Prezidentės patarėja: "Dalios Grybauskaitės sprendimo dėl Izabelos Tobias pagrindu buvo geri sportiniai rezultatai"

Prezidentės patarėja: "Dalios Grybauskaitės sprendimo dėl Izabelos Tobias pagrindu buvo geri sportiniai rezultatai"

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pakeitė savo nuomonę apie Lietuvos pilietybę čiuožėjai Izabelai Tobias (Isabella Tobias) dėl sportininkės pasiekimų ant ledo ir patekimo į Sočio žiemos olimpines žaidynes.

Pasak Prezidentės patarėjos teisės klausimais Indrės Pukanasytės, I. Tobias parodė, jog tikrai nori garsinti Lietuvos vardą pasaulyje bei integruotis į šalies visuomenę.

"I. Tobias atitinka abu reikalavimus - tiek dėl ypatingų nuopelnų Lietuvai, tiek dėl integracijos į visuomenę. (...) Deividas Stagniūnas ir I. Tobias yra aukšto sportinio meistriškumo čiuožėjai, kurie yra tarp pajėgiausių čiuožėjų tiek Europoje, tiek pasaulyje", - sakė Prezidentės patarėja.

Paklausta, kodėl pirmasis I. Tobias bandymas gauti lietuvišką pasą nebuvo sėkmingas, o antrąkart išreikštas noras buvo patenkintas, I. Pukanasytė kaip pagrindinę priežastį įvardijo patekimą į olimpines žaidynes.

"Patys ryškiausi pasikeitimai - pasaulio čempionatas. (... ) Tai parodo, kad jie yra labai aukšto meistriškumo sportininkai. Taip pat, vėlgi, - iškovotas kelialapis į olimpines žaidynes Sočyje", - sakė ji.

Lygindama I. Tobias su ankstesne D. Stagniūno partnere - Katarina Kopeli (Katherine Copely) - Prezidentės patarėja teigė, jog I. Tobias reiškia nepalyginamai didesnį norą integruotis į Lietuvos visuomenę bei išmokti lietuvių kalbą.

"Iš K. Kopeli integracijos nebuvo apskritai. (...) O I. Tobias bent jau šiemet deda didžiules pastangas. Galima sakyti, kad pastangos lemia ne viską, tačiau ji sugeba bendrauti lietuvių kalba, nors ir paprastomis frazėmis bei paprastose situacijose. Ji mokosi. Yra įrodymų ir dokumentų, patvirtinančių tai. Taip pat ji aktyviai dalyvauja JAV lietuvių bendruomenėje", - sakė ji.

I. Pukanasytė paneigė pasirodžiusią informaciją, neva I. Tobias turi lietuviškų šaknų.

"Viename rašte, pridėtame prie prašymo, buvo nurodyta, kad jos proseneliai turi lietuviškų šaknų. Tačiau paklausėme to ir gavome neigiamą atsakymą. Jei ji iš tiesų turėtų lietuviškų šaknų ar būtų lietuvių kilmės, tai šis klausimas būtų buvęs sprendžiamas kitu pagrindu", - tikino D. Grybauskaitės patarėja.

ELTA primena, jog suteikti Lietuvos pilietybę I. Tobias prašoma buvo antrą kartą. Amerikietė, Prezidentės D. Grybauskaitės sprendimu, šių metų pradžioje išimties tvarka netapo mūsų šalies piliete.

22-ejų metų I. Tobias ir 28-erių metų D. Stagniūnas gruodžio 5-8 dienomis turėtų dalyvauti tarptautinėse varžybose Zagrebe (Kroatija), o sausio 13-19 dienomis - Europos čempionate Budapešte (Vengrija).

Kadangi Lietuvos pora iškovojo kelialapį į olimpines žaidynes, tai Sočyje tarp šokių ant ledo varžybų teisėjų bus lietuvė Laimutė Krauzienė. Ji teisėjavo ir Vankuverio olimpinėse žaidynėse.

D. Stagniūnas neteko galimybės 2010 metais dalyvauti Vankuverio žiemos olimpinėse žaidynėse, kai Prezidentė D. Grybauskaitė išimties tvarka Lietuvos pilietybės nesuteikė jo buvusiai partnerei amerikietei Katerinai Kopeli.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder