Prezidentė: vaikų globos namų kontrolė yra apgailėtina

Prezidentė: vaikų globos namų kontrolė yra apgailėtina

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžia, kad jos dėmesys vaikų globos sistemos pertvarkai nemažės, o galimas pedofilijos atvejis Viešvilės globos namuose tik patvirtina, kokia apgailėtina yra institucinių globos namų kontrolė.

"Mano dėmesys šiai problemai tikrai bus, jis išliks paraleliai su visomis kitomis problemomis, kurias reikia spręsti Lietuvoje. Radikalūs pokyčiai būtini, nes mes privalome atlikti savo pareigą kaip politikai, Lietuvos vadovai, apsaugodami mūsų vaikus nuo įvairių išnaudojimo formų", - teigia D. Grybauskaitė.

Lietuvoje šiuo metu yra apie 10 tūkst. globojamų vaikų, pusė jų gyvena instituciniuose vaikų globos namuose. Prezidentė jau yra pasiūliusi įstatymų pataisas, kuriomis būtų ribojamas vaikų iki trejų metų patekimas į vaikų globos namus. Šiuo metu vieno vaiko išlaikymas vaikų globos namuose gali kainuoti iki 2 tūkst. eurų per mėnesį, D. Grybauskaitės teigimu, tai paverčia vaikus globos namų įkaitais, nes biurokratinė mašina gyvena nepilnamečių sąskaita.

"Šeimynoje auginami vaikai gauna tik 300 eurų, o šeimoje globojami - tik 150 eurų. Taigi net skatinimo sistema yra nukreipta, deja, kad tie vaikų globos namai gyventų, išliktų ir vaikai juose būtų laikomi vien dėl finansinio suinteresuotumo", - LRT radijui kalbėjo šalies vadovė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder