Prezidentūra: būtina peržiūrėti krašto apsaugos sistemos viešųjų pirkimų tvarką

Prezidentūra: būtina peržiūrėti krašto apsaugos sistemos viešųjų pirkimų tvarką

Po susitikimo su Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) ir Valstybės kontrolės vadovais Prezidentė teigia, kad krašto apsaugos sistemos (KAS) viešųjų pirkimų tvarka yra pasenusi ir ją būtina reorganizuoti.

Pasak Prezidentės vyriausiosios patarėjos nacionalinio saugumo klausimais Živilės Šatūnienės, KAS viešųjų pirkimų sistema yra pernelyg decentralizuota, jos organizavimas painus - viešuosius pirkimus šiuo metu čia vykdo 65 įvairūs subjektai.

"Prezidentės nuomone, būtina peržiūrėti visą KAS viešųjų pirkimų organizavimą iš esmės, sukurti realiai veikiantį, kontrolės mechanizmą", - kalbėjo Ž. Šatūnienė.

Valstybės kontrolė (VK) dar šių metų kovo mėnesį informavo krašto apsaugos ministrą apie stebimas rizikas - nepakankamą pasirengimą panaudoti didėjantį KAS finansavimą.

Prezidentė taip pat siūlo naują tarpinstitucinį mechanizmą krašto apsaugos sistemoje: organizuojant viešuosius pirkimus į komisijas įtraukti ir Viešųjų pirkimų tarnybos atstovą, tarnyba ir valstybės kontrolieriai taip pat pasirengę teikti ekspertinę ir metodinę pagalbą Krašto apsaugos ministerijai planuojant viešųjų pirkimų biudžetą bei užtikrinant skaidrų lėšų naudojimą.

Pasak VPT vadovės Dianos Vilytės, kariuomenei mestas šešėlis dėl neracionalaus lėšų naudojimo vykdant pirkimus neturėtų būti tapatinami su "piktavalių veiksmais". D. Vilytė taip pat pabrėžė, kad už įsigijimus KAS sistemoje atsakingi asmenys greičiausiai nevaldo nei finansų, nei vykdomų įsigijimų.

"Kol atsiras instinktai KAS pirkti už realią rinkos kainą ne iš vieno tiekėjo (...), matyt, užtruks šiek tiek laiko", - kalbėjo D. Vilytė.

Valstybės kontrolieriaus Arūno Dulkio teigimu, dar šį rudenį jo vadovaujama institucija pateiks ataskaitą, kaip Krašto apsaugos ministerijai sekėsi tvarkytis su padidintu finansavimu aprūpinant karius savanorius. Pasak A. Dulkio, KAS viešuosiuose pirkimuose didžioji dalis problemų susijusi su sutarties sudarymu, viešojo pirkimo būdo parinkimu, pirkimo specifikacijų parengimu, taip pat - su pirkimus vykdančių darbuotojų kvalifikacija.

"Mes turime pasižiūrėti jų (darbuotojų. - ELTA) atestavimą, mes turime pasižiūrėti, ar jie tikrai turi tų žinių, kad galėtų kokybiškai dirbti", - teigė A. Dulkys.

"Bet būkime nuoširdūs- kad ir kiek čia galvoje būtų kvalifikacijos ir teisės aktų, jeigu čia (širdyje. - ELTA) nėra sąžiningumo ir ūkiškumo jausmo, tai joks įstatymas nepadės", - pridūrė A. Dulkys.

Praėjusiais metais viešiesiems pirkimams Lietuvoje iš viso buvo išleista 4,26 mlrd. eurų. Iš jų gynybos ir saugumo srityje - 156,7 mln. eurų (2014 m. - 135,9 mln. eurų).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder