Prezidentės atstovas: informacija apie Kaliningrade dislokuotas raketas kelia susirūpinimą ir apgailestavimą

Prezidentės atstovas: informacija apie Kaliningrade dislokuotas raketas kelia susirūpinimą ir apgailestavimą

Tai, kad Rusija dislokavo kovines raketas prie Kaliningrado srities bei Lietuvos sienos, rodo, kad skiriasi Rusijos žodžiai ir veiksmai siekiant deklaruojamo glaudesnio ir strateginio dialogo su Europos Sąjunga (ES) ir NATO, sako Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas užsienio politikos klausimais Mindaugas Žičkus. Tokie Rusijos veiksmai, anot M. Žičkaus, kelia susirūpinimą ir apgailestavimą, tolina ES ir Rusiją.

"Reakcija dvejopa. Pirma, rimtas susirūpinimas. Šitie pranešimai dar kartą patvirtina jau keletą metų, deja, iš Rusijos pusės vykstančią militarizaciją Kaliningrade ir palei Baltijos šalių sienas", - antradienį interviu "Žinių radijui" sakė šalies vadovės atstovas, vertindamas pasirodžiusią informaciją apie kovinių raketų dislokavimą šalia Lietuvos.

"Antras aspektas, t. y. apgailestavimas, nes matome, kad šie Rusijos veiksmai iš tikrųjų parodo, kad žodžiai ir veiksmai, deja, bet skiriasi, ir Rusijos deklaruojamas siekis siekti kuo glaudesnio dialogo, strateginio bendradarbiavimo su Europos Sąjungos, NATO šiuo atveju yra nesuderinami su šiais veiksmais", - pabrėžė M. Žičkus.

Pasak Prezidentės patarėjo, tai ypač išryškėjo šį pusmetį.

"Nes matome, kad šie pranešimai iš tikrųjų jie kaip ir yra dar vienas elementas šalia prekybinio spaudimo ES šalims ir Lietuvai, šalia energetinio spaudimo Baltijos šalims ir Lietuvai. Taigi tenka apgailestauti, išreikšti ir susirūpinimą, ir apgailestavimą, kad, deja, bet šie veiksmai tolina ES ir Rusiją", - teigė jis.

Kaip jau skelbė ELTA, sekmadienį Vokietijos laikraštis "Bild" pranešė, kad Rusija Kaliningrade dislokavo "Iskander-M" tipo trumpojo nuotolio raketas. Tai esą yra atsakas į JAV priešraketinį skydą Europoje.

Iš palydovų darytos slaptos nuotraukos dokumentuoja "dviženklį skaičių" mobilių raketų, kurios išdėstytos ir Kaliningrade, ir palei Rusijos vakarinę sieną su Lietuva, Estija ir Latvija, rašo laikraštis, remdamasis saugumo šaltiniais. Raketos esą buvo dislokuotos per praėjusius 12 mėnesių.

Rusijos gynybos ministerija nuo komentarų susilaiko.

Lietuvos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius teigė žinantis apie Rusijos dislokuotas kovines raketas prie Kaliningrado srities bei Lietuvos sienos.

Vis dėlto Premjeras nėra linkęs šiuo metu plačiau aptarti šio klausimo.

Anot Ministro Pirmininko, sužinojęs pasirodžiusią informaciją apie visai šalia Lietuvos telkiamas raketas, kurios gali pasiekti taikinį, esantį net už 500 kilometrų, jis jau pradėjo gilintis į šiuos faktus ir artimiausiu metu šiuo klausimu tikisi sulaukti daugiau informacijos.

"Iskander" yra labai tikslios raketos "žemė-žemė", galinčios nuskrieti iki 500 km. Šios raketos yra sunkiai susekamos radarų. "Iskander" gali nešti ir įprastus, ir branduolinius užtaisus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder