Profesorius Juozas Domarkas švenčia 75 metų jubiliejų

Profesorius Juozas Domarkas švenčia 75 metų jubiliejų

Ilgametis Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas profesorius Juozas Domarkas ketvirtadienį švenčia 75 metų jubiliejų.

Vienas iš garsiausių Lietuvos dirigentų ir pedagogų J. Domarkas gimė 1936 m. liepos 28 d. Varkaliuose (Plungės r.). Muzikos mokslus pradėjęs Klaipėdoje, 1955-1960 m. studijavo klarneto specialybę tuometinėje Lietuvos konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija). Klarnetą iškeitė į dirigento batutą 1957-aisiais, tapęs Vilniaus pučiamųjų instrumentų orkestro (dabartinio "Trimito") dirigentu. Sankt Peterburgo konservatorijoje 1960-1965 m. studijavo pas prof. Ilją Musiną, stažavo Maskvos konservatorijoje pas garsųjį ukrainiečių kilmės prancūzų dirigentą ir kompozitorių Igorį Markevičių.

Baigdamas studijas Sankt Peterburge, 1964 m. jaunas perspektyvus dirigentas J. Domarkas sulaukė pasiūlymo diriguoti ir vadovauti Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui (LNSO). Diriguojant J. Domarkui, Lietuvoje pirmą kartą buvo atliktos Liudvigo van Bethoveno (Ludwig van Beethoven), Gustavo Malerio (Mahler) simfonijos, Igorio Stravinskio kūriniai.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę išsiplėtė ir LNSO gastrolių geografija. Ne sykį lankytasi daugelyje Europos šalių, Japonijoje, garsiuose Europos muzikos festivaliuose ir koncertų salėse.

Už nuopelnus mūsų šalies muzikinei kultūrai J. Domarkui suteikti aukščiausi valstybiniai apdovanojimai: Lietuvos valstybinė premija (1974), Lietuvos vyriausybės meno premija (1998), Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžius (1994) ir Didysis kryžius (1998), Lietuvos nacionalinė meno ir kultūros premija (2000). 2006 m. rugsėjį už nuopelnus plėtojant Lenkijos ir Lietuvos bendradarbiavimą prof. J. Domarkas apdovanotas Lenkijos Respublikos Kavalieriaus kryžiaus ordinu.

"Ir vis dėlto esu laimingas žmogus. Laimingas, nes neteko susipainioti su jokia politika ar politikais", - sakė jubiliejaus proga dienraščiui "Respublika" J. Domarkas, be savo šeimos, turintis dar dvi - simfoninį orkestrą ir gausų mokinių būrį.

Maestro teigimu, jis laikąsis taisyklės "savo karjeros tikslais nesinaudoti niekuo, kas verstų žemintis ir prašyti. Karjerai aukoti savo orumą. Niekada sau šito neleisdavau... O dėl to, kad neaukojau orumo dėl kokių nors savo karjeros dalykų, gal kažką ir praradau. Bet prarasdamas ir laimėjau - nereikėjo žemintis", - sako dirigentas prof. J. Domarkas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder