Prezidentė: įsipareigojimas laikytis finansinės drausmės užkirs kelią populizmui

Prezidentė: įsipareigojimas laikytis finansinės drausmės užkirs kelią populizmui

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Briuselyje dalyvaus Europos Vadovų Tarybos posėdyje. Belgijos sostinėje susirinkę ES valstybių vadovai pasirašys naująją Europos sutartį dėl stabilumo, koordinavimo ir valdysenos ekonominėje ir pinigų sąjungoje. Posėdyje taip pat bus tvirtinami ES ekonominės politikos prioritetai, sprendžiama dėl Europos Vadovų Tarybos Pirmininko kandidatūros ir ES kandidatės statuso suteikimo Serbijai.

Prieš Europos Vadovų Tarybos posėdį Prezidentė dalyvaus šešių Baltijos ir Šiaurės šalių (NB6) vadovų susitikime. Visos NB6 šalys, taip pat ir Lietuva, pritaria finansinės drausmės nuostatoms ir ketina prisijungti prie euro zonos šalių pasirašomos sutarties.

Pagrindinis reikalavimas sutartį pasirašiusioms valstybėms - biudžetas turi būti subalansuotas arba perteklinis, ir ši nuostata turi būti įtvirtinta nacionaline teise. Vadinasi, nesvarbu, kokia bus politinė valdžia, užkertamas kelias neatsakingam išlaidavimui, ypač rinkimų laikotarpiu.

"Užtikrinti ekonominį ir finansinį stabilumą įmanoma tik atsakingai tvarkant šalies finansus. Įstatymais įtvirtinta prievolė ir tarptautinis įsipareigojimas laikytis finansinės drausmės - geriausias saugiklis šaliai ir visai Europai, padėsiantis išvengti skolų problemų ir finansinių krizių ateityje", - sako Lietuvos vadovė.

Prezidentės teigimu, pasirašius sutartį staigių pokyčių mūsų ekonomikai nebus - Lietuva jau dabar laikosi finansinės drausmės. Sutartis užkirs kelią finansiniam populizmui ir padės išvengti valstybių nemokumo problemų ateityje.

Europos vadovai svarstys, ir kaip dar šiemet pagreitinti ekonomikos atsigavimą. Planuojama patvirtinti Ekonomikos politikos prioritetus 2012 metams. Šiais prioritetais turės vadovautis visos ES narės, planuodamos savo ekonominę politiką ir biudžetus. Kiekviena šalis juos turės įtvirtinti nacionalinėse reformų ir konvergencijos programose.

ES šalių vadovai taip pat balsuos dėl Europos Vadovų Tarybos Pirmininko paskyrimo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder