Prezidentės patarėjas: reikėtų bent jau neneigti problemų dėl viešųjų pirkimų

Prezidentės patarėjas: reikėtų bent jau neneigti problemų dėl viešųjų pirkimų

Prezidentūra atkreipia dėmesį, kad Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) yra bėdų ne tik su brangių virtuvės įrankių pirkimu, bet ir daugiau bėdų, rodančių sistemines problemas, bei reikalauja atsakomybės aukščiausiu lygiu - pradžioje bent jau problemų neneigti ir dėti pastangas jas spręsti.

"Nereikia fokusuoti į vieną skambų atvejį - šaukštai, šakutės, lyg ir bandoma suprimityvinti, kad čia - labai nedidelė suma. Ne tai yra esmė. Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) atkreipia dėmesį ir į kitas sistemines bėdas, kad KAM pirkimuose yra tų ydų, ir būtent sisteminių ydų, jau lenda ir palapinės, ir antklodės, ir pirštinės, ir kastuvėliai, ir įvairūs konkurentų pašalinimai (...). Stebina tokia informacija, sklandanti viešojoje erdvėje, kad tokių šešėlių krinta. Tuos šešėlius, be abejonės, reikia išsklaidyti", - sakė Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė.

Pasak jo, šitos bėdos būdingos ne tik krašto apsaugai, tačiau nuo visų kitų skandalų šita istorija yra ypatinga tuo, kad kėsinamasi diskredituoti Lietuvos gynybą, jos augantį finansavimo poreikį.

"Matome sisteminius skandalus, ypač į Vyriausybės darbo pabaigą, bet požiūris į atsakomybę yra netenkinantis. (...) Kaltas vienas, antras, trečias tik jokiu būdu ne politines pareigas einantis aukščiausias asmuo toje sistemoje. Kai visuomenė mato, kad neprisiima (atsakomybės, - ELTA), tai, be abejonės, yra ir kompromituojama pati politinė ir institucinė sistema", - pabrėžė M. Lingė.

Prezidentės patarėjas atkreipė dėmesį, kad atsakomybės formų yra įvairiausių.

"Pradžiai nuo to, kad (reikia, - ELTA) bent jau neneigti problemos. Jeigu jau neneigiamos problemos (...) ir rodomi žingsniai, kaip jos bus sprendžiamos, kas bus padaryta, kad ateityje tokių dalykų nepasikartotų - ar mes kalbėtume apie Žemės ūkio, ar Krašto apsaugos, ar Aplinkos ministerijas, ar apskritai apie visos Vyriausybės darbą", - sakė M. Lingė.

Prezidentūra tikisi, kad Valstybės kontrolė, VPT ateis KAM į talką ir padės išspręsti sistemines ydas. Pasak M. Lingės, viskas prasideda nuo sąlygų pirkėjui nustatymo viešuosiuose pirkimuose, galiausiai, ir pačios organizacijos turi turėti omenyje, kad gali nutraukti sutartį, jeigu neišpildomos sąlygos.

ELTA primena, kad Prezidentūroje penktadienį buvo surengtas pasitarimas dėl sisteminių KAM viešųjų pirkimų pažeidimų. Prezidentė susitiko su Viešųjų pirkimų tarnybos vadove Diana Vilyte ir valstybės kontrolieriumi Arūnu Dulkiu aptarti neatidėliotinų priemonių, kurios padėtų užkardyti sisteminius ir besikartojančius viešųjų pirkimų pažeidimus krašto apsaugos sistemoje.

Kaip jau skelbta, 2014 m. vykdydama virtuvės įrankių pirkimą iš įmonės "Nota bene" KAM permokėjo maždaug 8 kartus nei šių daiktų vertė rinkoje.

Šalies vadovė jau buvo paraginusi krašto apsaugos ministrą socialdemokratą Juozą Oleką prisiimti asmeninę atsakomybę dėl ministerijos viešųjų pirkimų, kuomet brangiau nei rinkos kaina kariuomenei pirkti virtuvės įrankiai. J. Olekas trauktis neketina ir sako, kad asmenys, kalti dėl nepamatuotos prekių įsigijimo kainos, verti baudžiamosios atsakomybės. Seimo opozicija ministrui inicijuoja interpeliaciją.

Pernai viešiesiems pirkimams Lietuvoje iš viso buvo išleista 4,26 mlrd. eurų. Iš jų gynybos ir saugumo srityje - 156,7 mln. eurų (2014 m. - 135,9 mln. eurų).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder