Prezidentūra ragina atkurti vieningą krizių valdymo sistemą

Prezidentūra ragina atkurti vieningą krizių valdymo sistemą

Baltijos jūroje nuskendusio lėktuvo "An-2" paieškos ir gelbėjimo operacija atskleidė sistemos problemas, sako Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys ir ragina kalbėti apie vieningos krizių valdymo sistemos atkūrimą.

Pasak šalies vadovės atstovo, "An-2" paieškos ir gelbėjimo operacija vyko ne taip sklandžiai, kaip norėtųsi, trūko koordinavimo, tam tikri veiksmai vykdyti pavėluotai, buvo blaškymosi ir neužtikrintumo.

"Atsiskleidė turbūt sisteminės problemos, kurias dabar turėtume ir įsivertinti, ir priimti tuos sprendimus, kad tokie įvykiai nepasikartotų. Ir tikrai neišeitų sutikti su teigiančiais, kad vienintelė problema buvo prasta komunikacija, supraskite, "viskas buvo padaryta puikiai, tiesiog nesugebėjome gražiai papasakoti, ką mes darėme". Taip nėra, nes to koordinavimo, bent jau buvo akivaizdu, kad jo pritrūko tarp tarnybų", - antradienio rytą interviu "Žinių radijui" sakė K. Budrys ir kaip pavyzdį pateikė, kad tarnybos, užuot susitelkusios darbui kartu, platino atskirus pranešimus spaudai.

Prezidentės patarėjas pabrėžė, kad paieškos ir gelbėjimo vykdymas yra labai svarbus Lietuvos paieškos ir gelbėjimo rajone, nes tai yra tarptautinis šalies įsipareigojimas ir dėl to būtina būti atidiems darant pakeitimus ir organizuojant šią veiklą.

"Atsakant į klausimą, kaip turėtume sutvarkyti sistemą, yra du klausimų blokai. Vienas yra - kaip ir kiek buvo laikomasi numatytų procedūrų, kurios dabar yra patvirtintos, galiojančios, kokie buvo laikai perdavimo signalo, kokie buvo laikai pasiuntus vieną ar kitą gelbėjimo priemonę ir pan. Į visus šituos klausimus atsakys tyrimo komisija (...), kaip žinoma, jos yra suformuotos jau kelios, ir tada bus konkretūs atsakymai", - kalbėjo K. Budrys.

Tačiau dar labiau D. Grybauskaitės patarėjas akcentavo tai, ar sistema yra iš esmės gerai organizuota bei veikianti ir ar trūkumai bei problemos nėra užprogramuoti nuo pat pradžių. Pasak jo, atskirose institucijose turima pajėgumų - laivų, greitaeigių katerių, sraigtasparnių, kitų gelbėjimo priemonių, specialistų, - tačiau, akivaizdu, kad nesugebama tinkamu laiku ir vietoje jų sutelkti.

"Akivaizdu, kad mes turime turėti horizontalų, tinkamą koordinavimą tarp atskirų tarnybų, ir tą darbą mes darome nepakankamai gerai", - teigė K. Budrys.

Šalies vadovės atstovas ragino pasižiūrėti, kaip kaimynai organizuoja jūrų paieškos ir gelbėjimo darbus, - juos atlieka civilės institucijos, sienų, pakrančių apsaugos tarnybos, esą tai kariuomenei nebūdinga funkcija, ypač dalis, susijusi su koordinavimu, valdymu ir organizavimu. Todėl K. Budrys ragino kalbėti apie nuolat veikiančios krizių valdymo sistemos Lietuvoje atkūrimą.

"Dėl to mes turėtume kalbėti apie civilę, vieningą, nuolat veikiančią krizių valdymo sistemą Lietuvoje, kuri turėjo savo užuomazgų stadijas, buvo vienaip ar kitaip organizuota ir kurią mes galbūt netinkamai prieš kažkiek metų išardėme, atsisakydami vieningos krizių valdymo sistemos, civilinės saugos sistemos, ir galbūt tai yra tam tikrų netinkamų ir ne visai iki galo pamatuotų sprendimų pasekmė, kurią turėtume (...) ištaisyti, ir tikrai dar kartą pabrėšiu, kad turėtume kalbėti apie krizių valdymo sistemą, kad būtume aiškūs savo sprendimuose, greiti, aštrūs ir kitą kartą nekrūpčiotume ir nesidairytume per petį", - sakė Prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais K. Budrys.

Prezidentės atstovas paragino integruoti visus turimus institucijų pajėgumus, gebėjimus, patirtį į vieną vieningai koordinuojamą ir nuolat veikiančią sistemą.

"Tai turi būti nuolat veikianti sistema ir, kaip minėjau, integruota į vieningą krizių valdymo bloką", - teigė K. Budrys.

Lėktuvas "An-2", kuriuo skrido du patyrę pilotai, virš Baltijos jūros dingo gegužės 16 d. Po kelių dienų orlaivis rastas Baltijos jūros dugne. Šiuo metu vykdomi jo apžiūros ir numatomi ištraukimo darbai. Per aviakatastrofą žuvo du patyrę pilotai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder