Prezidentūra tikisi, kad Seimas palaikys jos trečiąjį kandidatą į generalinius prokurorus

Prezidentūra tikisi, kad Seimas palaikys jos trečiąjį kandidatą į generalinius prokurorus

Prezidentūra tikisi, kad Seimas palaikys Prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlomą kandidatą į generalinio prokuroro pareigas teisėją Evaldą Pašilį.

Prezidentės patarėjo vidaus politikos klausimais Mindaugo Lingės teigimu, šį kandidatą šalies vadovė teikia, laikydamasi atsakingo valdymo principo, kuris yra įtvirtintas ir Konstitucijoje. Į generalinius prokurorus siūlomas Ukmergės rajono apylinkės teismo teisėjas yra kompetentingas, stiprus teisėjas, turintis įvairaus darbo patirties, svarbu tai, kad Teisėjų atrankos komisija E. Pašilį vienbalsiai rekomendavo skirti į Lietuvos apeliacinį teismą, Baudžiamųjų bylų skyrių, kas reikalauja itin aukštos kvalifikacijos.

"Prezidentė laikosi tam tikrų principų, ji mato šitą instituciją kaip iš tiesų reikalingą pokyčių, kaip reikalingą nepriklausomo žmogaus, žmogaus ne iš sistemos - iš šalies. Tai, kaip leidžia įstatymas, kas gali būti teikiamas, Prezidentė išpildo visas sąlygas, atrankos kriterijus tikrai atitinka tai, kas apibrėžta įstatymuose. Yra surasta tokia kandidatūra ir pateikta Seimui, o mes tikrai tikimės, kad Seime į tai bus pasižiūrėta atsakingai, ir pagaliau bus išeita iš šitos situacijos, kuri jau darosi žalinga pačiai institucijai", - interviu "Žinių radijui" sakė M. Lingė.

Šalies vadovės atstovo teigimu, siekdama rasti sąlyčio taškus Prezidentė įvairiais klausimais kalbasi su Premjeru, Seimo Pirmininke, frakcijų vadovais, tačiau galbūt skiriasi lūkesčiai. M. Lingė sukritikavo siūlymus keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką ir pabrėžė dabartinę, siekiant, kad generalinis prokuroras būtų kuo mažiau priklausomas politiškai.

Prezidentės patarėjas vidaus politikai neslėpė tikįs, kad Seimas į E. Pašilio kandidatūrą pasižiūrės teigiamai. Tai, kad šis klausimas įtrauktas į antradienio Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkę, rodo, jog yra noras nevilkinti šio klausimo. Prezidentūra tikisi, kad Generalinė prokuratūra naują vadovą turės dar šiais metais.

"Yra visos sąlygos dar šiais metais, dar šitoje Seimo sesijoje iki šventų Kalėdų patvirtinti ir balsuoti, ir padaryti, kad šita institucija startuotų metus, nes kiti metai yra tikrai labai svarbūs ir pačiai prokuratūrai, nes baigiasi ir vyresniųjų prokurorų, ir jų pavaduotojų (bent 55) kadencijos, kur reikalingi jau vidiniai pokyčiai daryti ir kur, nesant nuolatinio vadovo, tai būtų sudėtinga daryti", - neabejojo M. Lingė.

Vis dėlto tuo atveju, jeigu parlamentas ir šį kartą atmes Prezidentės kandidatą į generalinius prokurorus, šalies vadovė turės ieškoti, rasti ir teikti naują kandidatą, sakė M. Lingė.

"Bet, žinote, tai jau būtų kažkokie, tam tikri simptomai, kad kažkas kažkurioje šitoje grandyje yra tikrai negerai, ir turbūt reikėtų užduoti ir daugiau klausimų ir antrai pusei, kodėl iš tikrųjų taip atsitinka, kada į viešumą leidžiama, jog kandidatai atitinka ir reikalavimus, ir rodomas pritarimas, bet slaptame balsavime kažkodėl atsitinka kitaip", - teigė Prezidentės patarėjas.

Tai, kad E. Pašilis yra ne plačiai girdėtas visuomenei, M. Lingė aiškino, jog "tai ne grožio konkursas", o kandidatas savo srityje žinomas.

"Svarbu rasti žmogų, kuris norėtų dirbti, kuris būtų pasirengęs iššūkiams, turėtų drąsos reformuoti sistemą, padaryti ją iš tikrųjų tokia, ir prestižą kelti, ir žmones motyvuoti. Ir tos savybės turbūt yra svarbiausios", - tikino šalies vadovės patarėjas.

Pagrindinis lūkestis, ko D. Grybauskaitė tikisi iš E. Pašilio, anot M. Lingės, yra prokuratūros suvienijimas, jos kolektyvo sutelkimas, viešojo intereso gynimas, kokybiškas bylų nagrinėjimas bei kiltų ir pačių prokurorų kompetencija, motyvacija dirbti.

Prezidentės D. Grybauskaitės siūlomą kandidatą į generalinio prokuroro pareigas teisėją E. Pašilį antradienį numatyta pristatyti Seimui, primena ELTA.

15 metų teisėjo darbo patirtį turintis kandidatas teisėjo karjerą pradėjo 1999 metais Ukmergėje. Teisininko kvalifikaciją įgijęs Lietuvos policijos akademijoje ir Vilniaus universitete, kandidatas dirbo Ukmergės rajono policijos komisariate Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybos jaunesniuoju inspektoriumi, taip pat Mokesčių policijos departamento prie VRM Vilniaus apskrities skyriuje Kvotos ir operatyvinės veiklos tarnybos inspektoriumi. 42 m. amžiaus kandidatas taip pat penkerius metus vadovavo Ukmergės rajono apylinkės teismui.

Seimas jau du kartus atmetė Prezidentės siūlytus kandidatus į generalinius prokurorus: pavasarį parlamentarai nepritarė Nerijaus Meilučio skyrimui, o rudenį atmetė Editos Dambrauskienės kandidatūrą. Šiuo metu Generalinei prokuratūrai laikinai vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis

Generalinį prokurorą penkerių metų kadencijai skiria ir atleidžia Respublikos Prezidentas Seimo pritarimu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder