijos, praneša LRT televizijos laida „Savaitė“.

Savaitraščio „15 minučių“ vyriausiasis redaktorius Rimvydas Valatka sekmadienį interviu laidai „Savaitė“ teigė, kad pastarosios Vyriausybės formavimas tapo panašiu į „balaganą“, kuris, jo žodžiais, gali tęstis mažiausiai 4 metus.

Nemira Pumprickaitė. Ar galima sakyti, kad Prezidentės planas pavyko? Taip, Darbo partijos viršūnėlių nėra Vyriausybėje, bet pirminis sumanymas buvo – kad Darbo partijos išvis būtų valdžioje?

Tai Jūs jau pasakėte, Prezidentė tada pasakė Darbo partijos valdančiojoje koalicijoje nebus. Darbo partija į valdančiąją koaliciją pateko net nesiklaususi Prezidentės. Na, taip atsitiko. Antra, buvo sakoma, kad darbiečių, pati Prezidentė tą sakė, darbiečių ministrų šitoje Vyriausybėje nebus. Jeigu neklystu, tai du darbiečius Vyriausybėje jau turime. Vienas iš jų yra veislinis, tai Birutis, kuris yra partijos narys, kitas, matyt, bus partijos nariu po kelių dienų. Trijų nėra.

Prezidentė, įsivariusi save į kampą, bando iš to kampo tyliai, sutemus, kad niekas nepastebėtų išlįsti. Tai kam šnekėti politikoje tai, ko tu negali įvykdyti, ne nuo tavęs priklauso? Aš irgi nemėgstu Darbo partijos. Lygiai taip pat aš nemėgstu ir „Tvarkos ir teisingumo“, nes man, tarkim, Dailis Barakauskas yra pats juokingiausias ministras šitoje Vyriausybėje, apskritai per pastaruosius 10 metų juokingiausias ministras, bet ką aš galiu padaryti? Žmonės taip išrinko. Tai ar mes turim pripažinti demokratijos taisykles, ar ne? Štai kur klausimas. Prezidentė bandė nepripažinti.

O kaip ilgai tai gali tęstis, kaip ilgai Prezidentė dar gali priešintis?

Ne tik priešintis, galime ištęsti. Aš manau, kad ketverius metus tas balaganas gali tęstis. Vieni kerštaus, kad nepavyko įgyvendinti to, kas sunku buvo įgyvendinti, kiti kerštaus dėl to, kad jiems kerštavo. Ir apskritai, visa tai galima pavadinti ping- ponu – dvi pusės žaidžia stalo tenisą, o taškų Lietuva negauna.

Kitaip sakant, Jūs dabar užsimenate, apie 4 metus. Jūs manote, kad šita koalicija gali ištverti 4 metus, nes 2005 metais Darbo partija jau yra sugriovusi Vyriausybę ir tada, aišku, iškiltų grėsmė ir koalicijai?

Visko gali būti. Jeigu iš tiesų nebūtų to dabartinio balagano, jeigu jiems būtų leidę pasidalinti lesyklėles – ministerijas – ir tas pasidalijimas būtų teisingas, tai kodėl neišbūti 4 metus. Iš esmės tą koaliciją realiai gali sudaužyti vienas dalykas, jeigu Darbo partijos byla bus pradėta nagrinėti vieną kartą ir jeigu ji bus išnagrinėta ir jeigu teismas priims sprendimą nuteisti Uspaskichą, Vonžutaitę ir dar ką nors, tai iš tiesų koalicijoje atsiras plyšys.

Jeigu jau pradėjom kalbėti apie koaliciją ir darbiečius su kitais koalicijos partneriais, tai tada dar norėčiau paklausti, kaip Jums atrodo ta priešprieša, Uspaskichas – Butkevičius? Nes vėlgi 2005 metais, kai tuometinis finansų ministras Algirdas Butkevičius pasitraukė iš posto būtent dėl Darbo partijos elgesio (nesutarė dėl mokesčio? Tai kaip dabar gali būti ar jis iš tiesų bus tikrasis valdovas – Viktoras Uspaskichas?

Na, bent jau Viktoras Uspaskichas pretendavo, matyt, į tokį vaidmenį ir nemanyčiau, kad jis dėl ko nors to vaidmens atsisakė. Butkevičius, bent jau iki tol, kol pradėjo formuoti Vyriausybę, atrodė, kad yra pakankamai silpnas politikas, bet keistų dalykų kartais gyvenime būna. Būtent šitoks balaganiškas politikos formavimas Butkevičių padarė geresniu, negu jis yra.

Tai šiandien Butkevičius galėtų būti pakankamai stiprus, kad atsispirtų Uspaskicho spaudimui?

Aš pasakysiu taip – jis gavo istorinį šansą padaryti būtent taip. Ar jis tuo šansu pasinaudos? Ar jo paties partija, kuri irgi tokia apsmegusi, pasenusi, su „eldėdėpistiniu“ raugu, ar ta partija gebės jam padėti? Nes vienas pats žmogus gali šios naštos ir nepakelti. Mes pamatysim, bet istorinį šansą, kartoju, jis turi.

Jūs jau užsiminėte, kad vienas ministras atrodo Jums labai juokingas, o kaip visa Vyriausybė, be tų dviejų nesančių? Ko iš jos tikėtis?

Pirmiausia, tai krenta į akis, kad ministrai yra labai seni, labai pagyvenę. Ir kad jų kompetencija ne kokia nors darbinė, speciali, bet, pirmiausia sakyčiau, jų politinė kompetencija yra labai ribota. Net tie, kuriuos galima laikyti patyrusiais politikais, kaip Bernatonis, tai patyrimas yra tik vienoje – intrigų srityje. Darbo srityje jis yra netekęs vidaus reikalų ministro posto. Jeigu vieną kartą tave atstatydino iš ministro posto, tai nėra labai geras ženklas. Kitaip sakant, labai neišvaizdi, nelabai įkvepianti Vyriausybė. Aišku, Lietuvai būtų gerai, kad ji dirbtų gerai. Bet šią akimirką, jeigu Jūs manęs to paklaustumėte, aš pasakyčiau, kad aš tuo netikiu.

Aišku, tai teorija, bet ar gali taip būti, kad jei Darbo partija būtų laimėjusi rinkimus, o ne socdemai, tai viso to balagano nebūtų buvę. Nes tada Prezidentei būtų visai paprasta juos suporuoti su konservatoriais ir liberalais, palikti valdyti irt toliau Andrių Kubilių, ir tada Prezidentė sau ramiai gyventų dar 4 metus, toliau nurodinėtų ir jos įtaka būtų tokia pati?

Man atrodo, kad visas šitas balaganas ir kilo dėl to, kad įvyko ne taip. Jeigu būtų įvykę taip. Viskas būtų sklandu, gražu, mes neturėtume nei Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos priminimo ir t.t. Žinoma, tam įrodyti, mes šiandien neturime jokių įrodymų, bet politikoje yra svarstomi visi variantai. Matyt, kad toks planas buvo arba bent jau jis buvo rimtai svarstomas.

Tai kaip Jūs tada įsivaizduojate, na sakyčiau, tokiam bendram kūrimo procesui, o ne pažemintųjų ir pažeminusiųjų santykiams susivienys koalicija, Vyriausybė ir Prezidentė?

Man atrodo, kad bendras darbas arba bent jau sklandus darbas yra sunkiai įsivaizduojamas. Žinoma, iš vienos pusės visuomenei ir valstybei nėra blogai, kai Prezidentė ir valdančioji dauguma yra įtampoje. Ta prasme, vieni kritiškai vertina kitų veiksmus, ir iš to mes laimime, visi piliečiai. Bet man atrodo, kad, žinant, mūsų mentalitetą, politinę kultūrą, tai bus ieškoma priekabių. Vieni ieškos priekabių, kiti ieškos, kitaip sakant, tą tenisą žais toliau, nepaisant to, kad tablo rodys du apskritus nulius. Ir vienoje pusėje, ir kitoje.

Jūs jau užsiminėte apie juodosios buhalterijos bylą. Kaip Jūs manote, ar gali kaip nors tas balsavimas dėl teisinės neliečiamybės atsiliepti koalicijai?

Jeigu socialdemokratai nebalsuos už tai, kad teismas galėtų toliau nagrinėti Uspaskicho bylą jam dalyvaujant, tai ir koalicija save palaidos, ir socialdemokratai save palaidos visiškai. Bet kokių pasiaiškinimų ir pasiteisinimų niekas nenorės girdėti. Iš esmės, tai yra lakmuso popierėlis socialdemokratams – ar jie nori eiti teisės keliu, ar jie nori eiti blato keliu. Tai čia yra didysis pasirinkimas, nuo kurio, beje, labai priklausys ir tolimesnė veikla. Socialdemokratai ir Vyriausybė bus susimovusi, jeigu nebus teismui leidžiama nagrinėti tos bylos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder