Prisimintos per krizę nurėžtos motinystės išmokos

Prisimintos per krizę nurėžtos motinystės išmokos

Šešių Seimo narių grupė registravo projektą, kuriuo siūlo į ikikrizinį lygį grąžinti motinystės pašalpas. Jų įsitikinimu, tai paskatins gimstamumą, nes 2008-aisiais, kai išmokos buvo didžiausios, ir vaikų gimė daugiausiai. Andriaus Kubiliaus Vyriausybei ir tuometinei Seimo daugumai nusprendus išmokas nurėžti, gimstamumas smarkiai smuko.

Pataisos iniciatorius Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Stasys Brundza apskaičiavo, kad motinystės išmokų didinimas šiemet atsieitų apie 46,7 mln. eurų, o vėliau, atsižvelgiant į tai, kad gimstamumas imtų didėti, - apie 104 mln. eurų per metus. Pataisa siūloma motinystės išmokas pirmus metus po vaiko gimimo mokėti 100 proc. buvusios algos dydžio, antrus metus - 85 proc. algos dydžio. Tokios išmokos pradėtos mokėti 2008-aisiais. Gimstamumas tada iškart šoktelėjo nuo 31 536 iki 32 165. Į valdžią atėjus konservatoriams ir Liberalų sąjūdžiui, nuspręsta, kad išmokos yra per didelės. Šiuo metu, jei motina pasirenka vienų metų trukmės motinystės atostogas, jai mokama 100 proc. dydžio pašalpa, o vėliau - špyga. Jei pasirenkamos dvejų metų trukmės atostogos, pirmais metais mokama 70, antrus - 40 proc. algos dydžio išmoka.

„Lėšų, reikalingų motinystės išmokoms didinti, galima surasti. Pavyzdžiui, apie 43 mln. eurų galima sutaupyti įgyvendinus valstybinio audito „Aprūpinimas vaistais ligoninėse“ rekomendacijas. Dar apie 58 mln. eurų galima sutaupyti įvykdžius tarnybinio transporto panaudojimo biudžetinėse organizacijose pertvarką, vykdant kuro įpylimo kontrolę ir t.t.“, - vardijo S.Brundza.

Parlamentarus palaiko ir penkių vaikų mama, daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes“ vadovė Jurgita Pocienė.

„Didelę šeimą sukūriau todėl, kad, manau, tai vienintelė ir pati svarbiausia vertybė. Tėvai, auginantys vaikus, patys auga ir tobulėja. Suaugusiems žmonėms vaikų turėjimas suteikia nuolatinį tobulėjimo kelią. O neturintys vaikų žmonės savo gyvenimą dažnai nukreipia ne į tikras vertybes, todėl turime tiek daug depresijų, asmeninių tragedijų, alkoholizmo ir kitų žalingų įpročių. Tačiau vaikų auginimas nėra vien linksmas užsiėmimas. Tai yra vienas sunkiausių darbų, prilygstančių įmonės vadovo ar net prezidento darbui. Jei prisiminčiau tuos laikus, kai motinystės išmokos buvo tokios, kokias norima grąžinti dabar, tai galiu pasakyti: pirmieji ir antrieji motinystės metai buvo tiesiog tobuli. Jei išmokos būtų grąžintos, labai didelė tikimybė, kad ir gimstamumas padidės. Valstybė turi rūpintis savo ateitimi“, - konstatavo J.Pocienė.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder