Prezidentė siekia nuteisti kuo skubiau

Prezidentė siekia nuteisti kuo skubiau

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė netikėtai pateikė Baudžiamojo proceso kodekso pataisas, kuriomis būtų pagreitintas baudžiamųjų bylų nagrinėjimas teismuose. Keistai sutapę įvykiai Darbo partijos byla ir pateiktos pataisos pasėjo mintį, jog taip siekiama susidoroti su politine jėga. Nors problema dėl baudžiamųjų procesų ilgo tęstinumo gyva jau seniai, tačiau kodėl susirūpinta būtent dabar, kelia abejonių visai politinei visuomenei.

Siekiama pagreitinti

Seimas po pateikimo pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės teikiamoms Baudžiamojo proceso kodekso pataisoms, kurios pagreitintų baudžiamųjų bylų nagrinėjimą teismuose.

Teikiamais pakeitimais, kuriuos Seimui pristatė prezidentės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė, numatoma įtvirtinti teismo pareigą išnagrinėti bylą per kuo trumpesnį laiką. Teismas privalėtų rūpintis, kad nebūtų vilkinamas bylos nagrinėjimas, ir siekti, kad byla būtų išnagrinėta darant kiek įmanoma mažiau posėdžio pertraukų.

Pasak prezidentės vyriausiosios patarėjos, pagal teikiamas naujas nuostatas tais atvejais, kai teismas nepagrįstai dels atlikti tam tikrus proceso veiksmus, proceso dalyviams bus suteikiama teisė tokį bylą nagrinėjančio teismo neveikimą skųsti aukštesnės instancijos teismui. Šios nuostatos visų pirma veiks kaip prevencinė priemonė, drausminanti teismus ir skatinanti nesant objektyvių, pateisinamų priežasčių neatidėlioti procesinių veiksmų atlikimo.

Mažins pertraukas

Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimais numatoma apibrėžti teisiamojo posėdžio pertraukų ir bylos nagrinėjimo atidėjimo terminus: siūloma numatyti, kad būtų skiriama ne ilgesnė nei vieno mėnesio pertrauka, taip pat tokiam pačiam laikotarpiui galėtų būti atidedamas bylos nagrinėjimas. Tais atvejais, kai būtų skelbiama pertrauka dėl būtinybės atlikti ekspertizę ar specialisto tyrimą, kitus tyrimų veiksmus, kreiptis su teisės pagalbos prašymu į užsienio valstybę, kurie objektyviai negalėtų būti pašalinti per vieną mėnesį, pertrauka galėtų trukti ne ilgiau kaip 14 dienų, pašalinus priežastis, kurios lėmė atidėjimą arba pertrauką.

Pristatomomis pataisomis planuojama plėsti rašytinio proceso galimybes, sutrumpinti įrodymų tyrimą visose bylose, kuriose kaltinamieji visiškai pripažįsta savo kaltę, nusikalstamos veikos padarymo aplinkybės nekelia abejonių ir dėl sutrumpinto įrodymų tyrimo sutinka proceso dalyviai, taip pat supaprastinti kai kurių su bylos nagrinėjimu iš esmės nesusijusių atskirų arba vadinamųjų tarpinių procesinių klausimų nagrinėjimo tvarką teismuose.

Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data - birželio 11 d.

Algis Krupavičius, politologas:

Dalia Grybauskaitė teikti pataisas ėmėsi būtent šiuo laikotarpiu, kai vyksta Darbo partijos byla, ir tai yra keista. Ne paslaptis, jog prezidentė visada kritiškai atsiliepė apie minėtąją partiją rinkimų kampanijos metu, po rinkimų. Kadangi D.Grybauskaitė yra tas asmuo Lietuvos politiniame gyvenime, kuris turi įtakos šalies teisėtvarkos sistemoje, ji mėgina išnaudoti savo kompetencijas. Prezidentė savo teikiamomis pataisomis daro įtaką tokioms byloms, taip pat ir Darbo partijos bylai. Aišku, teisiniai procesai Lietuvoje yra ganėtinai ilgi, bet laiko požiūriu, kodėl dabar susirūpinta, kodėl šiuo metu tokios pataisos yra teikiamos, atrodo, jog D.Grybauskaitė galimai daro su tam tikra intencija. Nors koalicijos opozicija yra linkusi teigti, jog Darbo partijos byla nėra politizuota, faktai yra iškalbingi.

Bet kuriuo atveju čia jau spręs koalicija, o ne prezidentė. Šiandien pasakyti, jog viskas yra aišku ir kad teikiamos pataisos bus priimtos, būtų gerokai drąsu.

Žinoma, dabartinė valdančioji dauguma yra daug mažiau priklausoma nuo prezidentės nei buvo praėjusi valdžia. Ir neabejoju, jog bet kokios pataisos bus laisviau diskutuojamos. Tad galima sulaukti įvairių reakcijų ir sprendimų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder