Prisipažinusiems SSRS kolaborantams ŽTK siūlo slaptumą

Prisipažinusiems SSRS kolaborantams ŽTK siūlo slaptumą

Birželio 17 d. posėdyje Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) svarstė prisipažinusių žmonių, bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos bei Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymų pakeitimų projektus, skelbiama pranešime spaudai.

Projektai parengti, siekiant apsaugoti asmenų, kurie savanoriškai prisipažino slapta bendradarbiavę su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, interesus.

1990 m. kovo 27 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos pareiškime, kuriuo asmenys buvo raginami prisipažinti bendradarbiavę su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, buvo garantuojama, kad informacija apie šiuos asmenis niekada nebus oficialiai skelbiama.

Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatyme yra įtvirtinti terminai, pagal kuriuos informacija, žymima slaptumo žyma „Visiškai slaptai“ įslaptinama 30 metų, informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“ – 15 metų. Projektų iniciatoriai siūlo informaciją apie prisipažinusius ir į įskaitą įrašytus asmenis įslaprtinti neribotam laikui.

Priėmus įstatymus, būtų užtikrinta, kad informacija apie asmenis, kurie prisipažino slapta bendradarbiavę su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, netaps visuotinai prieinama ir vieša.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder