Prezidentės radiacija nesujaudino

Prezidentės radiacija nesujaudino

Jurbarkiečiai, susirūpinę, kad Kaliningrado srityje, Jurbarko rajono panosėje, statoma atominė elektrinė (AE) gali neigiamai paveikti žmonių sveikatą, sumažinti čia auginamų žemės ūkio kultūrų derlingumą, pakenkti ekologiniams ūkiams, užteršti aplinką ir sužlugdyti turizmą, kreipėsi pagalbos į prezidentę Dalią Grybauskaitę bei Vyriausybę. Ministrų kabinetas apskritai nesiteikė nieko atsakyti, o štai Prezidentūra nepatingėjo parašyti - prezidentės patarėjas Laurynas Jonavičius atsiuntė formalų atsakymą.

L.Jonavičius parašė tai, ką Jurbarko rajono taryba ir meras Ričardas Juška ir taip žinojo. Esą aktyviomis D.Grybauskaitės pastangomis Europos viršūnių susitikime buvo priimta Lietuvos pasiūlyta nuostata taikyti griežtus branduolinės saugos standartus ne tik Europos Sąjungos teritorijoje, bet ir ES kaimynystėje. Taip pat priminta, kad Europos Komisija įpareigota parengti konkrečius siūlymus, kaip tai pasiekti. Patikinta, jog prezidentė kartu su Vyriausybe imasi visų galimų veiksmų, kad užtikrintų regione statomų ir planuojamų statyti AE saugumą ir atitiktį aplinkosaugos reikalavimams.

Tikėjosi iš prezidentės daugiau

Ar toks formalus atsakymas tenkina? Ar jurbarkiečius nuramino? Rajono meras R.Juška tik atsiduso: „Atsakymo visas tekstas neatskleidė nieko naujo. Tikėjomės daugiau. Mūsų rajonas, kaip ir Pagėgių bei Tauragės savivaldybės, atsiduria prie atominės 50 km zonoje. Skirtingai nei kitos savivaldybės, atsidursime unikalioje padėtyje. Į savivaldybę kreipėsi gyventojai, politikai, nes mums ne tas pats, branduolinės nelaimės atveju nežinotume, kaip elgtis. Civilinė sauga faktiškai yra seniai užmirštas dalykas. Turi būti regiono veiksmų planas. Reikėtų tokiems arti atominės esantiems regionams skirti nemažas lėšas. Tuos finansinius klausimus žadame kelti artimiausioje ateityje. Mums norėjosi, kad Vyriausybė jau dabar ieškotų galimybių, kaip mūsų regioną išskirti ir atitinkamai finansuoti. Turi jau dabar būti koks nors planas. Tarkime, jei bus taip, darysime taip. Jei ne, kitaip. Mūsų žmonės juokauja - jei Vyriausybė nieko nedaro, tai pasiimsime baltas paklodes, į jas įsisupsime ir žingsniuosime į kapinių pusę. Jau dabar turėtų būti numatyta, kaip vyktų žmonių evakuacija, kaip būtų užtikrinta civilinė sauga. Projektai, strategijos jau turėtų būti rengiami. Ir apie regiono papildomą finansavimą pagalvota. Rengiame bendrus pokalbius, pasitarimus su Tauragės ir Pagėgių merais. Bet sunku reaguoti, kai energetikos ministras Arvydas Sekmokas viešai pareiškia, kad Kaliningrado srityje atominė nebus statoma. Jurbarko rajonas turi bendradarbiavimo sutartį su Nemanu. Kalbamės su Nemano meru. Atominės statybos tarsi jau prasidėjo, o kai kurie Lietuvos politikai kalba, kad atominė nebus statoma“.

Galas turizmui


Jurbarko rajonas, remiamas ES fondų, investavo didžiules lėšas į turizmo plėtrą ir infrastruktūrą. O dabar R.Juška retoriškai klausia: „Koks turistas rinksis tokį kraštą, kai pašonėje bus atominė elektrinė? Kas norės čia gyventi? Nuvertės nekilnojamasis turtas, visas panemunės kraštas bus pasmerktas vegetuoti, o jaunimas - iš čia išvažiuoti. Nors mūsų rajonas turi patį ilgiausią, net 70 km, ruožą palei Nemuną, nuostabią gamtą, dvi pilis iš Lietuvoje esančių šešių pilių. Turime 26 km ilgio dviračių taką nuo Raudonės iki Jurbarko. Bet ar turistai mus rinksis?“

Kaliningrado srityje atominė elektrinė statoma šalia Ragainės (Nemano) miesto, kur 1547 metais Martynas Mažvydas parašė pirmąją lietuvišką knygą. Nemaną ir Lietuvą skiria tik Nemuno upė, vienodai skalaujanti abu krantus. Kaliningrado srities valdžia dėl būsimos atominės skirs Nemanui papildomų investicijų infrastruktūros plėtrai. O kitame Nemuno upės krante atsidūręs Jurbarko miestas ir rajonas iš Lietuvos Vyriausybės kol kas negavo jokio atsakymo. Netgi formalaus.

Ekologinis ūkis - atominis

Šalia kitos atominės, statomos Baltarusijoje, prie Astravo, atsidurs ir Šalčininkų rajonas. Šio rajono meras Zdislavas Palevičius, sužinojęs, kad jurbarkiečiai jau kreipėsi į šalies valdžią, irgi svarsto galimybę rašyti aukščiausiosioms institucijoms: „Aišku, kad atominės kaimynystė niekam nepadeda. Visi nori gero oro, gražios gamtos, o mūsų rajone gamta labai graži. Be to, Šalčininkų rajonas pirmauja Lietuvoje pagal ekologinių ūkių skaičių. Tokių turime daugiau nei šimtą. Atominės artumas kenkia ekologinei žemdirbystei. Tai ir vaikas žino. Bet, žinote, čia pirmiausia reikia kalbėti valstybės mastu“.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder